Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Kasia73 09:00, 20 mar 2015

Szmaragdy są bardzo ładne i prawie bez obsługowe, a to ważne. U any art jest pas szmaragdów po całej długości ale jakie ( pewnie widziałaś) Mi się zamarzyło 5-7 szt żółtych w rogu działki.
Karolinek 09:05, 20 mar 2015

To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam
Malgosik 10:10, 20 mar 2015

ewakatowice napisał(a)
Wiosna u Ciebie zachwyca, piękne zdjęcia krokusów.
Po przeczytaniu o przygotowaniach ziemi postanowiłam z większą starannością dbać u siebie o ziemię

a ja jak kopię to sobie myślę, czy to tylko ja jestem taka głupia?
mąż mówi że przesadzam z tymi dziurami i rowami...
Malgosik 10:11, 20 mar 2015

Karolinek napisał(a)
To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam

lepiej się wykuruj, nie ma co się nadwerężać
Malgosik 10:18, 20 mar 2015

Przejechał kurier
wysokaśny karton:

cień się odbija więc słabo widać
od lewej konferencja, niestety odgałęzienia są dość wysoko
potem bonkreta, ładnie rozgałęziona, mam gotowe 2 gałązki do 1 piętra
no i agrest
dość dobrze zapakowane i widać ze spakowane dla mnie, korzenie razem w 1 worku

Już się stresuję jak ja to będę ciąć
konferencja na 1 piętro ma dopiero pączki
resztę na górze muszę ciachnąć, łącznie z rozdwojonym przewodnikiem...
a bonkretę lekko odgiąć narazie muszę, a potem przygnę bardziej poziomo, bo krucha, mam nadzieję, że da się to zrobić
etykietki opisane łącznie z oznaczeniem podkładki
Malgosik 20:13, 20 mar 2015

Coś słaby ruch na forum, chyba wszyscy zajęci weekendem
Udało mi się podjąć decyzje w sprawie podpór dla palmet.
Powymierzałam wszystko, posadziłam 1 gruszę i agrest do doniczki. Zrobiło się ciemno, więc jutro posadzę drugą gruszę. Jak ziemia przygotowana, to sadzenie jest czymś drobnym. Jutro przytnę gruszę i odegnę nieco gałązki, narazie na bambusa, bo na podpory trzeba poczekać.
Udanego weekendu życzę.
Dorotka 20:22, 20 mar 2015

Witaj serdecznie. Jesteś pierwsza osoba która mnie odwiedziła w moim wątku. Strasznie miło. Zaznaczam sobie Twój watek bo jeśli Twój ogród jest na glinie to SUPER!! Bo i mój to sama glina ((
Malgosik 07:36, 21 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Witaj serdecznie. Jesteś pierwsza osoba która mnie odwiedziła w moim wątku. Strasznie miło. Zaznaczam sobie Twój watek bo jeśli Twój ogród jest na glinie to SUPER!! Bo i mój to sama glina ((

Witaj u mnie.

Mam nasypaną na wierzch ziemię, tak już kupiłam, a jak chcę przekopać ziemię rodzimą z tą nawieziona, to docieram do gliny. No i się zaczyna orka. Ale nie ma innego wyjścia jak coś ma na niej rosnąć, trzeba orać.
Dorotka 07:36, 21 mar 2015

Gosiu a ja Ci się spisują bukszpany na tej glinie?? Pytam bo moje nie dają rady?? Generalnie jakie rośliny polecasz??
Malgosik 07:41, 21 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Gosiu a ja Ci się spisują bukszpany na tej glinie?? Pytam bo moje nie dają rady?? Generalnie jakie rośliny polecasz??

Mi rosną, ale każdą rabatę mieszam z piaskiem i często z ziemią z worka.. Gleba jest nadal dość ciężka, ale akurat bukszpany narazie rosną.
Pod lawendę poszło dużo piachu.
Poza tym nie mogę powiedzieć co polecam, bo na typowej glinie to ciężko coś uhodować, trzeba poprawić jej stukturę.
Chyba ze masz zupełny ulepek gliniasty, to najlepiej go wywieźć