Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

AgaBoso 14:50, 01 wrz 2023

Basieksp napisał(a)

Z iglastych mogą mieć kwaśny odczyn, raczej na warzywnik bym ich nie dawała, ale pod kwasolubne rośliny już tak

A czy można wymieszać z czymś trociny, aby nie wyszedł tak kwaśny kompost?
sylwia_slomc... 14:54, 01 wrz 2023

Agnieszka_Z napisał(a)

A czy można wymieszać z czymś trociny, aby nie wyszedł tak kwaśny kompost?

Z popiołem, wapnem, mączką bazaltową. Z Wapnem już po przekompostowaniu.
AgaBoso 14:56, 01 wrz 2023

Dziękuję za podpowiedź
AgaBoso 17:46, 02 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Odświeżam wątek. Pochwalcie się swoimi kompostownikami.

Mój wygląda tak, zbudowany z palet, pomiędzy szczeliny są włożone kartony.

sylwia_slomc... 22:28, 02 wrz 2023

No i elegancki
Patrycja_KG_Lu 14:26, 03 wrz 2023

Super! Od razu duży. My mamy jedną komorę i to za małą.
AgaBoso 11:13, 07 paź 2024

Czy stosujecie kompostowanie na grządkach? Jakie macie z tym doświadczenie?
Anda 08:38, 16 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Czy stosujecie kompostowanie na grządkach? Jakie macie z tym doświadczenie?

Aga, ja stosuję. Jesienią zagrzebuję na grządkach warzywnych zawartość bokashi, a na rabatach kwietnych rozprowadzam zawartość kompostownika. Jedynie większych, twardych kawałków drewna nie daję na rabaty, bo one się do wiosny nie przerabiają.
Robię tak od lat i jestem bardzo zadowolona
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 12:16, 17 lis 2024

Pokażę jedną z kilku rabat, które powstają przez dosypywanie i kompostowanie wszystkiego co wpada pod rękę w sezonie ( bardzo uciążliwych chwastów nie daję do kompostowania lecz się pozbywam, jak wyschną). Grunt bardzo podmokły. Rabata w większości jest jednoroczna, materia super się przerabia, rośliny i sadzonki mają się dobrze. Wiosną na takie rabaty można dać dużo suchej materii traw ze ścinania. Latem, przy dużej ilości zielonych odpadów trzeba dosypywać suchego, u mnie sprawdzają się wtedy podarte na kawałki kartony, papiery. Rośliny są na bieżąco zasilane materią organiczna, robaczki pracują w ich otoczeniu, wszystko żyje

Osobiście najbardziej lubię ten sposób. Miałam kompostownik z dwoma dużymi komorami i doszłam do wniosku, że przerzucanie, wożenie tam i spowrotem na rabaty to koszmarna praca. Ilości kompostu ciągle były zbyt małe do potrzeb roślin. A tak moja praca ogranicza się tylko do lekkiego plewienia na bieżąco.
Patrycja_KG_Lu 13:55, 17 lis 2024

Resztki z kuchni (obierki itp.) też tam dajesz?