Witam
Po bardzo długiej nieobecności

i bardzo gorąco wszystkich pozdrawiam.
Wraz z mężem zajęliśmy się ekologiczną uprawą warzyw w tunelach i nie tylko - chcemy docelowo całe gospodarstwo przekształcić na ekologiczne, ale to niestety w dzisiejszych czasach jeszcze nieopłacalne. To co mogę podpowiedzieć t w ekologi najważniejsza jest kontrola i zapobieganie. Obecnie jesteśmy na etapie rozsady, którą w momencie siewu popryskałam Bioseptem (wyciąg z grejfruta). Zabieg ten powtarza się co tydzień. Poza tym jak wyjdą pierwsze dwa listki wówczas pryskam Mikroorganizmami (EM - na ich stronie można dostać wszystkie niezbędne produkty i wysyłają kurierem, jeśli ktoś będzie zainteresowany sposobem dawkowania to zapraszam) - dostępna jest u nich również melasa, której temat został wcześniej poruszony.
Kolejnym i chyba najważniejszym etapem jest odpowiednie przygotowanie tunelu. Po pierwsze odkażanie, ja robię to również ekologiczym środkiem Huwa San (dostępny również w ogrodniczych sklepach internetowych). Odkażona folia i ziemia nie jest siedliskiem chorób grzybowych z zeszłego sezonu. Później zaszczepiam ziemię Efektywnymi Mikroorganizmami dzięki którymi rośliny mają zdrowy układ korzeniowy i stanowczo lepiej przyswajają wszystkie składniki mineralne. W skład EM wchodzi również azot organiczny.
Systematyczne opryski EM powodują również odstraszanie szkodników, które kotroluje za pomocą żółtych tablic lepowych zawieszonych nad roślinami.
Preparaty do zwalczania szkodników są również naturalne z firmy Koppert - na ich stronie można dostać każdego rodzaju robaczka

Oczywiście do nawożenia różnego rodzaju gnojówki.
W razie pytań chętnie podpowiem