waldek727
19:25, 02 gru 2014

Marzenko.
Mamy przecież w Polsce własnego współczesnego Geoffa Hamiltona w sukience. Po co zatem sięgać do ogrodów Chelsea i powielać je na naszej pięknej polskiej ziemi.
We współczesnych projektach chodzi o to aby przywrócić po części dawny rustykalizm polskich ogrodów i dopasować go tak jak już wcześniej pisałem do teraźniejszych realiów naszego życia i naszych możliwości. Oczywiście w ogrody te będą wplecione zapożyczenia z angielskich ogrodów ale głównym charakterystycznym nurtem będzie polska klasyka.
Coraz więcej Polaków przekonuje się do życia nie obok natury, a w zgodzie z naturą. Jest coraz większe zapotrzebowanie na domy z bali które pokryte są strzechą z odpowiednich materiałów. Ogrodzenia przybierają dawne formy żerdzi przeplecionych wikliną czy też masywnych sztachet które w dużej mierze je imitują.
Poza drewnem i wikliną będzie powrót do naturalnego kamienia oraz kutej stali. To wszystko będzie zanurzone w odpowiednio zaprojektowane ogrody naturalne których prekursorką będzie Danusia. Z utęsknieniem czekam na pierwszy projekt namalowany roślinnością w tym stylu przez Danusię i na reakcję wielbicieli jej charakterystycznego designu a także postrzegania przez nią naturalnego piękna przyrody.