Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Katkak 16:49, 11 lut 2016

A widzisz, a ja myślałam, że bomby możnz zrobić tylko z tych nowych przyrostów, a okazuje się, że kiedy skrócę te małe gałązki zostawiając kikutki, to też będzie bomba , A można ciachać już?
i dzięki wielkie Ewuia.
Nallar 16:57, 11 lut 2016

Katkak napisał(a)

Ewcia pokaż jeszcze tą drugą, pliiiis, nie daj się prosić.

Stanowczo odmawiam.
Napisz mi czy rozjaśniłam Ci coś tymi moimi wypocinami, czy bardziej zakręciłam Ci w głowie. Jeśli coś jest nie jasne to pytaj kobieto, tak to już jest kiedy robi się coś pierwszy raz. Lepiej o 5 pytań za dużo niż o jedno za mało.
Katkak 17:19, 11 lut 2016

Ewcia rozjaśniłaś, w sobotę pewnie pójdę ciachać bo nie wytrzymam. Tak jak napisałam wyżej - nie sądziłam, że z tych kikutków też bomby powstają. Myślałam, że jak je odetnę to cała gałąź będzie łysa z bombką na końcu .
Nallar 17:49, 11 lut 2016

Katkak napisał(a)
A widzisz, a ja myślałam, że bomby możnz zrobić tylko z tych nowych przyrostów, a okazuje się, że kiedy skrócę te małe gałązki zostawiając kikutki, to też będzie bomba , A można ciachać już?
i dzięki wielkie Ewuia.

Kasiu, może jutro uda mi się zrobić wyraźne zdjęcie "bomby" która powstała w miejscu obciętych gałązek. Dziś u nas pada.
Z tym cięciem to chyba bym poczekała.

Katkak 17:59, 11 lut 2016

Nallar napisał(a)

Kasiu, może jutro uda mi się zrobić wyraźne zdjęcie "bomby" która powstała w miejscu obciętych gałązek. Dziś u nas pada.
Z tym cięciem to chyba bym poczekała.

Ok. U mnie też papra dziś cały dzień z krótkimi przerwami. W sumie i tak już nieźle z tym cięciem poszalałam . Ale mam nadzieję, że nic jej nie będzie. W sumie temp. cały czas jest na +.
Nallar 18:24, 11 lut 2016

Katkak napisał(a)
Ewcia rozjaśniłaś, w sobotę pewnie pójdę ciachać bo nie wytrzymam. Tak jak napisałam wyżej - nie sądziłam, że z tych kikutków też bomby powstają. Myślałam, że jak je odetnę to cała gałąź będzie łysa z bombką na końcu .

Kasiu wszystko co napisałam wcześniej to tylko wiedza jaką posiadam z własnych obserwacji. Żadna ze mnie specjalistka, a o igiełkach jako zarodnikach doczytałam (chyba)u Bogusia w wątku. Może pokaż mu te nasze pomysły do oceny, to Boguś jest w tej dziedzinie "fachura".
Sama ciekawa jestem jego zdania.
Katkak 19:00, 11 lut 2016

Nallar napisał(a)

Kasiu wszystko co napisałam wcześniej to tylko wiedza jaką posiadam z własnych obserwacji. Żadna ze mnie specjalistka, a o igiełkach jako zarodnikach doczytałam (chyba)u Bogusia w wątku. Może pokaż mu te nasze pomysły do oceny, to Boguś jest w tej dziedzinie "fachura".
Sama ciekawa jestem jego zdania.

Ewcia już do Niego pisałam, żeby lukną do mnie jak będzie miał czas. Tak, o zarodkach czytałaś u Niego . Ewcia, a możesz wkleić do mnie te zdjęcia z Twoimi koncepcjami? Łatwiej będzie Mu pooglądać w jednym wątku.
Nallar 19:20, 11 lut 2016

Katkak napisał(a)

Ewcia już do Niego pisałam, żeby lukną do mnie jak będzie miał czas. Tak, o zarodkach czytałaś u Niego . Ewcia, a możesz wkleić do mnie te zdjęcia z Twoimi koncepcjami? Łatwiej będzie Mu pooglądać w jednym wątku.

Kasiu jeśli dasz radę to wklej zdjęcia u siebie a jeśli nie to zrobię to ja. Daj tylko znać.
Katkak 20:43, 11 lut 2016

Nallar napisał(a)

Kasiu jeśli dasz radę to wklej zdjęcia u siebie a jeśli nie to zrobię to ja. Daj tylko znać.

Ewcia już wkleiłam, jeszcze tylko BOgusiowi dam znać co by zerkną . Jeszcze raz dzięki wielkie . Jak już wiem z czego te pompony się tworzą (nie tylko z młodych przyrostów), to jakoś chyba dam radę .
sylwia_slomc... 20:52, 11 lut 2016

Nallar napisał(a)
Mała prywata.
Kasiu prosiłaś więc napiszę co ja zrobiłam swojej sośnie.
Zaczęłam od skracania wszystkich (nazwijmy je) nowych przyrostów szczytowych tak aby na każdy z kikutków zostało część igiełek (to zarodniki)Tak zrobiłam na wszystkich gałązkach (zaznaczyłam na czarno). Potem gałązki pozbawiłam igieł (zaznaczono na czerwono)

Na niektórych gałązkach takich rozgałęzień jest więcej, np w połowie jej długości, tu robię dokładnie tak samo, skracam zostawiając kikutki (zaznaczyłam czerwonymi kółeczkami)Pamiętaj że kiedy już się całkowicie zagęści i dojdziesz do wniosku że tych pomponów jest zbyt dużo, to zawsze możesz usunąć.

Do cięcia używałam sekatorka (nic nie wyłamywałam) W przypadku mojej sosny nie stosowałam żadnych naciągów (nie przeszkadza mi to że gałązki nie są w poziomie)
Przyznaję że kiedy ją tak ogołociłam wyglądała koszmarnie ale bardzo szybko naprała masy i teraz wygląda całkiem dobrze.

Kasiu wiem że nie odpowiedziałam na wszystko co chciałabyś wiedzieć więc jeśli jest jeszcze coś o wal śmiało.

Ewka , a po jakim czasie z tych kikutków zrobiły się pomponiki? Sezon dwa sezony czy więcej?
I jaka to odmiana sosny?
Mam dwa maleństwa sosny czarnej wsadzone w przydomowym i jak podrosną to bym się pokusiła o formowanie