Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

18:09, 24 lis 2016
gobasia napisał(a)

O cholercia ! a ja jeszcze porozsiewałam,z myślą ,że może coś wzejdzie

Jak zima będzie łagodna,wiosna ładna i nasiona były dojrzałe to będzie urodzaj
18:10, 24 lis 2016
A jak robisz pesto z liści czosnku niedźwiedziego?
ryska 19:37, 24 lis 2016

Aniaaa napisał(a)
Reniu a co to za piękne tło? Patrzę,patrzę i nie wiem cóż to takiego ale widzę,że coś ładnego,podoba mi się

Dziś zamówiłam cebulki czosnku niedźwiedziego-30 sztuk.Oby przyszły do poniedziałku to zdążę posadzić we warzywniaku i ucieszyła mnie informacja u Ciebie we wątku,że się fajnie rozmnażają.
Tak jak napisałaś to z nasionkami może być różnie i być może zanim wykiełkują to pewnie tak jak w przypadku nasion czosnków ozdobnych trzy,cztery lata czekania zanim cebule się z tego zrobią by rodzić piękne liście do konsumpcji (w przypadku czosnku niedźwiedziego).

To takie kosze/pojemniki w moim regale na dokumenty. Mam ich 10 sztuk. Zrobione bodajże z prasowanych liści bananowca i sznurka.
Do blendera wrzucam liście czosnku niedźwiedziego i suszone pomidorki plus trochę oliwki, czasem zioła. Jak się doda twarożek też jest super. Nie jest taki popularny jak suszony, rzadko się pojawia w sprzedaży świeży, dlatego dobrze mieć stały dostęp. Moje cebulki jeszcze nie dotarły.
Nallar 19:49, 24 lis 2016

ryska napisał(a)

To takie kosze/pojemniki w moim regale na dokumenty. Mam ich 10 sztuk. Zrobione bodajże z prasowanych liści bananowca i sznurka.
Do blendera wrzucam liście czosnku niedźwiedziego i suszone pomidorki plus trochę oliwki, czasem zioła. Jak się doda twarożek też jest super. Nie jest taki popularny jak suszony, rzadko się pojawia w sprzedaży świeży, dlatego dobrze mieć stały dostęp. Moje cebulki jeszcze nie dotarły.

........Prasowane liście bananowca, sznurek, liście czosnku, suszone pomidorki, oliwka, czasem ziółka i blender. a i można dodać jeszcze cebulki, jak dotrą.
20:00, 24 lis 2016
Nallar napisał(a)

........Prasowane liście bananowca, sznurek, liście czosnku, suszone pomidorki, oliwka, czasem ziółka i blender. a i można dodać jeszcze cebulki, jak dotrą.

Nallar

Reniu u nas nie widziałam nawet suszonego a co dopiero żywych liści w sprzedaży.Z naszych znajomych nikt nie je liści czosnku niedźwiedziego,nie znają go.
Pesto z suszonymi pomidorkami jak Tadek przywiezie liście na drugi rok to zrobię wg Twojego przepisu no i z serkiem będzie na pewno dobre.Bo ja to liście na drobniejsze części rwałam,ubijałam w słoiczku z dodatkiem czosnku i co kilka warstw zalewałam oliwą i tak na przemian.
Cebulki czosnku będziesz dodatkowo jakoś zabezpieczać na zimę po posadzeniu?
ryska 20:04, 24 lis 2016

Nallar napisał(a)

eko moja droga
ryska 20:07, 24 lis 2016

Aniaaa napisał(a)

Nallar

Reniu u nas nie widziałam nawet suszonego a co dopiero żywych liści w sprzedaży.Z naszych znajomych nikt nie je liści czosnku niedźwiedziego,nie znają go.
Pesto z suszonymi pomidorkami jak Tadek przywiezie liście na drugi rok to zrobię wg Twojego przepisu no i z serkiem będzie na pewno dobre.Bo ja to liście na drobniejsze części rwałam,ubijałam w słoiczku z dodatkiem czosnku i co kilka warstw zalewałam oliwą i tak na przemian.
Cebulki czosnku będziesz dodatkowo jakoś zabezpieczać na zimę po posadzeniu?

Myślisz, że trzeba zabezpieczać? W lasach rosną, koło Zielonej Góry całe połacie widziałam w programie pewnego kucharza. Nie, ja nie będę przykrywać.
Suszony, wysokogatunkowy jest w Rosmanie. Nadaje się do tego mojego pesto jak się go namoczy.
20:33, 24 lis 2016
W lasach pod ochroną zapewne
Będę w Rossmanie to poszukam.I zobaczę czy mocno różni się suszony od żywych liści
ryska 20:37, 24 lis 2016

Aniaaa napisał(a)
W lasach pod ochroną zapewne
Będę w Rossmanie to poszukam.I zobaczę czy mocno różni się suszony od żywych liści

Różni ale zapach ten sam
ryska 17:54, 25 lis 2016

Ku pamięci: 53 cebulki czosnku niedźwiedziego posadzone
Berberysy w końcu zaczęły się przebarwiać i mają bardzo ciekawe kolory.
Inne niż zawsze.