Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

inag 23:51, 11 lut 2016

Wyczytałam, ze też masz Artemisy - jakoś mi to umnknęło.. Muszę odszukać w wolnej chwili fotek. A trawnik... metamorfoza taka że WOW! On był siany od nowa czy to regenerowany ten stary???
kosolka 08:07, 12 lut 2016

Ilonka, nie warto szukać, bo one malutkie (to był ich pierwszy sezon)i na dodatek chorowały.
Trawnik - "stary" (dwuletni, tylko nieodpowiednio pielęgnowany, na złej glebie na dodatek), tylko regenerowany. Bez dosiewek.
Anda 09:12, 12 lut 2016

Ola, czytam i oglądam. Wiesz, ja to jestem taka bardziej bylinowa a mniej zimozielona, więc nie wiem, czy Ci dobrze doradzę.

Dlaczego żywopłot z buksów jest w tyle? W ogóle go nie widać Może przenieś go na przód i uformuj z niego parę rozrzuconych tu i ówdzie kul? Zmiękczyłabym tą rabatę.

Widzi mi się pomiędzy tymi bladawcami róża o zdecydowanym kolorze, Pszczółka pisała o Ascot i też myślę, że doskonale by tu pasowała. Nie tylko jedna, przynajmniej dwie albo i trzy.

Jako trawę mogłabyś pomyśleć o prosie. Jest takie ładne czerwone Panicum virgatum 'Shenandoah' Pomiędzy różami ładnie by się o nie opierało a jest takie lekkie, że nic by nie przygniatało.

Pomiędzy kocimiętkę wplotłabym gdzieniegdzie nieregularne plamy przywrotnika. Danusia też proponowała coś zółtego i wg mnie ładnie by rozjaśniał dół rabaty.

Przydałyby się też jakieś niższe trawy. Może jakieś zimozielone?

Pomyśl. Dziewczyny też już Ci fajnie podoradzały

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kosolka 09:31, 12 lut 2016

Ewa, dziękuję. Ja też jestem bardziej "bylinowa", ale właśnie dlatego mam takie dylematy. Bo jednak akcenty zimozielone muszą być i już, coraz bardziej mnie ich brak u mnie razi. Żywopłot jest z tyłu, bo .. tak je trzy lata temu wsadziłam, nie mając o niczym zielonego pojęcia. I też nie do końca to mi leży. Myślałam właśnie o zrobieniu z nich kulek (już od długiego czasu o tym myślę), i jak u Makkasi połączeniu ich z różami, trawami i bylinami. Coś wyższego by się przydało, dlatego pomysł Danusi z kulami na pniu rozważam też mocno. Nawet jako 3-5 akcentów (z przodu dwie plus trawa w uskoku) a trzy z drugiej strony domu. Plus ML. Przywrotnik mam, mogłabym dołożyć. Róże ciemniejsze i niższe trawy - to dobry pomysł. Trawy - jakie? Stipę bym dała.
Najważniejsze - wytyczyć nową granicę rabaty i wyrysować rozmieszczenie roślin. Jestem w tym kompletnie do niczego.
Na dodatek M. marudzi że niepotrzebnie kombinuję teraz przy tej rabacie, skoro jeszcze nie ma opaski i zrobionej elewacji, że jak będą robić to poniszczą rośliny.. Pewnie ma rację. Z tym że na te roboty nie wiadomo ile jeszcze będziemy czekać A gdy wywalę (czyt. przeniosę) bukszpany, to miejsca na opaskę (a tym samaym na miejsce dla budowlańcow) mogę zostawić więcej.

Proso własnie oglądam, sama by na nie nie zwróciła uwagi.

Krakus 09:46, 12 lut 2016

kosolka napisał(a)

Na dodatek M. marudzi że niepotrzebnie kombinuję teraz przy tej rabacie, skoro jeszcze nie ma opaski i zrobionej elewacji, że jak będą robić to poniszczą rośliny..

żeby nie było że to męska solidarność ale racje ma...z własnego doświadczenia wiem bo moja magnolia jest od elewacji jakieś 5 m i jej się tez prawie dostało a taki tynk to nie da się łatwo odkleić od rośliny.

w jak masz tak blisko domu rabatę a gdzieś muszą rozłożyc rusztowanie to ciężko będzie uchronic rośliny...

co do planów to się nie wtrącam bo się nie znam ale napewno będzie ładnie
Anda 09:58, 12 lut 2016

Ola, stipa tak, jest bardzo ładna, ale zwróć uwagę też na Stipę calamagrostis 'Algäu', znana też pod nazwą Achnatherum calamagrostis 'Algäu'. Trochę wyższa, więc średnie piętro, ale pięknie długo wygląda. Też chcę ją posadzić

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:02, 12 lut 2016

Z niższych traw obejrzyj sobie Festuca amethystina. Mam ją dopiero od jesieni, więc dużo napisać nie mogę, ale wygląda ładnie.
kosolka 10:15, 12 lut 2016

Krakus - no własnie

Ewa - oglądam
kosolka 10:32, 12 lut 2016

Nasr..ne trochę teraz. Ale jak tak patrzę na ten rysunek, to zastanawiam się czy ten zielony tył rzeczywiście nie byłby dobrym tłem nadal.. Czy bez niego nie będzie łyso. Próbowałam go zakryć na rysunku różami i trawami, tak jakby go nie było.

Te jasne plamy w kocimiętce to przywrotnik.

Może gdyby to ładnie byłoby narysowane, to wcale tak źle by nie wyglądało?? Coś w tym stylu chodzi mi po głowie. DObór bylin i traw jest sprawą drugorządną na razie.
Anda 10:34, 12 lut 2016

Lepiej, ja to też tak coś w ten deseń widzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies