Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Anda 21:25, 19 maj 2017

Śliczne narcyzy Na moje orliki i czosnki jeszcze czekam. Twoje piekne, zwłaszcza orliki mają śliczne kolory.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:27, 19 maj 2017

Bardzo lubię majową odsłonę rogownicy. Ależ kolorowe masz te orliki.
A ściana w powojnikach- marzenie wielu. Oby Ci się spełniło!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 21:35, 19 maj 2017

Ewa, Hania te orliki są zaczarowane. W zeszłym roku były tylko niebieskie i fioletowe a ich dzieci to różne odcienie od jasno różowego po granatowy. Razem tworzy ciekawy mix
Ściany w powojnikach- taki mam cel.
Jedną porasta z sukcesem 5 Krakowiaków a drugą montana.
Dziękuję, dziękuję
mirkaka 08:51, 20 maj 2017

ryska napisał(a)
I na koniec wyczekiwany przeze mnie Powojnik górski Mayleen.
Kupiony w II 2016
Ma około 50 kwiatków

O widzę że nasze kupowane w tym samym sezonie, mój też przy południowej ścianie.
Jak zarośnie będzie pięknie
Jednak u Ciebie trochę przemarzł, u mnie pąki kwiatowe wyrastają z każdego kolanka i jest ich mnóstwo.
ryska 18:34, 20 maj 2017

Tak Mirko, podmarzł ale mimo to jest piękny.
Zima i zimowa wiosna dały w kość moim roślinom i tak dwa rododendrony, które powinny teraz być w pełni kwitnienia mają po jednym kwiatku i to gdzieś w ukryciu, natomiast 3 róże na pniu kilkuletnie nie przetrwały (co prawda pierwszy raz nie były przykopane tylko mocno okryte).
Nigdy nie zabezpieczałam hortensji ogrodowych i nie miało to na nie wpływu a tej zimy przemarzły pączki na samej górze.
Także cieszę się bardzo, że powojnik górski dał radę

Dziś posadziłam w końcu moje dwie róże na pniu Souvenir de la Malmaison.
Miałam z tym trochę zachodu, bo pierwotnie miały być w donicach po wielkich agawach. Agawy podarowałam i poprosiłam o zwrot doniczek. Cóż, mimo trzykrotnego przypominania doniczek nadal nie mam.
Pomyślałam, że wsadzę w takim razie w drewnianą skrzynkę, która stoi na schodach wejściowych. Okazało się, że ma zgnity spód a nowego nie ma do czego przymocować, bo deski boczne nie lepsze.
Na pomoc przyszła stodoła (czytaj skarbnica śmieci).
Wygrzebałam starą ale nie uszkodzoną skrzynkę drewnianą, która służyła do przechowywania zabawek
Wystarczyło odkręcić kółeczka, oszlifować, pomalować, zabezpieczyć, wsypać trzy kociołki ziemi i jest
Jutro zakupię jednoroczne. Policzyłam, że 14 roślin się zmieści, także to jest kawał skrzyni
Jutro zrobię fotki mojego nowego dzieła.
Przy okazji pomalowałam też skrzynkę transportową po jakiejś wielkiej głowicy, Julia zrobi decoupage z motywem lawendy i takie też tam roślinki trafią.
Mój najdłuższy post
Aaa skrzynka, która nie ma dna pójdzie do warzywnika i już ja tam coś zasadzę
Recykling aż miło.
Jana 20:59, 20 maj 2017

Nie mogę się doczekać fotek tej skrzyni
Makusia 21:58, 20 maj 2017

Oj przerabiam temat skrzyń u siebie, więc nie mogę się już doczekać zdjęć i aranżacji Twoich!
ryska 14:10, 21 maj 2017

Jana, Marta dzieło stworzone
Marta Twoja skrzynia jest trochę szersza i głębsza od mojej ( ja mam 80x50x35) i przede wszystkim ma inne warunki jeśli chodzi o światło.
U mnie południowe słońce. Wsadziłam do róż smagliczkę i bakopę fioletową.
Jestem zadowolona

gosika67 14:40, 21 maj 2017

Tymczasem acuminata się otworzyła i wygląda tak:

Cześć Renatko ładne te kwiatki i takie delikatne. Orliki mi się podobają ale nie mam do nich szczęścia, mam tylko 3 sadzonki.Narcyzy też nie mam, kiedyś miałam, sadziłam i nie mogę się ich dochować, a przecież mają taki piękny zapach.Chociaż u Ciebie mogę popatrzeć.
ryska 20:34, 21 maj 2017

Cześć Gosiu
3 sadzonki orlików to dużo. Wystarczy zebrać nasiona, rozsypać je w miejscu gdzie chcemy, żeby rosły i potem tego nie wyplewić
Mam dwa stanowiska z orlikami- słoneczne i w cieniu. W cieniu lepiej u mnie wschodzą nasiona. Rozlazły się po całym przedogródku ale przekopałam i są teraz w jednym miejscu
Narcyzy te babcine mam dopiero od zeszłego roku. Kupiłam w biedronie.
Ślicznie pachną dzieciństwem