waldek727
05:00, 02 lis 2015

Danusiu.
Ja na ,,Ogrodowisku" staram się przekazywać w prosty i czytelny sposób wiadomości które opieram na opracowaniach naukowych, oraz materiałach przeznaczonych dla studentów SGGW wydziału ogrodnictwa, biotechnologii i architektury krajobrazu. Po części również z mikrobiologii. Oczywiście nie są one moją własnością, tylko córki.
Z tego co mi wiadomo to ani kora, ani też igły sosnowe nie zakwaszą gleby ogrodowej w znacznym stopniu, a jedynie utrzymają jej odczyn na stałym poziomie, nie pozwalając jej przyjąć odczynu zasadowego. Wynika to z bardzo wielu czynników, ale przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że ogrody dla odpadów leśnych są środowiskiem obcym. W wyniku rozkładu kory i igieł sosnowych inna będzie zatem koncentracja jonów wodorowych w środowisku leśnym i inna w środowisku naszych ogrodów. Na odczyn gleb w obu tych środowiskach największy wpływ ma wilgotność, aeracja, temperatura oraz skład drobnoustrojów glebowych. Odczyn pH kompostu z kory może zawierać się w dużym przedziale i będzie tym niższy, im bardziej zapewnimy mu warunki mineralizacji zbliżone do warunków naturalnych, a więc leśnych. Nawet używana przez nas woda będzie miała w tym przypadku bardzo duże znaczenie.