Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

marta_d 13:15, 06 sie 2014

kosolka napisał(a)
Nie mam weny :/

też czasem mi jej brak, im dłużej się zastanawiam większy kocioł we łbie
Zuzula 13:31, 06 sie 2014

Wołaj, wołaj o pomoc. Jak się ktoś zlituje, to i ja chętnie popatrzę. U mnie się fachową radą nie pożywisz, bo sama jestem na etapie rysowania, wymyślania itp. "Na poważnie" zacznę wiosną. Może coś podłubię we wrześniu, jak ogarnę inne sprawy.

Póki co, czysta teoria. Jak tylko osbie obmyślę chociaż ogólny zarys, zaraz wyparzę na O. nowe ciekawe roślinki i zmieniam koncepcję. Poza tym nie mam jeszcze pojęcia, jak zaplanować, żeby ciągle coś kwitło itp. Dlatego postanowiłam zacząć od najprostrzych rozwiązań, bardzo minimalistycznie, a jak już zaczaję, co i jak, będę dosadzać.

Przybij piątkę słoikowa maniaczko.
MamaMagda 13:40, 06 sie 2014

kosolka napisał(a)
Rzucam dziś linkami, ale znów coś fajnego znalazłam: http://mmm.drl.pl/page/169/

ja mam u siebie Hakonechloa macra ‚Aureola’ - szczerze polecam
Mam 5 krzaków sadzonych w ubiegłum roku i jeszcze dwa kupiłam tydzien temu.
Zachwycona jestem
Danusia doradziła mi aby posadzić je z Hortkami Limkami i żurawkami -wygląda zachwycająco
kosolka 13:40, 06 sie 2014

Piątka - 5
kosolka 13:42, 06 sie 2014

MamaMagda napisał(a)

ja mam u siebie Hakonechloa macra ‚Aureola’ - szczerze polecam
Mam 5 krzaków sadzonych w ubiegłum roku i jeszcze dwa kupiłam tydzien temu.
Zachwycona jestem
Danusia doradziła mi aby posadzić je z Hortkami Limkami i żurawkami -wygląda zachwycająco

Witam Marto Oglądałam ją kiedyś. Bujna i bardzo gęsta - tak wygląda na zdjęciach. O trawach czytam, oglądam, ale jakoś spycham je w myslach o rabatach na dalszy plan. CHyba trochę się ich boję Musze się oswoić.
MagdalenaK8 14:08, 06 sie 2014

Przeleciałam wszystkie strony, masz piękny domek, pięknie mieszkasz ( i z dala od sąsiadów - szczęściara) piękne widoki otaczają Cię zewsząd . Ogród będzie na pewno piękny i pełen ciekawych zakątków.
Dużo przymiotników użyłam pięknych ale skoro tak jest... to nie przesadziłam.
Pozdrawiam
agatanowa 14:12, 06 sie 2014

kosolka napisał(a)
Czy do rabaty różano-bylinowej będzie pasowała wierzba hakuro? Czy nie wciskać w nią takich rzeczy, tylko parę bukszpanów, żeby zielono było?

Wierzba Hakuro jest odradzana na forum (mszyce), z różami bardzo dobrze wygląda bukszpan i jest zimozielony. Szłabym w tym szlachetnym, tradycyjnym, sprawdzonym kierunku

Co będziesz mieć na tej rabacie? I która to rabata? Jakie wymiary?
katiaxx 14:18, 06 sie 2014

Jestem za, ładnie wygląda zestawienie : róże bukszpan i jeszcze trawki róża ładnie wygląda jeszcze z lawendą.
katiaxx 14:22, 06 sie 2014

kosolka napisał(a)

Witam Marto Oglądałam ją kiedyś. Bujna i bardzo gęsta - tak wygląda na zdjęciach. O trawach czytam, oglądam, ale jakoś spycham je w myslach o rabatach na dalszy plan. CHyba trochę się ich boję Musze się oswoić.

A ja odwrotnie - zastanawiam się czy z przodu nie dać 100 % trawy , ewentualnie w 95 % , zakwitła moja rozplenica na rabacie sztuk 2 - niestety - tylko w połowie urosły tak wysoko jak np. Anuli ale i tak przykuwa uwagę, patrzę tylko na nią
Kasial 14:40, 06 sie 2014

Mam hakuro na rabacie z irysami (dużo ich, pod wierzbą), jukami sztuk dwie, wrzosami, ożanką, kostrzewą siną, i jeszcze jakieś dwie roślinki, które dostałam i nazwy nie zapamiętałam Jak zakwitną to pewnie się dowiem. Póki co całkiem dobrze mi z hakuro. Zobaczymy później.
Oczywiście rabata miała wyglądać inaczej ale dostałam "kfiatki" i musiałam je gdzieś wsadzić. Myślę, że będzie ok. Jak nie to przesadzę