Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 13:44, 06 sie 2014

A tutaj 1 kwiatek lawendy. Może miesiąc rośnie? A podwoiła swoją objętość.

BarbaraM 13:58, 06 sie 2014

Malgosik napisał(a)
Efekty mojej wczorajszej pracy:

i pytanie czy dokupić te żuraweczki co już są (narazie nie mam czym po nie pojechać), czy może jednak kontynuować różowymi żurawkami Georgia Peach, które właśnie rozmnażam

wrzośce do przeniesienia i tutaj mają iść 3 trzmieliny na pniu, chcę żółte, pytanie co im w nogi dać
nie wiadomo też co ja tam zastanę na tych 45 cm, czy będzie dość głęboko dla trzmielin...

Ja proponuję różowe żurawki.
BarbaraM 14:32, 06 sie 2014

Malgosik napisał(a)
I jeszcze jedna sprawa.
Myślę, że mój żwirek jest zbyt szary. Słupki niby szare, ale jednak wpadające w beż. Spójrzcie, czyż nie razi po oczach? Dopiero w zestawieniu z kostką brukową to zauważyłam. Wszystko wokół jest bardziej beżowe, stonowane. Mogę go jeszcze nadebrać z wierzchu i dać na dno wokół warzywnika który dopiero powstanie. A na wierzch bardziej beżowy żwirek.
Co Wy na to?

i nie wiem jak poukładać kamienie, ale wydaje mi się że wśród sosenek i lawend byłoby im dobrze
tylko znowu ten szary żwirek się odznacza:

Wg.mnie kontrasty są ładne.
Możesz dać inny kolor dużych kamieni albo dać jakiś ciekawy "dinks" ozdobny.
Możesz też wymienić żwirek na bardziej szary skoro cię razi.
wojtas2101 16:27, 06 sie 2014

Witaj Małgosiu
Pod płotem również proponuję różowe żurawki będą pasował do końcówek red barona.
Malgosik 16:38, 06 sie 2014

wojtas2101 napisał(a)
Witaj Małgosiu
Pod płotem również proponuję różowe żurawki będą pasował do końcówek red barona.

No niestety pod płotem musi zostać puste, z czasem cisy zasłonią to miejsce, bo tam przesuwa się ramię bramy.
Ale chyba się pokuszę na te różowe żurawki. Czekam czy przeżyją. Już chyba 10 dni mają i narazie stercza w ziemi pod tujami.
ewakatowice 16:54, 06 sie 2014

Małgosik!
Rabata przy płocie bardzo trafiona, cisy, red baron i żurawki będzie świetnie.
(mnie w szaleństwie jesiennym udało się zakupić żurawki takie jak masz podsadzone cisami, w słońcu licho rosną a w cieni to wcale i trzymam je do kompozycji do donic)
Nad tym żwirem bym się jedynie zastanowiła, bardziej kremowy wpadający w róż…
Na moje oko, wówczas te kamienie ładnie by z sosną wyglądały.

Lawenda ma odcień szarości w liściach i lepiej z kremem …

Bardzo dokładna jesteś i za to wielki buzial!!!
ewakatowice 19:13, 06 sie 2014

Małgosik, mam pytanie czy na tarasie potrzebujesz między słupkami deski?
Skąd pomysł na tarasie aby dać słupki i deski?

Jak siedzisz na tej cudownej ławeczce to widzisz ogród i zawijaska?
nicol21 19:21, 06 sie 2014

Malgosik napisał(a)
A tutaj 1 kwiatek lawendy. Może miesiąc rośnie? A podwoiła swoją objętość.

Cieszy ten pierwszy kwiatek i ten wzrost, prawda?
Zobaczysz - za rok z tego będzie krzak wielki że hoho!

Jakoś tak średnio komponują mi się te kamienie na żwirku. Albo kwestia różnego koloru żwirku i tych kamieni, albo po prostu zestawienie jakoś tak średnio mi podeszło.

a co do żurawek w okolice wjazdu - to czy je masz w doniczkach żeby sobie przystawić czy są jeszcze za małe żęby widać było. tam jest dość ciemno więc chyba te jasne żuraweczki tam ładniej wyglądają [bo innaczej zleją się z korą]
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Karabela 21:35, 06 sie 2014

Myślę że Ewa dobrze ujęła kolor żwiru, poszukaj w takim odcieniu. Zurawki też wg mnie Georgia, sama je mam i sa super
Kawal roboty zrobione, gratuluję)
Iwk4 22:42, 06 sie 2014

Malgosik napisał(a)
I jeszcze jedna sprawa.
Myślę, że mój żwirek jest zbyt szary. Słupki niby szare, ale jednak wpadające w beż. Spójrzcie, czyż nie razi po oczach? Dopiero w zestawieniu z kostką brukową to zauważyłam. Wszystko wokół jest bardziej beżowe, stonowane. Mogę go jeszcze nadebrać z wierzchu i dać na dno wokół warzywnika który dopiero powstanie. A na wierzch bardziej beżowy żwirek.
Co Wy na to?

i nie wiem jak poukładać kamienie, ale wydaje mi się że wśród sosenek i lawend byłoby im dobrze
tylko znowu ten szary żwirek się odznacza:

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.