Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 21:41, 12 lut 2016

roma2 napisał(a)
To właśnie! Trzy lata temu płakałam jak bóbr, darłam się okropnie i mąż wycinał całe gałązki i palił. Dwa lata temu, zaprawiona w bojach, uzbrojona w gumowe rękawice zbierałam to cholerstwo. Bo widziałam ile potrafi zeżreć!!! W zeszłym roku było ich mniej, nie wiem czy przypadek (bo nikt nie potrafi określić ile się tego badziewia wylęgnie, to coś potrafi jakoś ze względu na pogodę przeczekiwać w ziemi na korzystniejsze dla siebie warunki)czy ze względu na postawiony miedzy sosenkami karmnik i mnóstwo buszujących łakomczuszków. Mam nadzieję, ze to ptaszki zadziałały i będą tak trzymać!

O ile dobrze pamiętam ja spryskałam to świństwo wodą z octem, ciekawe czy w tym roku wróci.
Ale co? wycięłaś całkiem to zaatakowane drzewko?
roma2 21:58, 12 lut 2016

Na tym moim pustkowiu, to nic nie wycinam. Bo żądna jestem drzew. Wtedy,jak się darłam , to pojedyncze cieniutkie gałązki mąż wycinał. One wpierniczają to co młode. W kolejnym roku, bo poczytałam, stwierdziłam, że wycinać gałązek nie będę bo co mi zostanie z tych sosen?. Zbieram ręcznie (fuj fuj fuj) dokąd sięgam, bo jak wiesz sosenki rosną szybko. W zeszłym roku, było ich dużo mniej, to z zaciętą miną i ściśniętym gardełkiem, coby mi się nie ulało wyzbierałam (a, te cholery mnożą się na potęgę i zbieranie trzeba powtarzać codziennie przez parę dni). Jeśli woda z octem pomaga to zaśpiewam Ci ALLELUJA!
Nallar 22:00, 12 lut 2016

Już słyszę jak śpiewasz.
roma2 22:05, 12 lut 2016

Mus poprosić Danusię o możliwość przekazywania wiadomości głosowych

Katkak 22:06, 12 lut 2016

Nallar napisał(a)
Kurcze udało mi się trafić do tego postu.
Mam nadzieję że Boguś się nie pogniewa za skradziony tekst.

z iglastymi tak jest że płaczą i nie jest to estetyczne ale to tak jak ze łzami łzy wyschną szybko a żywica potrzebuje trochę czasu, wykruszy się,
takie zabiegi przycinania i usuwania gał,ezi i odrostów starych i twardych najlepiej wykonywać w lutym \ marcu, najmniej żywicy,
uszczykiwanie natomiast wtedy gdy widać odrosty który to jest przewodnik a które boczne, i czy potrzebujemy podciąć wszystkie czy tylko przewodnika, odrost wtedy jest bardzo kruchy i łatwy do wyłamania, a tym samym nie widać potem miejsca złamania bo szybko zarasta, sekatorem obcinamy igły a to bardzo szpeci, dlatego uszczykujemy.
Główny odrost jest z reguły zawsze największy, zdaża się że są dwa wtedy traktujemy je jak jedan główny i wycinamy lub skracamy oba,
długośc obcięć\ uszczyknięć

Ewunia aniołem jesteś że to znalazłaś . Zaraz w kajeciku ogrodowym sobie zapiszę, co by nie zapomnieć. Czyli jednak wstrzeliłam się z terminem . Dzięki
słoneczko .
Nallar 12:16, 13 lut 2016

roma2 napisał(a)
Mus poprosić Danusię o możliwość przekazywania wiadomości głosowych

Pojedziemy na dwa głosy.
Nallar 12:18, 13 lut 2016

Katkak napisał(a)

Ewunia aniołem jesteś że to znalazłaś . Zaraz w kajeciku ogrodowym sobie zapiszę, co by nie zapomnieć. Czyli jednak wstrzeliłam się z terminem . Dzięki
słoneczko .

Spoko luzik, dla Ciebie wszystko.
A swoją drogą miałaś nosa.
Nallar 13:40, 13 lut 2016

Dziś pokusiłam się o wyjście do ogródka w poszukiwaniu oznak wiosny.

Nallar 13:41, 13 lut 2016

gobasia 14:19, 13 lut 2016

piwonie ,obcinasz na jesieni? ,czy ciachnęłas teraz
moje jeszcze z badylami