Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Hortensja 21:09, 29 cze 2016

Mnie udało się jedynie dostać w miare bezproblemowo Mospilan i Topsin. Bezproblemowo czyli kupić przez Internet w niewielkim opakowaniu. Mospilan i Topsin można też dostać w centrach ogrodniczych. Pozostałych nie.
Mirage czy Sportak możnaby znaleźć w sieci ale w co najmniej litrowych opakowaniach a to juz większy wydatek.

Nie wiem czy pryskanie na zmianę Mospilanem i Topsinem wystarczy na zamieranie pędów? Już miesiąc je kuruję i nie wiem czy uda mi się to paskudztwo pokonać. Na razie pod krzaczkami jest mnóstwo żółtych liści a te na krzakach zaczynają mieć białe obwódki...
Mazan 22:12, 29 cze 2016

Hortensja

Zmień środek. Bravo czy Gwarant lub Curzate Cu, Mospilan jest owadobójczy, więc nie pomoże.

Pozdrawiam
grzybek 23:19, 29 cze 2016

Czy dobrze to rozumiem?

Mirage/Sportak/Topsin są grzybobójcze, a na te żółte kreseczki potrzeba czegoś na szkodniki, a nie grzyby, więc stosować Mospilan, Ortus lub Magus.

Przy tym Ortus i Magus mają działanie kontaktowe, czyli każdego szkodnika trzeba by nimi dopaść,a roślinę opryskać szczególnie dokładnie. Mospilan ma działanie systemiczne, czyli wnika wgłąb rośliny i krąży z jej sokami i dociera wszędzie, także na te gałązki i listki, na które nie został bezpośrednio psiknięty. Więc chyba lepiej zastosować Mospilan?

Znalazłam taką stronę:
http://www.buxuscare.com/en/pests-and-diseases

może się komuś przyda...

Ps. Dzięki Ci, Boże, za takich ludzi jak Walerek
jolanka 14:42, 03 lip 2016

Proszą o pomoc dla moich bukszpanów. Kupiłam wiosną kilka kulek bukszpanowych- balotowane.
Dwie zaczynają tak wyglądać Nie wiem czym to pryskać a może niestety to większy problem. W środku kuli jest dużo martwych liści

Na obwódce z bukszpanów część listków natomiast wygląda tak:

Mazan 10:00, 11 lip 2016

Jolanka

Pozbądź się martwych liści, także będących na pędach. Rozwój choroby świadczy, że po cięciu nie były chronione żadnym opryskiem. Jeśli nie ma brązowych plam na pędach zastosuj oprysk co 10 dni Bravo lub Gwarant i Sportak Alpha.

Pozdrawiam
m_gocha 11:11, 11 lip 2016

Czy po cięciu bukszpanów (ewentualnie innych drzew i krzewów) należy (warto) popryskać na choroby grzybowe? A może wzmocnić jakimś nawozem (jeżeli tak to dogłębnego czy dolistnie?) Jeżeli tak to od razu czy odczekać jakiś czas?
Mazan 11:49, 11 lip 2016

M_gocha

Rany po cięciu należy zabezpieczać środkiem grzybobójczym o szerokim spektrum działania. Przecież infekcje najczęściej następują przez uszkodzenia także blizny po liściach, owocach. Roślina jest osłabiona i poraniona dlatego na drobne skaleczenia i zranienia należy stosować środki zabezpieczające /Bravo, Gwarant, Dithane i in./.

Pozdrawiam
JoannaDe 11:59, 11 lip 2016

Mazan napisał(a)
M_gocha

Rany po cięciu należy zabezpieczać środkiem grzybobójczym o szerokim spektrum działania. Przecież infekcje najczęściej następują przez uszkodzenia także blizny po liściach, owocach. Roślina jest osłabiona i poraniona dlatego na drobne skaleczenia i zranienia należy stosować środki zabezpieczające /Bravo, Gwarant, Dithane i in./.

Pozdrawiam

Mazan, czy dobrym nawykiem jest połączenie cięcia, formowania itp. z jednoczesnym pryskaniem HT i OW po? Czy to się tyczy wszystkich roślin? Drzew tez?
Mazan 12:35, 11 lip 2016

Oczywiście, można nawet o połowę podwyższyć stężenie HT, gdyż niektóre patogeny potrafią korzystać z ochrony jaką daje im roślina.

Pozdrawiam

JoannaDe 12:44, 11 lip 2016

Mazan napisał(a)
Oczywiście, można nawet o połowę podwyższyć stężenie HT, gdyż niektóre patogeny potrafią korzystać z ochrony jaką daje im roślina.

Pozdrawiam

Doprecyzuj proszę: podwyższyć o polowe od wyjściowych 150 czy 300 ml na 2-3l?