Dziękuję.
ML są na wywiewie, ale w słońcu.
A tulipany od wschodniej strony domu i jest tam faktycznie bardziej zacisznie.
Poza tym mam wygwizdów.
No może panelowy płot wyhamowuje wiatr, dzięki czemu jeszcze nie połamało mi piennych porzeczek, ale znowu martwię się o płot, bo może się wywrócić przy wichurze. To nie jest zbyt masywna konstrukcja.
Niestety sąsiad nie ma żadnych nasadzeń i strasznie wieje na te panele.
herbatka jest teoretycznie na szkodniki, ale zwalcza też choroby
ja pryskam na miodunkę bukszpanową, ale nie wiem czy pomoże, testuję, bo nie lubię chemii
uśmierciłam nią wylinkę na różanecznikach, potem wyleczyłam różę z jakiejś choroby - karłowacenie kwiatów i liści oraz ambrowca ze skręcania, kędzierzawienia liści
wczoraj zlałam nią jedną żurawkę, bo coś mi ją zjada, a sprawcy nie znalazłam, owady nie lubią zapachu tych ziół
teraz robię kolejne obserwacje
po następnym oprysku, tak żeby napewno wszystko było zlane, zrobię octan wapnia, który jest na choroby - kreda+ocet, opryskam i będę obserwować
Mazan pisał chyba kiedyś, że po 3 miesiącach wywar może tracić już swoje właściwości. Ale nie jestem pewna. Najlepiej pryskać odrazu.
nie mów głośno
bo w zeszłym roku zabiłam kilka chrząszczy
ale tak nisko przy gruncie to zjada często ślimak i gąsienica
tych u mnie nie brakuje
mają większe wgryzy niż opuchlak
Napar z tymianku jest dobry na suchy kaszel ,
wszelkie wyciągi z oregano na grzybicę , nic dziwnego,że i roślinom służą .
Pięknie u Ciebie ,pozdrawiam .
Wyciąg z tymianku + wyciąg z podbiału lub niekiedy babki lancetowatej to po odpowiednim rozcieńczeniu i dodaniu miodu jako poprawiacza smaku syrop o nazwie Pectosol. Natomiast HT może mieć właściwości robakobójcze lecz w wyższym stężeniu czego nie polecam, ale mogę polecić roztwór z samego tymolu, wówczas przy podwyższonym stężeniu /dwu lub trzykrotnym/ da radę nawet ślimakom - paraliżuje je i wysusza, co może doprowadzić je do ... . Jednak HT jest na razie stosowana jako preparat grzybo- i bakteriobójczy, przydatny do odkażania podłoża i do jesiennych zabiegów przeciw zamieraniu pędów, zgorzeli zgnilakowej czy wszelkim grzybom zgorzelowym siewek i rozsad.