Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Martek 07:59, 14 sie 2016

Dobre z tym "coś w rodzaju kwiatów..."))))Ale ja również pierwszy raz je widzę na bukszpanie
Hydrangea 07:59, 14 sie 2016

Mam jeden, dosyć okazały, zwarty bukszpan. Kompletnie się nie znam, ale dzięki Wam już wiem, że ma Miodówkę i musze go opryskać ))) Dziękuję.
kitek46 07:59, 14 sie 2016

Bardzo proszę o pomoc gdyż po zimie mój bukszpan wygląda fatalnie i niwe wiem co mu dolega.
ZieloneWrota 08:00, 14 sie 2016

kitek46 napisał(a)
Bardzo proszę o pomoc gdyż po zimie mój bukszpan wygląda fatalnie i niwe wiem co mu dolega.

Musisz zbadać korzenie, choroba grzybowa zastosuj oprysk.
kitek46 08:00, 14 sie 2016

Ale proszę mi powiedzieć jak mam to zrobić i czym opryskać, bo niestety nie znam się na ogrodnictwie w tej dziedzinie jestem niestety laikiem.
ZieloneWrota 08:00, 14 sie 2016

http://poradnikogrodniczy.pl/choroby-i-szkodniki-bukszpanu.php tutaj znajduje się cały opis jak postępować, powodzenia daj znać jak poszło czekam na relacje, pozdrawiam
kitek46 08:00, 14 sie 2016

Dzięki dam znać co z moim bukszpanem
wojciech_ogr... 08:00, 14 sie 2016

Mam masakrę bukszpanową. Setki, setki gąsienic w ciągu kilku dni zeżarło mojego bukszpana. Wyjeżdżałem na urlop nie widziałem oznak szkodników, wracam krzak zmasakrowany. Załączam zdjęcia. Czy jest szansa na jego uratowanie? Czym, jak i kiedy?

Dziękuję.

Mazan 08:00, 14 sie 2016

Wojciech_ogrodnik

Bierz do ręki środek owadobójczy i opryskuj. Do wyboru jest ich wiele, np Decis, Karate, Calipso, Mospilan, itd.

Pozdrawiam
Calissa 08:00, 14 sie 2016

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jako nowicjuszka (dopiero zakładam ogród) zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu, co dolega moim bukszpanom
Miesiąc temu zostały przesadzone na naszą nową działkę (wiem że to nie rozsądne-w lipcu, ale nie mieliśmy wyjścia) od jakiegoś czasu zaczynają im żółknąć i brązowieć listki. Znalazłam też wiele pajęczynek i małego robactwa, wiec być może zaatakował je przędziorek, ale czy teraz jest czas na przędziorki ?? A może to grzyb?
Bardzo Was proszę o poradę, czym spryskać bukszpany? Mam ich 10 od środka mają zółte listki co widać na zdjęciu, choć może to wynik braku światła, dodam że jeszcze ich nie nawoziłam. Co kupić ? Jakie preparaty? A może jakiś inny szkodnik.
Bedę wdzięczna za wszystkie porady.
Pozdrawiam !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies