Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Mala_Mi 08:17, 29 gru 2012

Poczytałam i nic nie komentuję, bo temat rzeka..i ilu ludzi tyle filozofii......
Kondzio 11:19, 29 gru 2012

Owszem macie racje niestety należę chyba do osób które pragną mieć coś od razu nie lubie czekać niestety bo tak naprawdę nie wiem kiedy rozstane się z tym światem a chciałbym moje cele zrealizować odpowiadam na twoje pytania na początku miałem cel znaleźć kogoś na stałe z kim przeżyje do końca moich chwil i dzięki Bogu mi się to udało owszem raz jest tak a raz tak ale to życie puzniej mieszkanie ale zawsz pragnelem domu z ogrodem i to trochę mnie przeroslo a wcześniej samochód koty pies pracowałem po jedenaście lub wiecej godzin po co teraz jestem w takim punkcie gdzie muszę się zastanowić co dalej i jestem w kropce ale myśle ze jestem bardziej wymagający od siebie miałem rożne pasje ale nie miałem czasu je realizować np. Konie czulem sie wolny a nie mam dzieci a ludzie którzy je maja maja gorzej z czasem dla siebie ale teraz od roku realizuje się w ogrodzie i ciesze się ze na to mam czas Wiesz nie ma na co narzekać bo i tak się nic nie zmieni zawsze będziemy dążyć do dóbr bo tak jest świat skonstruowany żeby mieć coś musisz na to zapracować chyba ze urodzisz się w bogatej rodzinie lub kradniesz i nie mosisz się przejmować co robisz z czasem ale jak się dorabiasz własnymi rekami musisz wybierać czy chcesz mieszkać całe życie z rodzicami czy osobno i tu się wszystko zaczyna ale to Polska zeczywistosc i trzeba się z tym pogodzić i myśle ze musimy się cieszyć z tego co mamy i nie myśleć dużo nad wszystkim
anula_wn 11:40, 29 gru 2012

zajrzałam i poczytałam i cieszę się, że nie jestem sama w swoim filozofowaniu i myśleniu
ja zwolniłam, odkąd jest mój synio, odkąd przeniosłam się z bloku do domku i odkąd ogród stał się miejscem mojego wypoczynku i jak pisałam nie raz u siebie, nie leżę na leżaczku ale ciągle coś dłubię i TO mnie relaksuje !
myślę, że taka mądrość nadchodzi z czasem, a czasem nie....
jak patrzę na ludzi i ich pogoń ZA, to cieszę się, że się wyzwoliłam i cieszą mnie małe rzeczy, to , że żyję, oddycham, że słońce świeci, czy pada deszcz..... czy to jest to ZEN ? i chyba jak MAdżenka wócę na jogę ! bo tez jestem nerwus i duch niespokojny.....
Zeta 11:51, 29 gru 2012

No właśnie uświadomiłam sobie że i ja nabrałam tempo , ale chyba ten dom, który wybudujemy i ogród , który stworzymy daje nam później taką odskocznie od problemów. To tu wracamy po pracy i łapiemy oddech. Wychodzimy na taras i upajamy się widokami. Wkońcu trzeba do czegoś dążyć w życiu .....nie za wszelką cene oczywiście .....ważne by nie krzywdzić nikogo po drodze..........czasem jednak jak widzę ludzi którzy nic nie mają .....trochę im zazdroszcze bo nie mają też .......problemów związanych z tymi przedmiotami...opłaty itd.... No trudny temat..........rzeka....
Urszulla 11:55, 29 gru 2012

A ja podobnie jak Alinka.....właśnie po świątecznym pędzie przygotowań i świątecznego gotowania i kolędowania do nocy wyspałam się wczoraj i dzisiaj do woli ....i nic nie robię oprócz tego że do Was z chęcią zaglądam
kasik778 16:25, 29 gru 2012

alinak napisał(a)
bo trzeba się tak ogrodem , jak i życiem nacieszyć . chwilkę stanąć i pomyśleć , albo najlepiej wyłączyć myślenie . uwierzcie to działa . słucham czasem ludzi , którzy uważają że tydzień , dwa w Egipcie pozwoli im odpocząć- bzdura . znajdźcie sobie pół godz na dzień i zamknijcie oczy i liczcie tylko oddechy . skupcie się na nim . i ujrzycie swój styl życia . uwierzcie spokojny oddech to nie tydzień w Egipcie tylko te 15 min, dziennie . a ciągłe myślenie o nowych wyzwaniach tak nas w końcu wyczerpie że będziecie dychać jak zgonione psy a nie ludzie sukcesu .

a czy dożyjecie tej upragnionej emerytury????ot pytanie

nie piszę o tym żeby kogoś ganić czy pouczać - po prostu ot taka moja filozofia . same chciałyście

Alina dobrze, że piszesz, myślę, że wiele osób może się podpisać pod tym obiema rękami, ja wiem, że powinnam zwolnić, ale o dziwo to wcale nie takie proste, obiecuję sobie, że przestaję się przejmować, tym, że nie mam czegoś tam ( lepszego auta itp) a za kilka dni zapominam o tym...

wyrobienie w sobie takie spokoju wewnętrznego to nie lada wyzwanie...
malwes 18:23, 29 gru 2012

Alinko, przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia - niech Nowy Rok obfituje czym tylko może i niech przyniesie jak najwięcej życiowych radości.
Mnie trochę z braku czasu mało na forum, ale myślę ciepło o Tobie i wszystkich innych Ogrodomaniakach i Ogrodokochaczach

Pozdrawiam ciepło, Gosia
monteverde 21:11, 29 gru 2012

Alinko serdecznie pozdrawiam, niestety Twojej mikstury nie zdążyłam zrobić, tak mnie rozłożyłowszystkiego co najlepsze w Nowym Roku życzę, buziaczki
agata19762 15:38, 30 gru 2012

witaj Alinko !!!!!!!!!!
długo mnie nie było, przyszłam się przywitać
miłego popołudnia Ci życzę
eliza3 15:48, 30 gru 2012

Alinko, wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia, wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym, samych radości i realizacji planów tych większych i tych malutkich.
Udanego Sylwestra.