Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

EPODLAS 10:38, 28 gru 2012

Karmnik ościsty między kamieniami wygląda malowniczo. Mam, ale jak jest sucho, to mi przysycha. Nie zawsze mogę podlać. Poduchy karmniku wyglądają efektownie w ogrodzie.
Madzenka 10:40, 28 gru 2012

Alinko poroszę więcej o Zen uciekłaś ode mnei w nocy z wątku a bardzo mnie Twoje przemyślenia zaintrygowały Będzie o czym przy cytrynówce rozmawiać
Milka 10:43, 28 gru 2012

Ja też doczytałam u Marzenki o Zen...proszę więcej o Azjatach i zmiany postawy życiowej
Pszczelarnia 10:51, 28 gru 2012

Ja o Zen niewiele wiem ale się dowiem przy cytrynówce.

I ja planuję powolutku - głównie remonty, ogrodowe również.

A do ogrodu wprowadzę troszkę zapomnianych warzyw i kwiatków jednorocznych.
jotka 11:02, 28 gru 2012

Wprowadzajcie warzywa do swoich ogrodów. Ja właśnie na śniadanie miałam jajecznicę z jajek od zielononóżki ze szczypiorem z własnej działki. Za radą koleżanki pokroiłam szczypior drobno i zamroziłam Nic nie traci ze swoich walorów

Na temat postaw życiowych nawet nie zaczynam wypowiedzi, bo jednym zdaniem się nie da. Chociaż dylemat "mieć czy być" aktualny od wiek wieków
Basia_1987 11:10, 28 gru 2012

Jolu a jak się sprawdza kurka zielononóżka w howie?Czy kurki są jakiejś szczególnie wymagające?Masz je ogrodzone,czy chodzą po ogrodzie?
jotka 11:12, 28 gru 2012

Tylko szczypiorek mój A jajka od zielononóżek z zaprzyjaźnionego sklepu eko.
Urszulla 18:23, 28 gru 2012

Alinko, pozdrawiam poświątecznie.......poczytałam zaległości ......zobaczyłam wspomnienia ogrodu ......piszesz że nie masz żadnych wielkich ogrodowych planów......ale pewnie jak nadejdzie wiosna i lato to zaszalejesz w ogrodzie i coś nowego wymyślisz...bo u Ciebie na wspaniałe efekty nie trzeba długo czekać
alinak 23:21, 28 gru 2012

dobry wieczór wszystkim. wywołałam burze , mam nadzieję że nie w szklance wody . filozofia Zen nie jest dla mnie religią . stała sie po prostu sposobem na uspokojenie mojej nerwowej natury i wytworzenie sobie własnego świata .
nie neguję dążenia do zmian do bogacenia się . to przecież naturalne i sama pracuję jak pszczółka żeby żyć na odpowiednim poziomie . problem polega że zatracamy się w tym pędzie życia i nie potrafimy przestać pragnąć . wszystkiego - przedmiotów , ubrań , nawet dotyczy to stylu życia .żyjemy czasem nawet nieświadomie naśladując kogo sobie upatrzymy . chcemy wyglądać jak jakaś celebrytka . farbimy się jak piękna koleżanka . dom meblujemy jak sąsiadka , samochód mamy jak .... wszystko czego pragniemy już gdzieś widzieliśmy - choćby w reklamie.
przeżywamy tak życie a jeśli nam ktoś zada pytanie co cie fascynuje , co kochasz i czego pragniesz TY , gubimy się i w dalszym ciągu podajemy przedmioty , czy jak to my -rośliny egzotyczne, kamyczki do ogrodu . nie potrafimy jednak odpowiedzieć na proste pytanie co jest twoją pasją , co z zainteresowaniami , twoimi talentami .
sprawdziłam -większość moich znajomych odpowiada że dom , dzieci , no może kino ....na pasje nie mam czasu . to kosztuje dużo czasu -czekam na emeryturę

10 lat temu po wprowadzeniu do nowego domu . zadałam sobie pytanie . czy mogę teraz zrobić coś dla siebie i tylko dla siebie ? . nawet nie myślałam że lubię kwiaty .moje myśli zaprzątały nowe firanki i kolor dywanu. wiem , to też ważne , tylko uważajcie żeby to nie zdominowało waszego życia . pamiętacie mój leżący lipiec , kiedy nie odpoczęłam tylko goniłam po ogrodzie ?. nazywam to chwilowym załamaniem .
alinak 23:29, 28 gru 2012

bo trzeba się tak ogrodem , jak i życiem nacieszyć . chwilkę stanąć i pomyśleć , albo najlepiej wyłączyć myślenie . uwierzcie to działa . słucham czasem ludzi , którzy uważają że tydzień , dwa w Egipcie pozwoli im odpocząć- bzdura . znajdźcie sobie pół godz na dzień i zamknijcie oczy i liczcie tylko oddechy . skupcie się na nim . i ujrzycie swój styl życia . uwierzcie spokojny oddech to nie tydzień w Egipcie tylko te 15 min, dziennie . a ciągłe myślenie o nowych wyzwaniach tak nas w końcu wyczerpie że będziecie dychać jak zgonione psy a nie ludzie sukcesu .

a czy dożyjecie tej upragnionej emerytury????ot pytanie

nie piszę o tym żeby kogoś ganić czy pouczać - po prostu ot taka moja filozofia . same chciałyście