Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

anabuko1 08:06, 20 sie 2019

ryska napisał(a)

Jesienią jak je usuwam to specjalnie rozsiewam nasiona po rabatach. Kwitnie bardzo długo, od lipca do mrozów.

O to fajnie.
To muszę ja kupić.
makadamia 13:07, 20 sie 2019

Jakie cudne zdjęcia!
Pierwszy raz widzę dalię z perowskią - bardzo nieszablonowe zestawienie ale obłędne!
Dorota123 21:35, 20 sie 2019

ryska napisał(a)
Rewelacyjne foty z pięknego ogrodu.
jolanka 21:39, 20 sie 2019

Piękności pokazujesz, jednak stipa robi świetna robotę
Połączenia roślinne super
ryska 09:58, 21 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Śliczna ta smagliczka!
Gaurę w stipie mogę oglądać nieustannie. Sama poezja.

Tak, tak dodam tylko, że w moim małym ogródeczku nie ma miejsca na rośliny zapychacze. Ideą moją było, aby stanowiły dopełnienie dla róż. Bywa różnie, czasem zaskakująco. Taka róża Heritage ledwie zipie (mrówki w korzeniach dokarmiane cynamonem) ma za towarzystwo samosiejkę kosmosu. I kto dominuje, zachwyca?
Albo Mary Rose, zamiast mega kęp jak u Ciebie, bździny po kostki.
A ja z uporem maniaka nazywam tę rabatkę różanką a nie bylinówką.
ryska 10:11, 21 sie 2019

Katkak napisał(a)
A moja gaura po dwóch sezonach zniknęła. Smagliczki mam posadzone we wiadra h. Pachną obłędnie.

Ta duża kępa na zdjęciach jest z zeszłego roku. Cztery nowe ledwie widoczne, chyba inna odmiana, bardziej kompaktowa. Też jestem ciekawa czy przetrwają przyszłą zimę i wiosnę.
Budleja dla Ciebie

Budleja, agastache i róża cudownie pachnąca Chandos Beauty.
ryska 10:15, 21 sie 2019

anabuko1 napisał(a)

O to fajnie.
To muszę ja kupić.

Kiedyś kupiłam sadzonki wiosną do doniczek a teraz, od lat rosną same z nasionek.
Polecam
Powojnik bylinowy Cassandra
ryska 10:23, 21 sie 2019

makadamia napisał(a)
Jakie cudne zdjęcia!
Pierwszy raz widzę dalię z perowskią - bardzo nieszablonowe zestawienie ale obłędne!

Asia u mnie, witam
Lubię Cię czytać, byłam nawet kiedyś na Twoim blogu.

Kolorystycznie i fakturowo to bardzo udane połączenie. Mam tam jeszcze pysznogłówkę Kardinal dla podkręcenia barw ale z powodu mączniaka nie zdobi tylko straszy a raczej straszyła, bo przycięłam krótko.
Dziękuję za miłe słowa.

Strong Annabelle i wszechpanująca gdzie się da werbena patagońska
Radziu2013 10:31, 21 sie 2019

ryska napisał(a)

Tak, tak dodam tylko, że w moim małym ogródeczku nie ma miejsca na rośliny zapychacze. Ideą moją było, aby stanowiły dopełnienie dla róż. Bywa różnie, czasem zaskakująco. Taka róża Heritage ledwie zipie (mrówki w korzeniach dokarmiane cynamonem) ma za towarzystwo samosiejkę kosmosu. I kto dominuje, zachwyca?
Albo Mary Rose, zamiast mega kęp jak u Ciebie, bździny po kostki.
A ja z uporem maniaka nazywam tę rabatkę różanką a nie bylinówką.

Reniu, a co to za cudna róża? Wydaje mi się tylko, czy ona w pełnym rozkwicie ma kwiaty półpełne? Takich ostatnio szukam...bardzo mi się spodobały
ryska 10:32, 21 sie 2019

Dorota123 napisał(a)
Rewelacyjne foty z pięknego ogrodu.

Dziękuję Dorotko za miłe słowa

Pisałam, że moje powojniki zostały zaatakowane przez pluskwiaki z rodziny dziubałkowatych. Mało o nich informacji, nadmiar tych stworzeń i oceny, że to one, dokonałam dzięki tym powojnikom na studni. Po wycięciu cała klapa od studni była w maleńkich jajeczkach, spacerowały sobie też dorosłe osobniki.
Wycięte powojniki odbiły i kwitną teraz. Nie są tak bujne, nie zakryły całej powierzchni ale cieszą. Co najważniejsze kwiaty są zdrowe.
I teraz żałuję, że nie zrobiłam tak z Krakowiakami.