Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

Agatan24 22:59, 18 maj 2015

Margaret_ka napisał(a)

Na pocieszenie powiem Ci, ze te paskudne stworzenia zrobiły sobie domek zimą w piaskownicy dzieci. Odkrywamy wieko, a tam nasz śliczny miałki piasek potokowy wymieszany z czarną ziemią. Piaskownica duża, więc ponad tona piasku tam wchodzi. Teraz ten musimy wysypać do zejścia do stawu i nowy kupić. niepotrzebne koszta i czas zmarnowany. Ale tym razem na dno wyłożymy drobną siatkę, taką jak do skrzyn, by te stworki nie miały jak się podkopać.

Też to przerabialam. Piaskownica była zryta wzdłuż i wszerz.
Gosiniak 14:54, 21 maj 2015

Oj jak sobie przypomnę walkę z kretem u mnie, właściwie nic nie skutkowało, dobrze że sobie z nim poradziłaś. Nie przejmuj się też trzmielinami, zdaje mi się że to jakaś grzybowa sprawka, popryskałaś więc zrobiłaś wszystko co możliwe dla nich. Nie wszystko rośnie tak jak by sie chciało,u jednych coś rośnie a u innych nie chce, czasami rośliny chorują i nie wyglądają ciekawie, z tym też trzeba się pogodzić, pamiętaj że twoja praca nigdy nie idzie na marne, z każdym kolejnym sezonem ogród będzie wyglądał piękniej, trzeba dużo pracy, ale też dużo cierpliwości. Ciesz się z tego co już masz zrobione, bo jest co podziwiać
waldek727 13:46, 25 maj 2015

Agatko.
Czy byłabyś w stanie pobrać próbki gleby z trawnika i przekazać je do analizy chemicznej?
Agatan24 14:03, 25 maj 2015

waldek727 napisał(a)
Agatko.
Czy byłabyś w stanie pobrać próbki gleby z trawnika i przekazać je do analizy chemicznej?

Niestety nie mam takiej możliwości w moich okolicach
Luki 14:57, 25 maj 2015

Agato pewnie, że jest taka możliwość i to na dodatek w Cz-wie zaraz przy giełdzie kwiatowej można dać próbki ziemi do badania. Tu masz namiary gdyby były potrzebne.
omelka1 15:02, 25 maj 2015

Cena za analizę bez zaleceń 48zł.PH.Zasolenie Azot Fosfor Potas Wapń Magnez Chlor
Luki 15:04, 25 maj 2015

O i od razu cenę znamy
Agatan24 19:55, 25 maj 2015

O fajnie, nie wiedziałam. A co daje taka analiza? Czy dopiero wtedy mogę wybrac odpowiednią mieszankę traw?
Madzenka 06:56, 27 maj 2015

Doła ogrodowego kazdy ma z nas co pewien czas. U mnie bywaja takie dni, że wszystko mi sie nie podoba.... A kostkę granitowa, ktora zarasta chwastami co tydzien mam ochote zerwać....
Przesyłam pozytywną energie ogrodowa. Radośc z ogrodniczkowania wroci juz za chwile gdy zobaczysz jak pieknei rosliny rosna

Ps. Trawnik własnymi ręcami z M zakładaliśmy do tej pory pamietam jak mnie pierwsze kiełki trawy cieszyły. Zobacz jak było u mnie w 2011. Specjalnie zostawiam zdjęcie, bo jak jest teraz wiesz trawnik sialiśmy w weekend majowy 2011

Wkoło chwastowisko (wypalone roundapem bo nie dawałam juz rady recznie pielić, co jedna strone skończyłam to na drugiej juz dorastało....). A trawnik cieszył, oj bardzo cieszył. Głowa do góry
Agatan24 13:45, 27 maj 2015

Marzenko

Właśnie niedługo mamy zamiar w koncu posiac trawe na 300m i troche mnie to przeraza bo nie wiem czy dam rade rowno posiac i zeby nie bylo za gesto ani za zadko tylko w sam raz
Te 300m to dopiero 1/3 tego co musimy posiac. Tak planuje wyznaczyc sobie mniejsze np. 30m powierzchnie i kazdy 1kg trawy wysiewac. Moze masz jakis inny sposob. Cos czuje ze mi to nie wyjdzie a ja straszna perfekcjonistka jestem i już się martwię na zapas.