Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 22:08, 10 kwi 2015

polinka napisał(a)

Dzięki za wyjaśnienie. Od tamtego roku obserwuję zachowanie roślin w różnym podłożu. We właściwym ogrodzie ziemię pod każde nasadzenia dokładnie przekopuję, wybieram gruz i do każdego dołka sypię kompost. W tamtym roku robiłam tak na szybko rabatę w części gospodarczej, bez przekopywania, wybierania itd. Dołki kopałam między kamieniami jak tylko udało się wcisnąć szpadel, w to sadziłam roślinę i taką byle jaką ziemią zasypywałam

Wiesz jakie mam obserwację?? Tam wszystko szybciej rośnie a żadnych nawozów tam nie stosuję Rośliny są pozostawione same sobie a różnica jest kolosalna między tymi pielęgnowanymi każdego dnia a tymi zapomnianymi.

czyli te zapomniane lepiej rosną?
może zależy od rośliny
jak któraś lubi te kamienie i słabą glebę, to jej dobrze
a może Ty masz dobrą glebę w ogrodzie....
Madzenka 22:19, 10 kwi 2015

U mnie był minimalny przymrozek, tyci tyci
Malgosik 22:27, 10 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
U mnie był minimalny przymrozek, tyci tyci

u mnie nic nie cierpi z powodu tych przymrozków akurat
ale dalii czy pelargonii zostawić na noc na dworze nie mogę
Malgosik 19:32, 11 kwi 2015

Posadziliśmy 12 żywotników.
3 jeszcze czekają, bo skończyło się przygotowane dla nich miejsce.
Mój kręgosłup woła pomocy!
Styrałam się okrutnie.

Pogoda piękna, śliwy cudny kolor mają, szafirki pokazują niebieskości, co żółta trzmielina świetnie podkreśla. Pierwszy tulipan w pełnym rozkwicie!

Zdjęcia wkrótce. Dziś już sił brak.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli i sobotniego wieczoru.
AnnaCh 22:14, 11 kwi 2015

Mam to samo, mój kręgosłup dziś całkiem wysiadł, chyba jak wszystkim na ogrodowisku, którzy wykorzystali piękną pogodę
Malgosik 11:08, 12 kwi 2015

AnnaCh napisał(a)
Mam to samo, mój kręgosłup dziś całkiem wysiadł, chyba jak wszystkim na ogrodowisku, którzy wykorzystali piękną pogodę

To raczej wszytkim. Ludzie wczoraj szaleli, nie było gdzie zaparkować pod sklepami, budują, przesadzają kwiatki.

Skrzynie warzywne wczoraj zamówiłam. Może będą za 2-3 tygodnie.
nicol21 13:36, 12 kwi 2015

Wow! Ty powinnaś uważać na te swoje plecy. Ale na pewno zmiana bardzo dobrze wplywa na ogród. Moze dziś pobiegasz z aparatem?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
AnnaCh 14:21, 12 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
To raczej wszytkim. Ludzie wczoraj szaleli, nie było gdzie zaparkować pod sklepami, budują, przesadzają kwiatki.

Skrzynie warzywne wczoraj zamówiłam. Może będą za 2-3 tygodnie.

Tak, to prawda, taką ciepłą sobotę chyba każdy wykorzystywał. Pojechałam do Obi po nawóz do trawy, a tam nie było gdzie zaparkować i wózków zabrakło
Malgosik 23:36, 12 kwi 2015

nicol21 napisał(a)
Wow! Ty powinnaś uważać na te swoje plecy. Ale na pewno zmiana bardzo dobrze wplywa na ogród. Moze dziś pobiegasz z aparatem?

mam kilka zdjęć, ale może jutro wrzucę jak się uda, dziś już późno
3 tulipany były dzisiaj w pełnym rozkwicie
i szafirki coraz bardziej widać
polinka 07:08, 13 kwi 2015

Czekam na obiecane zdjęcia