Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 19:12, 24 maj 2019

Makusia napisał(a)
Powiem Ci Reniu, że nabyłam dwie donice do upraw wiszących, ale o tym już chyba pisałam. Pomidorka posadziłam do jednej. Ciężko było ale się udało. No i po 5 dniach albo wiatr złamał przy samej nasadzie, albo kot potraktował jako zabawkę- znalazałm wczoraj ułamany krzaczek

Tak pisałaś i super, że Cię też to zaciekawiło
Potwierdzam, ciężko posadzić, im większy pomidor, tym gorzej. Często musi się biedaczyna regenerować. Twój tym bardziej musi się regenerować Tego krzaka co znalazłaś wsadziłaś do wody? Korzenie puści i znów możesz posadzić. Z tamtej części co została w worku też wypuści, tylko trochę cierpliwości trzeba.
Powodzenia
Katkak 21:12, 24 maj 2019

Renia lubię u Ciebie buszować. Dziś pobuszowałam w wizytówce i stwierdzam, że nikt nie ma takich cudnych, powojnikowych ścian jak Ty.
ryska 18:23, 25 maj 2019

Katkak napisał(a)
Renia lubię u Ciebie buszować. Dziś pobuszowałam w wizytówce i stwierdzam, że nikt nie ma takich cudnych, powojnikowych ścian jak Ty.

Kasiu bardzo mi miło czytać takie komplementy. Od razu myślę, czy zasłużone ... ale z racji na to, że zamówiłam dziś kolejne dwa powojniki Mazury im na imię, które zasiedlą kolejną ścianę, to mogę pretendować do tytułu "Królowej Zakrywania Brzydkich Ścian"

Ale ale coś kosztem czegoś. Padła dziś koncepcja użycia dwóch starych okienek (no byłabyś też zachwycona ich wyglądem, naturalnie zniszczone drewno ale aż tak bardzo, że te okienka rozlatują się w rękach) które miały mieć zamiast szyb lusterka.
I właśnie w tym miejscu, gdzie miały zawisnąć będą kratownice. Jedna po lewej stronie z wiciokrzewem zaostrzonym i dwie po prawej stronie z powojnikami Mazury. Pośrodku wejście do letniej kuchni.

I znów rośliny muszę poprzenosić, najbardziej żal połączenia monardy z perovskia (z Gruszeczką ostatnio dyskutowałam o tym jakże trafnym i uroczym połączeniu, bo Ona je już wypróbowała).
Pozdrawiam Kasiu serdecznie
Katkak 19:31, 25 maj 2019

Szkoda, że z okienkami nie wyszło, ale na pewno będzie pięknie. Moje powojniki zachorowały. Mają rdzę chyba. Kupiłam odpiwiedni środek, zrobiłam oprysk, ale mam zgryz co zrobić z powojnikiem rosnącym tuż bad oczkiem. Tam oprysku nie mogę zrobić.

Pomidorki mają się doskonale. Potem Ci pokażę.
ryska 20:37, 25 maj 2019

Kurcze, to mnie te powojniki rozpieszczają. Nigdy nie chorowały, nawet nie wiedziałam, że rdza je może dopaść. Może jakiś magiczny preparat z czosnkiem mógłby pomóc temu przy oczku? (odwar, wywar, napar i co tam jeszcze można uwarzyć )

Zajrzę do Ciebie
Joku 21:31, 25 maj 2019

Dzisiaj też kupiłam powojnika. Sizaja Ptica się nazywa.
Gruszka_na_w... 22:21, 25 maj 2019

Miałam z czosnkami podobne doświadczenie jak Ty z tymi białymi. Po dość krótkim czasie kwitło ich coraz mniej. Były też drobniejsze. W lipcu wykopałam i okazało się, że cebulki kwitnących czosnków zachowują się podobnie do tego jadalnego. Tworzy się mnóstwo cebulek przybyszowych, które są za drobne, żeby wydać kwiat. Wsadzałam 8 sztuk, a wykopałam tyle, że wypełniły 5 litrową doniczkę. Podsuszyłam je i jesienią ponownie wsadziłam. Zakwitły ze sporą werwą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 23:11, 25 maj 2019

Joku napisał(a)
Dzisiaj też kupiłam powojnika. Sizaja Ptica się nazywa.

Powojniczków nigdy z dużo
Ja ich mam coś koło 30 sztuk.
Ten Twój bardzo ładny, bylinowy.
ryska 23:13, 25 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Miałam z czosnkami podobne doświadczenie jak Ty z tymi białymi. Po dość krótkim czasie kwitło ich coraz mniej. Były też drobniejsze. W lipcu wykopałam i okazało się, że cebulki kwitnących czosnków zachowują się podobnie do tego jadalnego. Tworzy się mnóstwo cebulek przybyszowych, które są za drobne, żeby wydać kwiat. Wsadzałam 8 sztuk, a wykopałam tyle, że wypełniły 5 litrową doniczkę. Podsuszyłam je i jesienią ponownie wsadziłam. Zakwitły ze sporą werwą.

Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.
Też z ciekawości podejrzę co w cebulach piszczy
ryska 22:30, 26 maj 2019

Kombinowałam dziś jak to zrobić, by wilk był syty i owca cała
Przesadziłam 4 szałwie białe z okolic Palibinów na pniu w łączkę ze stipami a w ich miejsce dałam dwie perovskia i dwie kępy monardy Kardinal.
Szałwii ta ingerencja się nie spodobała, tego się obawiałam. W ostateczności obetnę zawiązane kwiatostany.
Za to miejsce pod dwa powojniki Mazury zrobione