Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Viola 18:37, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj M się mnie zapytał, czy chcę kwiatka do domu, czy do ogrodu na urodziny? Oczywiście, ze do ogrodu, odpowiedziałam
Dał mi kasę, abym sobie zamówiła hortensje. Mam fajny namiar od Oli, więc będzie zamówienie.
Powiedział, że więcej tak nie zrobi, jak w zeszłym roku ze storczykiem w środku nocy zrobił mi nalot, bo potem się skarżę dziewczynom, ze prawie zawału nie dostałam
Kwiatki - to dodatek do statywu, który mi kupił ciut wcześniej i się zażegnywał, że już nic więcej nie dostanę. A i aparat jest przecież

Oj to masz ideał w domu
grembosia 20:58, 12 lut 2015

Wklejam też u Ciebie, bo może do mnie nie zajrzysz i się zbyt rozpędzisz

Iwonko, z iglakami to jeszcze poczekaj. Iglaki zaczynamy ciąć na przełomie marca i kwietnia, kiedy nie zagrażają już przymrozki. W tym roku może trochę wcześniej, ale należy obserwować pogodę. Pierwszy raz tniemy przed wypuszczeniem świeżych przyrostów. Kolejne cięcie- czerwiec, żeby zachować ładny kształt. Ostatnie cięcie- pod koniec sierpnia.

Przycinając roślinę mniej ją uszkodzimy, jeśli gałązki, które rosną skośnie będziemy ciąć prostopadle do osi pędów. A te, które rosną do góry tniemy lekko ukośnie. Pomaga to szybko spływać wodzie w dół.
Madzenka 21:16, 12 lut 2015

Ale lisciaste drzewa a zwłaszcza owocowe można z powodzeniem teraz ciąć
Iwk4 21:33, 12 lut 2015

Dzięki Grembosiu i Madzenko za tą waszą wiedzę. Toszka w Moim skromnym ogrodzie też o tym pisała
Fajnie, że dbacie o tych mniej doświadczonych.
beata_m 21:42, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj M się mnie zapytał, czy chcę kwiatka do domu, czy do ogrodu na urodziny? Oczywiście, ze do ogrodu, odpowiedziałam
Dał mi kasę, abym sobie zamówiła hortensje. Mam fajny namiar od Oli, więc będzie zamówienie.
Powiedział, że więcej tak nie zrobi, jak w zeszłym roku ze storczykiem w środku nocy zrobił mi nalot, bo potem się skarżę dziewczynom, ze prawie zawału nie dostałam
Kwiatki - to dodatek do statywu, który mi kupił ciut wcześniej i się zażegnywał, że już nic więcej nie dostanę. A i aparat jest przecież

hihihi Iwonka ja już zamówiłam z tego samego kontaktu od Oli 9 szt dla siebie i 3 dla mamy. Twój eM Cię rozpieścił mocno tego roku całusy zostawiam i doczytuję dalej. Jest statyw i aparat to teraz trzeba rośliny, żeby było nam co pokazywać
Iwk4 21:49, 12 lut 2015

O losie, muszę się spieszyć, bo nie starczy dla mnie

Ostatecznie zamówiłam hortensję Limelight 5 sztuk, które trafią na miejsce przy sadzawce (fot. 1) i Silver Dolar 3 sztuki na miejsce w donicy przy tarasie (fot.2). Sama się muszę przekonać, którą bardziej wolę. Problem w tym, że będą widoczne obie jednocześnie. Czy będą się gryzły odcieniami? Silver wcześniej kwitnie i tym się sugerowałam. Jest cały czas biała.

A może domówić Polar Bear do donicy? Zamiast Silver Dolar? Jak te trzy mają się względem siebie z odcieniami?
Kacha123 06:45, 13 lut 2015

100 lat Iwonko w zdrowiu i szczęściu!

Ala106 06:53, 13 lut 2015

Wszystkiego naj Iwonko! 100 lat, 100 lat ...... (śpiewam).
Mysza 08:20, 13 lut 2015

To i ja buziaki przesyłam
kosolka 08:24, 13 lut 2015

Iwonko, czego Ci życzyć, jak Ty masz tak dobrze ? Zdrówka i oby było tak jak dotychczas Sto lat!!