Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 12:20, 12 lut 2016

O kurka... Kasia Przeczytałam raz, ale to za mało Muszę jeszcze raz albo dwa, i powoli przeanalizować

Zaskoczyłaś mnie tym pomarańczem. Unikałam go, a tutaj tak opisałaś, że...

Jeszcze się upewnię - radzisz z róż zostawić tylko Artemis?
ren133 12:22, 12 lut 2016

Mnie się podoba taka kolorystyka
https://pl.pinterest.com/pin/353321533246258964/
kosolka 12:23, 12 lut 2016

Żeby jeszcze ktoś mi to pokazał na rysunku..... Takim ładnym rysunku Wzrokowcem jestem, niby widzę to w głowie, ale fajnie byłoby tak z dwie -trzy propozycje mieć wyrysowane, dla porównania.
kosolka 12:24, 12 lut 2016

ren133 napisał(a)
Mnie się podoba taka kolorystyka
https://pl.pinterest.com/pin/353321533246258964/

Reniu.. ja taką uwielbiam.. To zdjęcie jako jedno z pierwszych sobie zapisałam. Zestawienie jest cudowne.
iwka 12:37, 12 lut 2016

co do kształtu to się nie wypowiem, bo ja wszystko na prosto widzę, ale jedno mnie bardzo cieszy, wymyśliłam sobie w tym roku zrobić pomarańczowo-brązową rabatę nawet rośliny już zbieram zamówiłam kuklika i krwawnik terracotta, mam kosmosy czekoladowe, jeszcze jakąś trawkę i początek będzie
Też kilka razy czytałam słowa Kasi i sama się do siebie śmieję
makkasia 12:45, 12 lut 2016

kosolka napisał(a)
Jeszcze kwestia kształtu. Zostać ma tak jak jest - czyli równolegle do domu, tylko zaokrąglona na rogu? Czy jakoś ją powyginać, fale porobić?

To czarne półkole na dole to fragment okrągłej rabaty. Możnaby dopasować do niej kształtem tą przy domu. "Wklęsnąć" na wysokośc koła, a na rogu domu wybrzuszyć. Nie wiem czy to dobry pomysł. Pozostałe rabaty są w dość dużej odległości od niej, ale też są pofalowane.

zostaw taką jest dobrze
pisząc jeszcze na temat rabaty to kocimiętka tak ale nie jako obwódka
Jeśli zdecydujesz się na stożki to powtórzenie ekranu z bukszpanu w obwódce na uskoku - to świetny Pszczółkowy pomysł
Pytałaś u mnie jakie mam byliny to u mnie są ostróżki, naparstnice, żurawki, i dwie piwonie - ale nie idź tą drogą...acha i mam pół obwódki z trzmieliny a pół z bkszpanu
kosolka 12:56, 12 lut 2016

makkasia napisał(a)

Jeśli zdecydujesz się na stożki to powtórzenie ekranu z bukszpanu w obwódce na uskoku - to świetny Pszczółkowy pomysł

Nie wiem czy tak samo to rozumiemy - że ekran na drugiej ścianie domu ma być z przodu, czyli ma spełniać rolę obwódki?
makkasia 12:58, 12 lut 2016

kosolka napisał(a)

Reniu.. ja taką uwielbiam.. To zdjęcie jako jedno z pierwszych sobie zapisałam. Zestawienie jest cudowne.

Jeśli taka Ci odpowiada to nie wywalaj wszystkich The fairy bladawca tylko dodaj mocny kolor burgundu i - żurawki, róże, przetacznik mocno różowy np.Fist love i daj na brzeg limonkowe trawki, tylko, ze artemis nie będzie pasować- bo to powinny być wtedy bladawe róże z mocnymi akcentami burgundowymi ciemną zielenią i limonką
makkasia 13:00, 12 lut 2016

kosolka napisał(a)

Nie wiem czy tak samo to rozumiemy - że ekran na drugiej ścianie domu ma być z przodu, czyli ma spełniać rolę obwódki?

Tak właśnie tak może być niższa - a nawet powinna być niższa niż ekran ale ten pomysł mi się bardzo podoba
kosolka 13:05, 12 lut 2016

Z Waszych Rad, moi Kochani Pomocnicy, zbieram na razie to, co mi jakoś pasuje w tej chwili:

1. ekran z bukszpanu - zostaje, rośnie sobie do góry, przedłużenie na drugą ścianę domu
2. Artemis zostają i dodaję ciemnoróżowe róze - to pierwsza opcja
3. The Fairy zostają plus ciemnoróżowe róże - to druga opcja inspirowana Pinem od Reni
4. Formy z bukszpanu - tu mam nadal wątpliwości odnośnie stożków, jakoś widzę bardziej kule tutaj... ALe to nie jest przesądzone. Muszę pooglądać fotki jakieś.
5. Jeżeli kule, to dałabym jednak kilka kul na patyku jeszcze, wyższych, tak 1,5m? Pomiędzy oknami. z tym ze tak jak mówi Makkasia, nie przy samych rózach
6. dwie szt ML?
7. Punktowo ciemnoniebieskie ostróżki, różowe jeżówki, wyższa szałwia do pierwszej opcji
8. żurawki, przetacznik mocno różowy np.Fist love i limonkowe trawki do drugiej opcji
9. Dużo traw, stipa, carex bronze albo jakieś inne brązowe, cienkie
10. Obwódka - bukszpan, trzmielina, przywrotnik
11. wplotłabym może jednak za obwódkę fairy, i kocimiętkę miejscami do pierwszej opcji?

Ale jak spisałam to jakoś dużo mi się wydaje tego wszystkiego. Zwariuję