Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Radziu2013 20:13, 01 cze 2020

ryska napisał(a)

Dziękuję
I odwzajemniam uściski.

Siatka sprawdza mi się przy Krakowiakach. Jest ręcznie zaplatana na szerokości 6 m i 2 m wysokości.
To taka linka stalowa w oplocie.
Natomiast teraz w przedogródku do drewnianego płotka przymocowałam siatkę drucianą. I to też dobrze wygląda.

Renia, cudne zestawienie clemathisów. Co to za odmiany? Pewnie pisałaś, ale nie mogę ogarnąć...Jak zapytam to może będzie szybciej A jak chodzi o clemtahisy, to podlewasz je czymś żeby lepiej się pięły? Ja mam całe dwa I nie mają ochoty rosnąć...

Pozdrawiam
Ivvvona 20:16, 01 cze 2020

U ciebie chyba cieplej, masz już rodki i róże. U mnie jeszcze w pąkach. Jakoś późno w tym roku wszystko. Białe maczki wpadły mi w oko, śliczne są.
ryska 20:49, 02 cze 2020

yolka napisał(a)

Cudne te maki, nie wiem czy rośliny przecudnej urody masz czy umiejętność fotografowania, , dużo się u Ciebie zmieniło. Twój ogród jest tym, do którego powinno się zaglądać żeby pomarzyć....

Jolu odpowiem Ci To zadbane rośliny i umiejętność kadrowania. Ogólnie nie jest zadowalająco.

Ale nie jest już tak (październik 2018)

Oo tu gdzie kupa ziemi posadziłam lilaki

Bardzo Ci dziękuję za dobre słowo.
Buziaki
ryska 20:54, 02 cze 2020

Radziu2013 napisał(a)

Renia, cudne zestawienie clemathisów. Co to za odmiany? Pewnie pisałaś, ale nie mogę ogarnąć...Jak zapytam to może będzie szybciej A jak chodzi o clemtahisy, to podlewasz je czymś żeby lepiej się pięły? Ja mam całe dwa I nie mają ochoty rosnąć...

Pozdrawiam

Tutaj na zacytowanych zdjęciach rośnie Guersney Cream (on kwitnie) i Hagley Hybrid (ten jeszcze nie).
Oprócz obcinania tych, które tego wymagają dostają nawóz (obornik granulowany) wiosną. A jakie Ty masz?
Również pozdrawiam
ryska 21:06, 02 cze 2020

Ivvvona napisał(a)
U ciebie chyba cieplej, masz już rodki i róże. U mnie jeszcze w pąkach. Jakoś późno w tym roku wszystko. Białe maczki wpadły mi w oko, śliczne są.

Róże w pąkach, raptem Olivia jeden kwiat pokazała
Rodki dwa przekwitają, dwa rozkwitają.
One chyba też mają różne terminy kwitnienia.
Jak porównuję zdjęcia na przestrzeni lat (2015,2016,2017,2018,2019) to kwitły koło 20 maja.
Maczki też mi się podobają ale zmienię im miejsce.
Tam gdzie teraz są posadzę biały wieczornik damski a maczki dam na prawo od kocimiętki

ryska 11:29, 04 cze 2020

ryska ku pamięci
Posadziłam dziś w przedogródku:
-Epimedium grandiflorum „Lilafee” - epimedium wielkokwiatowe 3 szt.
-Epimedium „Pretty in Pink” - epimedium 1 szt.
-Brunnera macrophylla „Silver Heart” - brunera wielkolistna 3 szt.
-Phyllitis scolopendrium „Crispa” - języcznik zwyczajny 2 szt.

Łączka siana w zielonej donicy w połowie kwietnia ma pąki na gryce.
Żyzna ziemia spowodowała, że rośliny leżą po deszczach i wiatrach.

ryska 19:28, 04 cze 2020

Języczniki posadziłam w nogi hortensji ogrodowej, obok największego bukszpanu.
Przed nimi hosty o pstrych liściach.

Obcięłam dziś wszystkie kwiaty ciemierników.
Niech się wzmacniają.
Liście nadal bardzo ładne.

ryska 19:36, 04 cze 2020

Brunery posadziłam wzdłuż siatki.
Pomiędzy żuraweczkami.
Na przedpłociu zaś ciemne żurawki z nimi graniczą.

Oglądałam to z każdej strony czy zgrzyta czy nie
Niby świadomie tak dobrałam. Tym bardziej, że bodziszek renarda (rosnący w okolicy) też ma liście w tej tonacji i wygląda to dobrze.
Ale pomyślałam.
Wyluzuj zawsze możesz przesadzić

Gruszka_na_w... 19:41, 04 cze 2020

Czosnek bułgarski i białe maczki skradły moje serce. I jeszcze ten łan stipy. Uwielbiam Palibiny. Żaden inny lilak nie pachnie na taka odległość jak one.
Oczkowych robót współczuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 19:43, 04 cze 2020

Epimedia ukryte w krzaczorach