Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 13:52, 15 wrz 2016

Ivvvona napisał(a)
Uśmiechnę się o nasionka

Heliotropu czy pomidorków? Mam i to i to
ryska 14:12, 15 wrz 2016

Aniaaa napisał(a)
Reniu tak się napatrzyłam na Twoje kłosowce,że zamówiłam z wysyłkowej.Mam 6 sadzonek i teraz latam z nimi po rabatach,rosną sporawe,potrzebują miejsca,coś muszę poprzesuwać,wiosenne siewy z nimi mi nie wyszły ale nie odpuściłam im

Krety i nornice mnie wykończą.To są jakieś monstra Trawnik pozapadał się,obraz nędzy i rozpaczy.Rabata z hortensjami i ostrogowcem przeryta jakby dziki tam weszły,linia kroplująca pod ziemią,kory nie ma bo wymieszane,zachciało mi się lać ten śmierdzący płyn na krety i chyba wściekły się po nim i wzięły odwet na mnie

Przypatrzyłam się Twojej Bobo i zidentyfikowałam moją..no tak myślę,że ją mam bo bardzo chciałam by była Bobo,jest bardzo podobna do Twojej

Lecę zobaczyć co monstra dziś wyczyniły..

Reniu wyciągnęłam ciężki arsenał,założone trzy łapki Przeryte niesamowicie...

Oj te kłosowce z nasion fajnie idą. Oczywiście te z ciemniejszymi listkami. Natomiast ten z limonkowymi miał dwa małe kwiatuszki.
A Ty które konkretnie kupiłaś?
To Ci się wdały gryzonie, pewnie ktoś w okolicy przepędził i przyszły do Ciebie. Tak było u mnie 2 lata temu, sąsiad używał różnych metod łącznie z wysadzeniem ich w powietrze. Uciekły od niego do mnie. Wtedy ja zaczęłam wlewać im wodę i gnojówki do kopców. Po jakimś czasie sobie poszły ale usłyszałam przez płot wnerwionego kolejnego sąsiada. On zaś wykończył je szpadlem.
Bobo bardzo ładne są, jestem z nich zadowolona, choć chyba za wysoko trochę przycięłam, bo mocno się rozkrzewiły i co drugi pęd ma kwiatek na końcu.
Robię dziś od rana powidła śliwkowe
Miłego dnia

ryska 14:33, 15 wrz 2016

margaretka3 napisał(a)
Reniu, zdjęcia furczaka rewelacyjne. Niestety u mnie latają dopiero o zmroku i nie sposób je nocą sfotografować przy ich prędkości, a piękne okazy przylatują. Takie kilkucentymetrowe.
I Ty masz dalię Kafkę. Pomponowe są świetne, niezawodnie kwitną. Chyba zwiększę ich ilość Bo te z ogromnymi kwiatami strasznie późno zakwitają, niektóre dopiero teraz.

Hej Małgosiu dziękuję. Taki plener jak u Ciebie to marzenie tylko sprzęt trzeba mieć dobry, to już nie na mój aparat, bo wieczorem na ruszające obiekty się nie sprawdza. Ale pomarzyć można
Kafka zachwyca, posadziłam go w cieniu na glinie. Pięknie kwitnie pomimo, że ślimaki go objadają. W przyszłym roku posadzę w słońcu na różance i dokupię jeszcze innych pomponikowych, bo są urocze.
Troszkę je podpędziłam w szklarni w kwietniu(pod koniec czerwca były pierwsze kwiatki) i akurat mi pasuje takie machniom- wyciągnąć z różanki doniczkę z przekwitniętymi tulipanami i wsadzić w to miejsce dalie. Taki mam plan na przyszły rok
16:12, 15 wrz 2016
Z miłą chęcią "towarzycho" bym pogoniła za ogrodzenie...uparły się by każdego dnia doprowadzać mnie do białej gorączki.Za nami trzy działki nieużytków to krety z nornicami do spółki na jedzenie wpadają do nas

Kłosowce mam Blue Fortune,Black Adder,Summer Love.Zobaczymy jak dadzą radę u mnie.Czekają sobie w doniczkach.Młode ostrogowce sadzone wiosną leżą omdlałe po kreciej i nornicowej robocie Aż strach coś sadzić..

Pomidorki te ciemne Black Cherry u nas też pierwsze schodzą,smakowite

Dalie kojarzą mi się z wiejskim ogródkiem cioci,pełno szczypawek w nich było,bałam się okrutnie Ale pięknie wyglądały,ciocia miała całe rabaty i to różnych.
ryska 20:23, 15 wrz 2016

Wypasione i ekologiczne żarcie muszą mieć u Ciebie, że się tak pchają
Już nie żartuję sobie, bo to nie śmieszne i rzeczywiście strach sadzić roślinki, tym bardziej, że wszystko kosztuje.
Moje dalie nie mają szczypawic, tylko ślimaki.
Próbowałam je ustawić do pionu, te dalie oczywiście i złamałam dwie gałązki. Mam w domu piękny bukiet
Fota dla Ciebie: Paganini, róża kwitnąca non stop.

20:54, 15 wrz 2016
Wypasione,wypasione Gnojówki lane były cały czas,rabaty zasilane kompostem a tam sporo dżdżownic,szkoda ich-wszystkie mi wyżrą Podlewaliśmy dziś ogród,jutro strach wyjść

Paganini przepiękna,poczytam o niej.Zdjęcie niesamowite,bardzo lubię Reniu Twoje kadry.

Ivvvona 21:00, 15 wrz 2016

Reniu, miałam na myśli pomidorki, ale kto wie może i z heliotropem jeszcze raz spróbuję. Może pasowałby na brzeg rabaty pod moimi oknami kuchennymi, już kiedyś tam rósł i miał się dobrze.
ryska 21:49, 15 wrz 2016

Aniaaa napisał(a)
Wypasione,wypasione Gnojówki lane były cały czas,rabaty zasilane kompostem a tam sporo dżdżownic,szkoda ich-wszystkie mi wyżrą Podlewaliśmy dziś ogród,jutro strach wyjść

Paganini przepiękna,poczytam o niej.Zdjęcie niesamowite,bardzo lubię Reniu Twoje kadry.

Samo dobro, nic dziwnego, że krety korzystają
Dziękuję w imieniu róży. Zdrowa jest i ładnie się rozkrzewiła a nawet 10 zł za sadzonkę nie kosztowała. Mam 3 sztuki i bardzo się z tego cieszę
ryska 21:51, 15 wrz 2016

Ivvvona napisał(a)
Reniu, miałam na myśli pomidorki, ale kto wie może i z heliotropem jeszcze raz spróbuję. Może pasowałby na brzeg rabaty pod moimi oknami kuchennymi, już kiedyś tam rósł i miał się dobrze.

Nie ma sprawy.
Poznajesz? Piękny ma kolor. Może uszczknę kawalątek? Gdzie kupowałaś?

anabuko1 22:13, 15 wrz 2016

Masz Reniu piękne heliotropy.
Piękna dalia pomopnikowa.
Ładny kolorek ,jak i tej pelargonki