Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 10:23, 11 lut 2016

Kopiuję dla przypomnienia ubiegłoroczny post:

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "
"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.

1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. "
kosolka 10:35, 11 lut 2016

I jeszcze Toszka :

"Kocimiętkę przytniesz dopiero min. w drugiej połowie marca. Teraz jak wytniesz (tak samo z lawendą) to odkryjesz naturalne zabezpieczenie i podmarzną. Rozplenicę tnij przełom marca i kwietnia. Teraz najwyżej możesz z nich kule uformować, ale to raczej dla zabawy i estetyki."

I wiadomości zebrane odnośnie cięcia:

"Czyli teraz (połowa lutego) owocowe - jabłonie, grusze, sliwy, porzeczki, maliny i agrest, derenie i wierzby.
Byliny w połowie marca. Wiśnie, czereśnie najlepiej po owocowaniu, ewentualnie marzec/kwiecień, morele druga połowa marca. "
Krakus 11:01, 11 lut 2016

Juz miałem Cie podpytywac kiedy owocowe pryskasz a Tu taka kopalnia wiedzy czyli tylko miedzien i promolan ? na to wszystko co powyżej?
kosolka 11:06, 11 lut 2016

Tak, ja tylko miedzian i promanal.
Edytowałam post wyżej, tam chodziło o cięcie. A opryskiem traktuję prawie wszystko.
kosolka 14:41, 11 lut 2016

A to jest moja rabata pod domem, na której wciąż coś poprawiam.. Rok temu wałkowałąm ten sam temat..
"Murek" z bukszpanów zostanie zburzony. Na całej długości rabaty (dwie ściany domu) rosną naprzemiennie Artemis i The Fairy. Za nimi (od frontu między bukszpanem a różami) posadziłam ostróżki ciemnoniebieskie. Na całej długości rabaty obwódką jest kocimiętka. Border wywalę. Aaa, jeszcze CW jest tu upchnięty. Proszę o rady. Z bukszpanów porobić kulki? Dodać cisy i róze Gertrude Jekyll jak radzi Pszczółka Ewa? Dodać trawy? Zielone jakieś kulist na pniach? W jakich konfiguracjach? Róż mam tu dużo.. Razem 24 krzaczki..

Tak było dwa lata temu

Taki był jakiś tam mój plan rok temu wiosną wyrysowany

Tak było na początku ubiegłego sezonu. Róże nie szalały jeszcze w zeszłym roku..

Szerokość dopiero jak wrócę mogę podać.

Na plus dla mnie - jaka różnica w trawniku przez rok Ale dużo pracy to kosztowało.
Podjazd nadal nie zrobiony.
Juzia 14:45, 11 lut 2016

A czemu chcesz bukszpany rozwalać???
Chcesz mieć tak jak wszyscy? Kulki?

Fajnie masz!
Ja bym tylko dodała wyższe byliny i trawy i może jakieś róże ciemniejsze.

No i CW zabrać!
kosolka 14:51, 11 lut 2016

Nie wiem czy chcę jak wszyscy... Kulek w zeszłym roku nie lubiłam wcale. CHcę żeby ładnie było.. Ten bukszpan jest tylko z przodu. Z drugiej strony domu pusto na tej rabacie. I gdybym chciała trawy między bukszpanami a różami (wyższe - ML?) to musiałabym ją poszerzyć. CHyba że miskanta np dać zamiast rh? Albo cisa? Za bukszpanami jest miejsce na chodniczek (opaskę). A te róże to jak rozmieścić? Część tych które są musiałabym gdzie indziej wywalić.

A, i jeszcze - front to południowy zachód, bok - południe.
kosolka 14:54, 11 lut 2016

Nie wiem jaką musiałaby mieć szerokość rabata żeby nie było ciasno? Z tym wszystkim co planuję.
kasia_w 15:02, 11 lut 2016

Hej hej
Ja bym tę rabatę znacznie powiększyła, masz dużo miejsca przed domem.
I te bukszpany- są śliczne, przyłączam się do Juzi- zostaw je może. Latem coś wyższego je zasłoni, ale zimą będą jak znalazł. Powiększ rabatę, porozadzaj róże, dodaj coś ciemniejszego i coś wyższego i tyle
Toszka 15:05, 11 lut 2016

jeszcze z rad Mazana ja osobiście w tym roku, w marcu będę testować podlewanie zwłaszcza wymęczonych upałami malin zakwasem (chyba w herbicydach pisał)