Można bardziej humanitarnie do wiadra, zalać wrzątkiem i zakopać, albo na kompost. Szukać drapieżników które mogą się nimi żywić. Jak np. ten
Limax Maximus- we wszystkich tutejszych poradnikach jest terytorialnym drapieznikiem żywiacym sie jajami ślimaków i owadów i mniejszymi ślimakami.Ja osobiscie mam ich tu kilka i nie zaobserwowałam szkód na ogrodzie. Te potrafią byc długie na ok.12cm.
Niestety musiałam zastosować proszek -granulki, bo na świeżych odpadkach warzywnych było stado, jeden na drugim cała masa obrzydliwstwa. Po niebieskim proszku wszystkie padły a na kompostowniku jest rozlana szara mazia.
Fujj, to był limax dacampi.
Proszę o poradę, nie wiem czy mogę w tym wątku ale sprawa dotyczy kompostownika.
W moim rocznym kompostowniku znalazłam takie cuda (dość licznie).
Kompost w prawie 70% jest z darni. Czy to pędraki chrabąszcza majowego? Martwić się?
Może w darni były a my nie zauważyliśmy?
A może to kruszczyca złotawka?
Unicestwić? Chciałabym wybrać połowę kompostu ale nie wiem co z tym znaleziskiem zrobić.
AnnaEdyta nie mierzyłam ich ale "tak na oko" jak są zwinięte mają ok. 2 cm.
Dzięki za link zaraz poczytam.
Zastanawiam się czy jeśli to złotawka czy należy ją likwidować czy po odsianiu kompostu wrzucić z powrotem do reszty kompostu??? Bardzo proszę o poradę doświadczonych ogrodników, bo kompostownik robiliśmy pierwszy raz.
Właściwie powstał on z konieczności zagospodarowania większej ilości zerwanej darni.
Szkoda mi było wyrzucać ziemi, słabej jakości ale jednak ziemi
Nie martw sie ja też nie słyszałam o niej, dopóki się nie zetknełam. Jeżeli twoja ziemia nie jest piaszczysta i sucha to nie masz co sie martwić. Ja na twoim miejscu wrzuciłabym je spowrotem do kompostownika. W końcu przyczyniają sie do powstania kompostu.
Mam głupie pytanie. Dopiero wystartowaliśmy z kompostownikiem. Czytałam sporo, ale ciągle jeszcze jestem dość zielona. Wiem, co jest na standardowej liście, co można wrzucać i czego nie, ale mam dylemat. Zostało nam po zimie trochę zbyt mocno ukiszonej kapusty domowej roboty. Czy taka kiszonka na kompost się nadaje, czy absolutnie nie, jak sądzicie?