Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Ivvvona 23:40, 30 sty 2014

O właśnie Alinko, zdaje sie, że u Ciebie czytałam o miksturze z czosnku i nadmanganianu potasu na choroby powojników.
Jeśli coś pokręciłam to przepraszam. Ja dopiero zaczynam przygodę z powojnikami. Zawsze chciałam je mieć, ale nie miałam pomysłu gdzie je wsadzić. Czy możesz przypomnieć w jakich proporcjach ją robisz i czy daje efekty?
alinak 00:10, 31 sty 2014

Iwona mikstura -tak - u mnie podawałam przepis ..a skrócie to na każdy litr zwykłej wody z kranu..letniej , dać 4-5 ząbków czosnku i 2-3 tabletki nadmanganianu . rozgnieść czosnek i proszek , pomieszać . ja odstawiam na pół godz .i podlewam ziemię przy łodygach dość obszernie i obficie
Madzenka 06:28, 31 sty 2014

Spóźniłam się na dyskusję o nawozach. Chyba muszę sobie zrobić dokładne porównanie składów
agniecha973 08:01, 31 sty 2014

alinak napisał(a)

Cudna rabata! Na żywo jeszcze cudniejsza! Pozdrówka.
renatamama3 09:07, 31 sty 2014

Alinko ,dzięki chyba posadzę tego Conicę ,co tam choroby ,róże też chorują a je kochamy pozdrawiam
renatamama3 09:13, 31 sty 2014

Ja ,tak jak Konrad i Alinka najwięcej nawozu naturalnego ,zbieram pokrzywy i robię miksturę ,jak mi brakło kupiłam humus 5 litrów ,trawę na wiosnę azofoską ,potem miałam magiczną siłę ,a na jesieni nawóz z Biedronki ,jesienny .
Agania 09:28, 31 sty 2014

Alinko, dzięki za przypomnienie mikstury czosnowo-odkażajacej zapisałm

Kompost najlepszy, ja swojego już nie mam, robi się) jak go nie mam to znalazłam łatwy sposób na jego pozyskanie, przywożę go sobie z okolicznych działek ROD, działkowcy chętnie się pozbywają jego nadwyżek

Ogólnie to stosuję nawóz uniwersalny Yara Mila Complex 25kg - jest bardzo wydajny

Fotka z ciemiernikami śliczna i tak dużo na niej kwiatów, cudowny widoczek, moje ciemierniki jescze młode, czy się doczekam na taki efekt, może za kilka lat
Ivvvona 10:12, 31 sty 2014

alinak napisał(a)
Iwona mikstura -tak u mnie podawałam przepis ..a skrócie to na każdy litr zwykłej wody z kranu..letniej , dać 4-5 ząbków czosnku i 2-3 tabletki nadmanganianu . rozgnieść czosnek i proszek , pomieszać . ja odstawiam na pół godz .i podlewam ziemię przy łodygach dość obszernie i obficie

Dziękuję za przepis, zastosuję w tym roku. Lepiej zapobiegac niż leczyć. A co do Coniki uważam że są warte aby mieć je w ogrodzie. Owszem jest obawa o przędziorki, ale mimo to warto. Moje mają już po kilkanaście lat i odpukać nie miałam z nimi dotychczas problemu. Czasem robię oprysk profilaktycznie, potem w upały polewam wodą przy okazji podlewania rabat. Pozdrawiam
Urszulla 12:15, 31 sty 2014

Popieram naturalne sposoby
sama też nastawiam pokrzywy i kurzy nawóz
alinak 15:02, 31 sty 2014

Powitać serdecznie wszystkie szanowne Panie ....o nawozach dziewczyny tyle zdań ile ludzi . przypomniałam sobie że dawno , dawno temu lubiłam też hydrokomplex , ale wtedy był drogi jak psi i jak sama nazwa wskazuje żeby się uwalniał trzeba było hektolitry wody ....nie raz po 3 latach znajdywałam go nie rozpuszczonym ..pomyłka .

Powiem Wam , choć już o tym gdzieś pisałam że w tamtym roku zrobiłam też gnojówkę z skrzypu , jako że u mnie to dość uciążliwy chwast kwaśnych rabat ,postanowiłam nie walczyć z nim tylko zbierać do wiaderka i zrobić gnojówkę .
zastosować chciałam ...chyba na róże ..., ale w sumie to ona ma tyle zalet że zrobiłam dla samego sprawdzenia co to warte . no więc melduje że róże dostały oprysk po pierwszym kwitnieniu . bo wiecie jakie było lato masakryczny upał .a więc podlewanie , a więc i grzyby .
oprysk nie dość że zadziałał kompleksowo na grzyby , mszyce , to jeszcze do jesieni miałam w różance takie giganty , jak nigdy dotąd . zostało mi też na dnie tych śmieci i wylałam to na rdest himalajski pod rozplenicą . oczywiście nie cały był polany i to co zobaczyłam przeszło moje wyobrażenie o jego działanie . połowa rdestu była wysokości ok 25 cm , a druga polana skrzypem miała kwiaty dużo bardziej soczyste kolory i wysokie na ( zmierzyłam ) 40 cm .
to jest bardzo edukujące doświadczenie dla mnie . i w tym roku będzie to główny ulepszacz roślin u mnie .

dla dowodu wkładam fotki wysokości róż opryskanych i podlanych skrzypem

i fotki rdestu