Najpierw donica: na początek spróbuję zdjąć warstwę kamienia rękami e-Ma, a ponieważ on musi dojść do takiej potrzeby - może to troszkę potrwać. Pod kamieniem jest cegła. Wtedy by pasowało do reszty. Można wtedy zrobić obwódkę z bukszpanu albo cisa, jak u Any....
Zwisające trawy - rozplenice? Tylko one mi się kojarzą

Nad obsadzeniem będziemy jeszcze debatować. Otworzyłyby się możliwości - teraz jest lawenda i Graham Thomas - róża sadzona w tym roku, potrzebuje sporo miejsca, mogłaby zostać, albo przenieść ją na rabatę, a tutaj dać trawy.
Ciurkadełko: wszyscy są chyba zgodni, ze mogłoby być w kolorach kamieni - tylko trzeba dobrać odpowiedni drewnochron, czy farbę - siem do końca nie znam
Podoba mi się też taka inspiracja:
https://www.pinterest.com/pin/529876712385913968/ - może by pójść w tym kierunku?
Prostowanie rabat: - problem z linią, aby ukraść jak najmniej trawnika, którego i tak jest mało. Podstawą do tyczenia linii będą równoległe w odniesieniu do już istniejących linii. Obwódka z bukszpanu będzie musiała być przesunięta, typuję więc na wrzesień
Dziś widziałam następne róże, następna różana choroba i sobie pomyślałam, ze całe szczęście, ze mam niezagospodarowany kącik z ławeczką - będę miała gdzie planować na przyszły rok