Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Agatek 12:38, 30 mar 2016

Napia napisał(a)

Nie jestem teraz pewna , chyba 3 na 6 albo 7 metrów. Mogę jutro sprawdzić

przymierzamy się u nas do zrobienia tarasu i nie wiem jaki jest najbardziej optymalny rozmiar, tak żeby w razie co zmieścić się na nim ze stołem, krzesłami i pobiesiadować
Napia 14:15, 30 mar 2016

Donia72 napisał(a)
Muffinki się z lekka przyjarały A jabłecznik z suchych składników:
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1 szkl. manny
1 proszek do pieczenia
To wszystko mieszamy
Jabłka ( dość sporo) trzemy na tarce.
I tak na zmianę: szkl. suchych składników na to jabłka i znowu suche skł. i znowu jabłka, a na wierzch na jabłka trochę startego masła i posypać troszkę cukrem i w piekarnik na 40min na 180st.
Moje jak zwykle trochę się przypala (jak wszystkie ciasta). Najlepsze na gorąco
Dobra, wskakuje w strój roboczy i idę dopingować męża w wertykulacji, no i muszę jeszcze rabaty ogarnąć.

Ale fajny ten przepis. Lubię takie, w których nie trzeba za dużo kombinować
Mój M. też się przymierza do aeracji trawnika. Może uda się w sobotę
Napia 16:33, 30 mar 2016

Agatek napisał(a)

przymierzamy się u nas do zrobienia tarasu i nie wiem jaki jest najbardziej optymalny rozmiar, tak żeby w razie co zmieścić się na nim ze stołem, krzesłami i pobiesiadować

Nam taras wydaje się wystarczający ,ma ok. 20 metrów kwadratowych, czyli jest wielkości pokoju. Spokojnie mieści się stół z krzesłami z jednej strony i hamak z drugiej. Miejsca nadal jest sporo, ale sama wiesz, że tak naprawdę, to czy taras jest odpowiedni zależy od sposobu spędzania wolnego czasu pamiętam tylko, że zależało mi, by miał 3 metry szerokości, bo wtedy wchodzi stół i krzesła bez większego problemu
Może jutro uda się znaleźć zdjęcia, to wkleję
Napia 21:54, 30 mar 2016

Agatek napisał(a)

Poszukałam kilku zdjęć, na których taras widać trochę lepiej.

Napia 22:02, 30 mar 2016

Wracając do tematu rabaty za pergolą, zasłona, którą polecałyście, chyba wyjdzie mi całkiem bezwiednie. Okazało się, że buk purpurea pendula posadzony niedaleko domu nie powinien tam jednak rosnąć, bo za kilka lat wejdzie na dom i wtedy będzie kłopot. I stąd pomysł, by przesadzić go na środek rabaty. Płaczący pokrój, czerwony liście chyba dobrze będą pasować do reszty
Makao_J 22:21, 30 mar 2016

Donia72 napisał(a)
Muffinki się z lekka przyjarały A jabłecznik z suchych składników:
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1 szkl. manny
1 proszek do pieczenia
To wszystko mieszamy
Jabłka ( dość sporo) trzemy na tarce.
I tak na zmianę: szkl. suchych składników na to jabłka i znowu suche skł. i znowu jabłka, a na wierzch na jabłka trochę startego masła i posypać troszkę cukrem i w piekarnik na 40min na 180st.
Moje jak zwykle trochę się przypala (jak wszystkie ciasta). Najlepsze na gorąco
Dobra, wskakuje w strój roboczy i idę dopingować męża w wertykulacji, no i muszę jeszcze rabaty ogarnąć.

Znam ten przepis z książki kucharskiej dla dzieci. Też go lubię bo nie jest pracochłonny. I faktycznie na gorąco jest najlepszy. Potrafimy prawie całą tortownicę zjeść na raz.
tulucy 22:30, 30 mar 2016

Agnieszko, czy dobrze pamiętam, że tawułki dość późno wychodzą? Czy też to tylko pobożne życzenie i nadzieja, bo moje jeszcze jak padnięte totalnie wyglądają. Przycięłam suche i tylko siłą woli i tą nadzieją się wstrzymałam przed wykopaniem. No ale też wszystkie by mi szlag trafił?
tulucy 22:32, 30 mar 2016

Szarlotkę znam i ja - przez znajomych i ich dziecię uczulone na laktozę - omijali masło na wierzchu i było to chyba jedyne ciasto, które mogli jeść
Napia 22:48, 30 mar 2016

Makao_J napisał(a)

Znam ten przepis z książki kucharskiej dla dzieci. Też go lubię bo nie jest pracochłonny. I faktycznie na gorąco jest najlepszy. Potrafimy prawie całą tortownicę zjeść na raz.

A ja do tej pory nie znałam, a lubię proste przepisy I jabłecznik na gorąco? Pycha Mówię to nawet tuż po świętach, kiedy wszystkich słodkości zjadłam dużo za dużo Ale w końcu święta, spalę w ogrodzie
Napia 22:52, 30 mar 2016

tulucy napisał(a)
Agnieszko, czy dobrze pamiętam, że tawułki dość późno wychodzą? Czy też to tylko pobożne życzenie i nadzieja, bo moje jeszcze jak padnięte totalnie wyglądają. Przycięłam suche i tylko siłą woli i tą nadzieją się wstrzymałam przed wykopaniem. No ale też wszystkie by mi szlag trafił?

Tawułki Arendsa i chińskie wychodzą rzeczywiście późno. U mnie na pewno jeszcze ich nie ma. Nie przejmuj się na zapas, bo lepiej, by wyszły później i nie dopadł ich żadne przymrozki. Moim kiedyś mróz tak poprzypalał liście, że przez kilka tygodni nie mogły dojść do siebie