Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:46, 18 wrz 2015

Margarete napisał(a)

Te hortensje - 100 razy ładniejsze niż moje....
Ten zywopłot z bukszpanu - sliczny a u mnie udaje że rosnie..ale wygląda licho...choc go karmie i poję
Te róze - II tłoczenie widać u ciebie u mnie tylko symbolicznie wybźdiły po jednym czy dwóch kwiatkach ( nie licząc niezawodnego Leosia)
I jak tu sie nie denerwowac.........nooo

Cudnie masz Iwonko !

Małgosiu, dziękuję
one w tym roku takie ładne, pokazywałam, ze rok temu, po posadzeniu były nieciekawe. Wtedy jeszcze słabo ukorzenione i chyba dlatego. Rośliny potrzebują czasu. W zeszłym roku zdążyły zbrązowieć, zamiast zróżowieć. Teraz cieszą oczy
Żywopłot z bukszpanu ma już swoje lata. Wtedy, na początku nie zdawałam sobie sprawy z jego wartości ogrodowej
Mówisz, ze Leoś niezawodny? Nie mam już miejsca Chyba
I nie wierzę, że ogród cię nie cieszy Nie denerwuj się, popatrz na to, że mogło być gorzej Niektórzy mieszkają na gruzowisku-wysypisku i tak lubią
polinka 21:48, 18 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, cięłam bukszpan w ostatnim tygodniu sierpnia. Późno, ale te upały nie sprzyjały wcześniejszym cięciom

Iwonko, piękny masz ten bukszpan! To jest żywopłot? Jaką ma wysokość?
Iwk4 21:48, 18 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Kret w kompostowniku niestety jest jak zbrodniarz - on nie tyle zjada dżdżownice, co składuje je na zimę uprzednio nagryzając im "karki" czym doprowadza do paraliżu dżdżownic jednocześnie nieuśmiercając ich. Dwa lata temu też mieliśmy kreta w kompostowniku. Obok skrzyń eM znalazł magazyn kreta z tysiącami unieruchomionych dżdżownic
Na spód kompostownika siatka potrzebna lub gruba warstwa gałązek.

O matko, jaki to szkodnik. Aż boję się pochwalić, że go nie mam ...
Małgoś, koniecznie przerzuć kompost i dołóż siatkę na dno. Na boki chyba też trochę?
Iwk4 21:53, 18 wrz 2015

Milka napisał(a)
Iwonko, piękne widoki ten kleine fontane mnie też zauroczył u mnie to hortensje chyba nigdy się nie wybarwią ciągle białe i białe

Irenko, miło mi. Ja lubię białe hortensje. Wszystko mam kolorowe, to hortki dodają bieli Tylko Vanilki są z tych, od których oczekuję koloru

Iwk4 22:10, 18 wrz 2015

polinka napisał(a)

Iwonko, piękny masz ten bukszpan! To jest żywopłot? Jaką ma wysokość?

Polinko, no... jest spory,żywopłot. Na początku go słabo cięliśmy, potem już nie chciałam wyższego, to był cięty regularnie. Oddziela ogród przed domem od wejścia
Tutaj fotka z sierpnia - lepiej go widać.

Przy okazji widać różnicę między ML z zeszłego roku i z obecnego. Muszą się zadomowić, by rosły
Na drugiej fotce widać też kulkę, która jest wyjęta z żywopłotu, jak robiliśmy szersze dojście do domu. Staram się, by ją zagęścić mocniej.

Tutaj zaczął przyrastać po cięciu wrzesień:

Iwk4 22:13, 18 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

dzięki
to dam mu dzisiaj porządna porcję włosów i zobaczę, czy sobie pójdzie
a jak kompostwonik opróżnię, to siatkę przyczepię

Życzę, aby pomogło w przeganianiu kreta
Iwk4 22:14, 18 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)

Podpisuję się po tym i idę dalej nadrabiać u Ciebie Buziak

Ewuniu, buziaki dla ciebie.
Iwk4 22:15, 18 wrz 2015

Olili napisał(a)
Iwonko gnasz z pracami niemożliwie ,tak tak czytałam,że w październiku masz przymusowe wolne od ogrodu i to Cię dodatkowo ponagla.
Zostawiam pozdrowienia

Iza, jeszcze troszkę mi zostało. Mam nadzieję, ze pogoda będzie przyjazna
Wszystkiego dobrego. Zdrówka ci wysyłam sporo
Iwk4 22:17, 18 wrz 2015

beata_m napisał(a)
no i jak zwykle było co podziwiać mówisz, że zbliżasz się Iwono do końca ... jeszcze tylko trawnik zostaje?!?!?! ehhh szalona kobieta!!!!!

Beatko, tak nie powiem. Ogrodnik musi sobie zajęcie znaleźć, tylko rabaty się kończą
Macham na dobranoc
Reszta jutro. Dziś padam
Viola 22:19, 18 wrz 2015

Nie wiem czy wiesz Iwonko, że Kalifornijki muszą być w kompoście tzn. nie wolno ich przez nieuwagę przenieść z kompostem na rabaty bo zginą. Czyli wszystkie, które znajdujemy w ziemi kopiąc rabaty to Magdy