Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początkujący ogród Magdy

Początkujący ogród Magdy

Magdalena25 23:15, 28 lip 2014

A trzmielinę żółtą mam, więc moglabym ją wykorzystać. Dziękuję Ci Jutro przymierzę się do Twojej propozycji
Zielona 23:28, 28 lip 2014

Magda - narysowałam na zasadzie kontrastów kolorystycznych. Wydaje mi się, że te kolory fajnie by wyglądały. O kosodrzewinę się nie martw. To raczej ona zagłuszy żurawki i z czasem będziesz musiała usunąć część z nich wokół iglaka. Poczytaj o formowaniu kosodrzewiny. Można wyłamywać jej przyrosty, by tworzyła zwartą kulę, a nie rosochatą bryłę. Co masz posadzone na szczycie kostrzew? Te 3 żółte roślinki - co to?

PS Trzmielinę tnij w dywan mniej więcej o wysokości żurawek.
Magdalena25 23:30, 28 lip 2014

Te żółte to berberysy, ale nie znam odmiany, bo kupiłam w małej szkółce, gdzie nie zawsze są karteczki
Dziękuję Ci za rady, poczytam o tej kosodrzewinie
Zielona 23:46, 28 lip 2014

Berberysy - jeśli jesienią będą czerwone - to Maria. Pięknie będą kontrastowały z kostrzewą. Powinnaś je "zatopić" w tej kostrzewie. Możesz te berberysy formować, żeby ładnie odcinały się graficznie na tej rabatce i nie rozrosły za bardzo.
Tusiala 08:50, 29 lip 2014

Śliczne kolorki Ci Marta zestawiła.
A o kosodrzewinę się nie martw. Można ją mocno trzymać w ryzach i przystrzykiwać przyrosty, żeby była gęsta, zwarta i miała ładny pokrój. Jestem ciekawa rezultatu Twojej pracy
aguleczka 10:14, 29 lip 2014

Pmysł Marty jest superr bardzo mi się spodobał i myślę że nic żurawki nie zasłonią przecież kosodrzewina też będzie rosła a podział super
zielonaprzystan 10:37, 29 lip 2014

Magdaleno! Bardzo fajny ogród! Powierzchni z kostki jest w sam raz, podłoża zielonego jest nie za dużo, nie za mało. Wszystko w jak najlepszym porządku i guście! Pozdrawiam
Borbetka 17:48, 29 lip 2014

Zielona napisał(a)
Berberysy - jeśli jesienią będą czerwone - to Maria. Pięknie będą kontrastowały z kostrzewą. Powinnaś je "zatopić" w tej kostrzewie. Możesz te berberysy formować, żeby ładnie odcinały się graficznie na tej rabatce i nie rozrosły za bardzo.

Maria aż taka czerwona nie będzie. Raczej lekko pomarańczowo się wybarwia. Im więcej cienia tym gorsze wybarwienie ma ten berberys.
nicol21 21:52, 29 lip 2014

Fajny pomysł z tym podziałem!Kładziesz jakąś folię pod kamyki? Danusia jest przeciwna kładzeniu tego typu podkładów bo potem negatywnie odbijają się na roślinach i ich korzeniach. u siebie wysypałam kamyki na ziemię i w sumie nie przebijają, ok może ciut grubiej trzeba posypać, no ale żeby materiał też nie prześwitywał to też trzeba trochę tego żwiru dać.

a co wymyśliłaś na rabatę przed wykuszem? czy może nie miałaś czasu nad nią myśleć?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magdalena25 00:35, 30 lip 2014

O kosodrzewinie poczytałam i będę ją kształtować. Dziękuję za podpowiedzi.
Berberys rośnie w słońcu, więc pewnie będzie się ładnie wybarwiał.
Pozdrawiam Was