Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 10:44, 20 sie 2014

Grujecznik - wygląda ciekawie
generalnie nie przepadam za roślinami czerwonymi, pod wpływem forum zakupilam perukowaca szczepionego i pęcherznice, z czerwonych podoba mi się chyba tylko klon japoński z racji pokroju ale - oczywiście czerwone drzewo jesienią to inna sprawa,

Ewo, wracając do mojego planu - tam gdzie narysowałaś domek na narzędzia w prawym rogu na pewno go nie będzie - może tam placyk ?
jakie ten placyk musi mieć wymiary żeby był wygodny - jak sądzisz (nas jest 4 os.) ? np 5m*4m ? - to jak spory pokój ?
zapytam Gosię jaki ma ...
ewakatowice 10:55, 20 sie 2014

A co masz za ogrodzeniem w tym prawym górnym rogu?
Nie upychaj po kątach wszystkiego… ogród to nie tylko rośliny, które wymagają ekspozycji.

ewakatowice 10:57, 20 sie 2014

A gdzie planujesz wydzielić plac zabaw dla Lokatej?
katiaxx 11:18, 20 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Nie upychaj po kątach wszystkiego… ogród to nie tylko rośliny, które wymagają ekspozycji.

bok dokładnie na wprost okna widokowego- tam jest u sąsiada kurtyna z brzóz, czyli lasek brzozowy - nigdy tam nie będzie domu bo nie ma dojazdu do tego miejsca - po prawo jest działka sąsiada - na razie pusta i nie zanosi się na budowę ale pewnie kiedyś coś się pojawi.

Placu zabaw jako konstrukcji np na balach ze ze zjeżdżalnią - nie planuję, może jakiś mały domek dla niej, tam gdzie to narysowałaś jest super,
szczerze mówiąc nigdzie tego nie planowałam bo ona nie usiedzi na miejscu, wszędzie jej pełno ale potem pomyślałam że to nie w porządku wobec niej i powinna mieć swój kącik w ogrodzie.
Jeśli chodzi o dzieci największe wzięcie u nas ma duży trawnik, turlają się, biegają, gramy w badmintona, są wariactwa z psem i gra w piłkę oraz bieganie z mieczami i wszelką inną możliwą bronią
katiaxx 11:19, 20 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Wiesz co , ja mam takie skłonności, jak coś chcę posadzić to zaraz myślę o rogu, ewentualnie z boku - przy ogrodzeniu, najlepiej blisko rogu
ewakatowice 11:31, 20 sie 2014

katiaxx napisał(a)

Wiesz co , ja mam takie skłonności, jak coś chcę posadzić to zaraz myślę o rogu, ewentualnie z boku - przy ogrodzeniu, najlepiej blisko rogu

Boki zapchane a środek trawnik, eee… to średnio wygląda.
Wiesz ale to moje zdanie a Twój ogród.

Pomyślałam, że jak już znajomi, przyjaciele, czy rodzina będzie was odwiedzać i będziecie spędzać czas na tym placu to dobrze dzieci mieć na oku…
Wiesz, jak potrafią przekombinować

Ponadto tył donicy mogłabyś wykorzystać i zamontować ławeczkę abyś mogła posiedzieć z gazetką jak młoda będzie się bawić…
Z czasem będzie koleżanki przyprowadzać i gdzieś muszę lalki rozkładać

Dobrze, ze masz troszkę czasu i możesz zaplanować.

Chyba nie powinnam się tak udzielać bo wyjdę na przemądrzałą babę a wiedzy mam ogrodowej zbyt mało
ewakatowice 11:37, 20 sie 2014

Jakbym miała taką Lokatą to bym jej zrobiła piaskownicę w formie niedużej plaży, leżaczek…
Basenik… w tym, piachu… coś zadaszonego, parasol, domek… tyle możliwości …
A jak lata z bronią to procę i słupek niech strzela do celu lub koło zawiesiłą do rzutek a i eMuś się pobawi hahhaha

bdan 11:44, 20 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Co do brzozy mam mieszane uczucie, mam olbrzymi okaz przed domem, śmieciara straszna.
Jak nie parapety ścieram, daszek szklany nad drzwiami z pylenia, „kićki” zamiatam, teraz znowu do domu leci „coś” z niej, potem liście….
Robota nieustanna, jednak nie dałabym jej wyciąć i łańcuchami jak trzeba się przypnę do niej

Moje nadzieje są takie, że moje brzozy będa przycinane więc raczej olbrzymie nie będą, że doonenbrosy nie będa tak pylić , ale to wypowiem się w przyszłym roku, no a że liście lecą to chyba ze wszystkich liściastych.

No i u mnie za domem, to presja mniejsza
katiaxx 12:05, 20 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Jakbym miała taką Lokatą to bym jej zrobiła piaskownicę w formie niedużej plaży, leżaczek…
Basenik… w tym, piachu… coś zadaszonego, parasol, domek… tyle możliwości …
A jak lata z bronią to procę i słupek niech strzela do celu lub koło zawiesiłą do rzutek a i eMuś się pobawi hahhaha

ja to wszystko przetrawię to fajne pomysły, myślę że plaża by się spodobała bo lubi piach tylko gdzie ja to pomieszczę ?
nie wystarczy miejsca na ogród z sensie roślin

Pisz co Ci do głowy przyjdzie, wcale się nie wymądrzasz tylko radzisz, ja mam jakieś ograniczenia w myśleniu - zwłaszcza przestrzennym - zobaczysz jak dojdzie do rysowania poszczególnych rabat w tym donic, możesz się mocno zdziwić bo już w rysowaniu przestrzennym to u mnie masakra, jak coś mam wyjaśnić mężowi to używam klocków lego bo nie umiem narysować
katiaxx 13:21, 20 sie 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4340-maly-ogrod-pod-bialymstokiem?page=22
tu jest taka plaża, pod koniec strony już zrobiona na czysto.