Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Ewa777 22:05, 14 wrz 2014

Oj, to ciężko masz Dorotko. Tym bardziej Twoja praca zasługuje na pochwałę, bo ogródek masz piękny

Mi pomaga mąż. Lubimy razem zakupy w ogrodniczym i wspólną pracę w ogrodzie.
Donia72 22:28, 14 wrz 2014

u mnie mąż lubi wspólną pracę w ogrodzie, ale zakupy to juz gorzej
00:20, 15 wrz 2014
Dorotko to jeszcze raz walczysz z trawnikiem,tyle wysiłku i na próżno.Nie raz tak wyjdzie,że nie zawsze jest tak jak byśmy chcieli...
Nasz trawnik też w nie najlepszej kondycji.Nasza Sunia rządzi na nim.Jak sika to lecę z konewką i spłukuję,są plamy.Ale Sunia to kochana psinka.Mieliśmy po remontach budowlano-ogrodowych zakładać nowy ale na razie odpuściliśmy.
U nas w ogródku wspólnie pracujemy.Mąż jest od cięższych prac i wysokościowych tzn przycina z drabiny wszelakie roślin i kompostu.Syn przeważnie kosi,oczywiscie jak jest w domu.Ja jestem od planowania,przesadzania,dosadzania,kombinowania,przycinania wszystkiego co jest niższe.Córka mi wtóruje jak oczywiście też jest.Jak miałam złamaną nogę i chodziłam do marca o kulach wszystko sama musiała ogarnąć to co ja przeważnie robiłam,ze łzami w oczach bo było jej żal mamy,ale dzielnie sobie poradziła.Napisałam plan jak cała rodzinka jest w komplecie a że mąż pracuje daleko od domu,dzieciaczki na studiach również daleko..to przeważnie wszystko robię sama i czekam z utęsknieniem jak rodzinka się zjedzie
Dorota123 20:38, 15 wrz 2014

O matko jak fajnie przeczytać, że są mężowie, którzy chętnie pomagają w pracach ogrodniczych i jeszcze co niektórzy chodzą z Wami na zakupy ogrodnicze. Niedoczekanie moje , a są i tacy, którzy robią piękne bukiety(np. Kondzio i inni ogrodnicy rodzaju męskiego z naszej Ogrodowiskowej paczki) Ja nie narzekam, lubię to co robię wokół mojego domu, lecz ciągle nie jestem zadowolona z efektu, nie, żebym była zrzędliwa, ale jak się naoglądam tych pięknych kompozycji roślinnych na naszym forum, to widzę ile jeszcze muszę poprawić. Ze mnie jest typ kolekcjonerski i trudno jest mi z czegoś zrezygnować, chociaż wiem, że jest za gęsto, za dużo, ale ja już tak mam, że kupuję a później złoszczę się sama na siebie, że nie jestem konsekwentna, ale cóż nie jestem idealna, więc popełniam błędy, ale pracuję nad sobą
Dorota123 20:48, 15 wrz 2014

Aniu to co piszesz jest bardzo budujące i miłe. Zwierząt u nas nie ma ja jestem alergikiem i nie najlepiej znoszę dłuższą obecność zwierząt. Wszystkie krzewy przycinam sama, dwa dni walczyłam z moim jałowcem, trzy duże wiadra było ścinków, którymi zajął się M. No czasem mi coś pomaga, wyspawał mi piękne podpórki pod róże, zrobił oświetlenie ogrodu, ale w ziemi na pewno nie będzie grzebał i zakupów ogrodniczych też ze mną nie zrobi na to on ma zdecydowanie alergię
Agania 20:48, 15 wrz 2014

Dorotko, masz talent do tworzenia kompozycji i kreowania piękna, ja też nie chcę narzekać, bo każdemu z nas po pewnym czasie nudzi się to co mamy, a w ogrodzie mamy tę możliwość nieustająco coś zmieniać, ja dostałam teraz całą reklamówkę szyszek od koleżanki ze spacerów i już będę się szykować do wykonania wianków, wyjdą dwa dla koleżanki i drugi dla mnie i za chwilę ogród mi się zmieni, zawsze możemy mieć w ogrodzie coś nowego
Agania 20:54, 15 wrz 2014

Wspólne zakupy.......... mój też nie lubi, ale zawsze mamy haki i sposoby na swoich eMów, oni są nam potrzebni i musimy ich rozpieszczać i dbać o nich, mój kupił mi dzisiaj około 300 cebul
Dorota123 21:05, 15 wrz 2014

Aganiu jesteś kolejną szczęściarą. Pomysł na wianki z szyszek fajny, jak będziesz je mocować i do czego. Lubię takie robótki też bym spróbowała. Kilka lat temu nazbierałam chyba ze dwie taczki szyszek i wysypałam nimi rabatę zamiast kory. Wyglądało to imponująco, ale chodziłam po tych szyszkach i się poniszczyły, powgniatały w ziemię i w efekcie końcowym wylądowały pod RH, które rosną pod świerkami.
Dorota123 21:41, 15 wrz 2014

Trzeba ciągle sobie przypominać dobre rady Danusi i zweryfikować swoją działalność

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
asiach 22:58, 15 wrz 2014

Dorota123 napisał(a)
Trzeba ciągle sobie przypominać dobre rady Danusi i zweryfikować swoją działalność

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak dobrze, że dzisiaj wpadła do Ciebie - muszę koniecznie zapisać sobie tych 10 pkt.
Tylko ten 9 pkt. mnie osobiście nie podoba się
co do reszty akceptacja 100%
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies