Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 15:12, 09 kwi 2015

Mazan napisał(a)
Małgosik

Wyciąg z tymianku + wyciąg z podbiału lub niekiedy babki lancetowatej to po odpowiednim rozcieńczeniu i dodaniu miodu jako poprawiacza smaku syrop o nazwie Pectosol. Natomiast HT może mieć właściwości robakobójcze lecz w wyższym stężeniu czego nie polecam, ale mogę polecić roztwór z samego tymolu, wówczas przy podwyższonym stężeniu /dwu lub trzykrotnym/ da radę nawet ślimakom - paraliżuje je i wysusza, co może doprowadzić je do ... . Jednak HT jest na razie stosowana jako preparat grzybo- i bakteriobójczy, przydatny do odkażania podłoża i do jesiennych zabiegów przeciw zamieraniu pędów, zgorzeli zgnilakowej czy wszelkim grzybom zgorzelowym siewek i rozsad.

Pozdrawiam

Ale przecież na muszki też ma działać ta herbatka tymiankowa....
Czasem mam sama ochotę trochę łyknąć hi hi.
Mazan 15:33, 09 kwi 2015

Małgosik

Nic więcej nie komentowałem, gdyż o tym pisałem dając ten przepis, ale powtórzę: mszyce nie mają w starciu z HT żadnych szans, jeśli masz w pobliżu domu zbiornik wodny i naloty komarów to po zastosowaniu HT jest spokój, meszki także nim przegoniłem, ale preparat nie jest do końca sprawdzony i nadal jego skuteczność nie jest poznana. Być może że również czerwce mimo osłony mogą ucierpieć. To jeszcze do sprawdzenia.

Łykać sobie możesz, ale rozcieńczoną i najwyżej przez tydzień ponieważ tymol i karwakrol zawarty w preparacie są silniejsze od wielu trucizn, a ponadto poprawiają pracę przewodu pokarmowego - obojętnie jak to rozumieć.

Pozdrawiam
Malgosik 15:47, 09 kwi 2015

Mazan napisał(a)
Małgosik

Nic więcej nie komentowałem, gdyż o tym pisałem dając ten przepis, ale powtórzę: mszyce nie mają w starciu z HT żadnych szans, jeśli masz w pobliżu domu zbiornik wodny i naloty komarów to po zastosowaniu HT jest spokój, meszki także nim przegoniłem, ale preparat nie jest do końca sprawdzony i nadal jego skuteczność nie jest poznana. Być może że również czerwce mimo osłony mogą ucierpieć. To jeszcze do sprawdzenia.

Łykać sobie możesz, ale rozcieńczoną i najwyżej przez tydzień ponieważ tymol i karwakrol zawarty w preparacie są silniejsze od wielu trucizn, a ponadto poprawiają pracę przewodu pokarmowego - obojętnie jak to rozumieć.

Pozdrawiam

Dlatego i ja testuję HT. I będę się dzielić moimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam.
Mazan 16:09, 09 kwi 2015

Małgosik

Zaproponuję Ci - jeśli nie sprawi to różnicy - dodatek krochmalu jako adiuwanta do HT - 50ml/1 litr HT. Zwiększy przyczepność i przedłuży działanie. Nie podawałem tego gdyż domowa produkcja i bez tego jest skomplikowana.

Pozdrawiam
Karol99 16:18, 09 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
i podcięte kulki

Świetnie wyglądają te kulki.
Malgosik 16:38, 09 kwi 2015

Karol99 napisał(a)

Świetnie wyglądają te kulki.

Karolku dzięki, ale idą do przesadzenia, bo są potrzebne na kulkowisko
2 z nich ubiegłego lata nie miały przyrostów i podżółkły. Wygląda mi na to, że coś w glebie mają nie tak - blisko kostki. Przy okazji sprawdzę grunt, bo tu będzie żywopłocik bukszpanowy.

Ale sama je formowałam
Malgosik 16:55, 09 kwi 2015

Mazan napisał(a)
Małgosik

Zaproponuję Ci - jeśli nie sprawi to różnicy - dodatek krochmalu jako adiuwanta do HT - 50ml/1 litr HT. Zwiększy przyczepność i przedłuży działanie. Nie podawałem tego gdyż domowa produkcja i bez tego jest skomplikowana.

Pozdrawiam

chyba się nie będę bawić w ten krochmal, butelka mi się zaklei
to już wolę 2 razy popryskać samą herbatką

można by chyba dać jeszcze olej?
zadziałałby podobnie jak krochmal?
Mazan 17:44, 09 kwi 2015

Małgosik

Krochmal dodaję po to aby zastąpić w niewielkim stopniu hydrożel. W całej zabawie chodzi o jak najdłuższe utrzymanie wilgoci dla substancji czynnych, które przecież tylko wtedy działają. Na podobnej zasadzie działa też dodatek mleka lecz trochę krócej. Olej wody raczej nie lubi, wilgoci nie utrzyma.

Pozdrawiam
beata_kulesza 19:29, 09 kwi 2015

Dziękuję Gosiu za info
nicol21 22:21, 09 kwi 2015

Cudne widoki masz! Super zobaczyc ciekawe połączenie żółtego i różu - fajnie to wygląda.
Super, że możesz wykorzystać czas na dopieszczenie ogrodu a potem już będzie cudnie rósł i tylko relax Ci zostanie.

Szkoda ze ginko tak późno wypuszcza liście... u mnie też pączki ledwo co napęczniały.

Podziwiam te Twoje ostre działania ogrodwe
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies