Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Iwk4 15:25, 05 sie 2014

Olu, hortensje przy Rh są jak najbardziej - oba lubią kwaśną ziemię, więc jak bedziesz sadziś, pamiętaj, aby podsypać kwaśnej - do Rh dużo, a do hortensji możesz zmieszać z ogrodową, bo lubią lekkokwaśną. Do tego jakieś iglaki.
Tylko serbskie świerki lubia ziemię ogrodową - ostatnio doczytałam i się zdziwiłam.
Możesz do tej rabaty dosadzić jeszcze wrzosy io wrzośce.
A jak będziesz chciała coś, co lubi inny odczyn gleby, to wtedy daj w dołek więcej ziemi ogrodowej.
kosolka 19:12, 05 sie 2014

Fioletowo-różowe zakupki!!

Pysznogłówka (jutro skoczę po jeszcze dwie - ma być po kilka roślin tego samego gatunku ), cztery marcinki purpurowe (chciałabym jeszcze niebieskie), perovskia i lawenda. Były róże bonica, zastanawiam się.
kosolka 19:12, 05 sie 2014

Iwonka, dziękuję
kosolka 19:17, 05 sie 2014

Yolka, Jagoda - oto moja garażowa spiżarka Jeszcze dojdzie mus jabłkowy, papryki, buraczki, powidła, dżemy malinowe i maliny w cukrze. A tak nawiązując do przetworów, zawsze marzyły mi się pięknie opisane słoiczki, z osłonkami na nakrętkach.. Ale na to trzeba czasu, a ja skąd go wziąć?

asiach 19:21, 05 sie 2014

kosolka napisał(a)
Dlatego jesteś Asiu tutaj tak ceniona

???????
Iwk4 19:38, 05 sie 2014

Ale masz zapraw.A ja tylko kilka słoików ogórków zrobiłam na razie.
Te z mojego ogródka dopiero się zaczęły i wychodzą super. Robię je w w weckach takich z gumką i sprężynką. Tak robili moi rodzice i nie ma lepszych. Kupiłam trochę na rynku, ale te szybko zjemy, bo robią się miękkie, a dopiero tydzień stoją.

Zakupy Olu masz udane.
Teraz tylko sadzić
kosolka 20:05, 05 sie 2014

Bo ja nie robię ogórków kiszonych, tylko korniszonki Dlatego w zwykłych twistach.
kosolka 20:07, 05 sie 2014

asiach napisał(a)

???????

No co Niejedno o Tobie przeczytałam Twój ogród wzbudza zachwyt, projekty też.Poradzisz, pomożesz, jesteś fajną kobietką
Kasial 20:33, 05 sie 2014

kosolka napisał(a)
Yolka, Jagoda - oto moja garażowa spiżarka Jeszcze dojdzie mus jabłkowy, papryki, buraczki, powidła, dżemy malinowe i maliny w cukrze. A tak nawiązując do przetworów, zawsze marzyły mi się pięknie opisane słoiczki, z osłonkami na nakrętkach.. Ale na to trzeba czasu, a ja skąd go wziąć?

Aleś tego narobiła wszystkiego!! Skąd masz czas???
Ja w tym roku zaledwie konfiturę z truskawek zrobiłam. Chciałam starą metodą, bez żelfix-ów i takich innych. Przepis ze starej jak świat książki wzięłam. Wyszła tak słodka, że aż wykrzywia coś czułam, ze to za dużo cukru, ale nie chciałam jej skopać więc zrobiłam jak napisali. dzieci pewnie byłyby zachwycone
kosolka 21:00, 05 sie 2014

Kasial napisał(a)

Aleś tego narobiła wszystkiego!! Skąd masz czas???
Ja w tym roku zaledwie konfiturę z truskawek zrobiłam. Chciałam starą metodą, bez żelfix-ów i takich innych. Przepis ze starej jak świat książki wzięłam. Wyszła tak słodka, że aż wykrzywia coś czułam, ze to za dużo cukru, ale nie chciałam jej skopać więc zrobiłam jak napisali. dzieci pewnie byłyby zachwycone

Jakoś udało mi się trochę porobić. Najczęściej (np.dżemy - robię hurtowo - czyli np jednego dnia 5 kg owoców, na dwa gary i za jedną robotą i syfem w kuchni jedna partia jest. Choć nie powiem,nieraz pot sie po doopie lał Ale lubię tą robotę Zaprawiam jako mniejszość wśród moich znajomych To zaszczyt