Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 18:20, 07 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Z jednej strony nie powinnaś już bukszpana zasilać, bo puści odrosty za miesiąc i przemarzną... z drugiej strony wygląda na zagłodzonego (złe podłoże dałaś do dołka) i chyba jedynym wyjściem jest podrzucić polifoski kilka granulek, lub inny nawóz jesienny.
Kalifornijka w przeciwieństwie od naszych rodzimych dżdżownic jest mniejszą, "sprawniejsza" i ogólnie bardziej pracowita i wydajna. Także nie ucieka z kompostownika, bo chodzi po elipsie.

Toszko a czy inne rośliny można zasilać ? mam trochę hydrocomplexu, czy mogę podsypać pod choiny kan. ?

Od kiedy można rośliny przesadzać ?

Przesunęłam dziś odrobinę 2 choiny bo posadziłam za daleko od siatki, mam nadzieję że nie zrobiłam ich krzywdy, przeniosłam z całą bryła tak dużą jak się tylko dało ...
katiaxx 19:04, 07 wrz 2014

Doniu, Bdan, Madziu dziękuję za gratki i że wpadacie
katiaxx 19:05, 07 wrz 2014

bdan napisał(a)
No proszę - seteczka.

Pozdrawiam Kasieńko

Danusiu a czy Ty masz kalifornijki w swoim kompoście ?
bdan 19:33, 07 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

Danusiu a czy Ty masz kalifornijki w swoim kompoście ?

Nie, nie mam.Nawet nie szkoliłam się jeszcze w tym zakresie, nie wiem, czy teraz przed zimą warto jeszcze dodawać
katiaxx 19:41, 07 wrz 2014

Kochani - czy kojarzycie rośliy który kwitną na zielono lub biało-zielono ? coś w odcieniu limelight ?
Toszka 20:12, 07 wrz 2014

Iglaki najlepiej przesadzać po intensywnej fazie wzrostu, tj od 15 sierpnia do drugiej połowy września...ale jeśli jest przesadzana roślina od razu, bez czasu transportu, to można do połowy/końca października. Wyjaśniam dlaczego (jak zwykle robię to "po babsku") - iglaki po intensywnej fazie wzrostu przechodzą w etap intensywnej fazy rozwoju systemu korzeniowego. Dlatego też ten okres (wiosenny, analogicznie - połowa kwietnia do połowy maja) gwarantuje dobre ukorzenienie, czyli - jak to mówią- zapuszczenie korzeni w nowym miejscu. te terminy są także doskonałe dla bylin.
Z liściastymi sprawa ma się trochę inaczej, bo na jesieni przesadzamy drzewa i krzewy wtedy, kiedy wchodzą w fazę spoczynku - nie wcześniej niż druga połowa września do końca października.
Te zasady dotyczą przesadzanych/kopanych roślin.

Nie możesz teraz dać hydrokomplexu, bo to nawóz azotowy - czyli pobudzający do intensywnego wzrostu (czyt. życia). Jeśli teraz dasz azot, to nie ma mowy by roślina dobrze przezimowała, bo mówiąc po ludzku... rozhartujesz ją
Pod choiny daj jesienny dla iglaków.

Teraz potrzebne są nawozy wzmacniające/pobudzające system korzeniowy, a nie części zielone. Takie nawozy to tzw. nawozy jesienne (bardzo ważne m.in.dla trawnika!) zawierające fosfór i potas. Dlatego wspomniałam o polifosce dla bukszpana, ew. każdy naturalny nawóz - np.kompost lub rosahumus.
Czy jasno wyjaśniłam problem?
kosolka 20:37, 07 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
Kochani - czy kojarzycie rośliy który kwitną na zielono lub biało-zielono ? coś w odcieniu limelight ?

Widziałam ostatnio róże takie seledynowe, ale nie pamiętam nazwy, musialybyśmy poszukać. Te które ja zamówiłam teraz- Alden Biesen- też, zobacz sobie- kwiaty podobne do hhortensji i kolor od seledynowy do różu. Jeżówki, albo np białe liliowce albo lilie..
katiaxx 21:05, 07 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Iglaki najlepiej przesadzać po intensywnej fazie wzrostu, tj od 15 sierpnia do drugiej połowy września...ale jeśli jest przesadzana roślina od razu, bez czasu transportu, to można do połowy/końca października. Wyjaśniam dlaczego (jak zwykle robię to "po babsku") - iglaki po intensywnej fazie wzrostu przechodzą w etap intensywnej fazy rozwoju systemu korzeniowego. Dlatego też ten okres (wiosenny, analogicznie - połowa kwietnia do połowy maja) gwarantuje dobre ukorzenienie, czyli - jak to mówią- zapuszczenie korzeni w nowym miejscu. te terminy są także doskonałe dla bylin.
Z liściastymi sprawa ma się trochę inaczej, bo na jesieni przesadzamy drzewa i krzewy wtedy, kiedy wchodzą w fazę spoczynku - nie wcześniej niż druga połowa września do końca października.
Te zasady dotyczą przesadzanych/kopanych roślin.

Nie możesz teraz dać hydrokomplexu, bo to nawóz azotowy - czyli pobudzający do intensywnego wzrostu (czyt. życia). Jeśli teraz dasz azot, to nie ma mowy by roślina dobrze przezimowała, bo mówiąc po ludzku... rozhartujesz ją
Pod choiny daj jesienny dla iglaków.

Teraz potrzebne są nawozy wzmacniające/pobudzające system korzeniowy, a nie części zielone. Takie nawozy to tzw. nawozy jesienne (bardzo ważne m.in.dla trawnika!) zawierające fosfór i potas. Dlatego wspomniałam o polifosce dla bukszpana, ew. każdy naturalny nawóz - np.kompost lub rosahumus.
Czy jasno wyjaśniłam problem?

tak jest, dziękuję
Jagodaa 21:18, 07 wrz 2014

Trawa boska...

Moje bukszpany były identyczne, ale po Florovicie są już bardzo ciemnozielone. Tylko teraz już się nim nie zasila -chyba.

Trawę muszę sypnąć jesiennym. Kupić muszę, bo nie mam .
Iwk4 21:24, 07 wrz 2014

Oj, przegapiłam setkę, więc wszystkiego dobrego na 102