Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

waldek727 19:25, 02 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wprowadzasz CHFS do polskich ogrodów., czekam na minimalny chociaż przebłysk

Marzenko.
Mamy przecież w Polsce własnego współczesnego Geoffa Hamiltona w sukience. Po co zatem sięgać do ogrodów Chelsea i powielać je na naszej pięknej polskiej ziemi.

We współczesnych projektach chodzi o to aby przywrócić po części dawny rustykalizm polskich ogrodów i dopasować go tak jak już wcześniej pisałem do teraźniejszych realiów naszego życia i naszych możliwości. Oczywiście w ogrody te będą wplecione zapożyczenia z angielskich ogrodów ale głównym charakterystycznym nurtem będzie polska klasyka.

Coraz więcej Polaków przekonuje się do życia nie obok natury, a w zgodzie z naturą. Jest coraz większe zapotrzebowanie na domy z bali które pokryte są strzechą z odpowiednich materiałów. Ogrodzenia przybierają dawne formy żerdzi przeplecionych wikliną czy też masywnych sztachet które w dużej mierze je imitują.

Poza drewnem i wikliną będzie powrót do naturalnego kamienia oraz kutej stali. To wszystko będzie zanurzone w odpowiednio zaprojektowane ogrody naturalne których prekursorką będzie Danusia. Z utęsknieniem czekam na pierwszy projekt namalowany roślinnością w tym stylu przez Danusię i na reakcję wielbicieli jej charakterystycznego designu a także postrzegania przez nią naturalnego piękna przyrody.

roma2 19:48, 02 gru 2014

Ty Waldek to optymistą jesteś jak nic. Gdybym Ci pokazała co za domy "wyrastają" na podopolskich wsiach, pośród małych domków z cegły, to chyba nie uwierzysz. Obfocone, bo z piskiem opon hamowałam i ze zdumienia i niedowierzania. Na realizacje nowych pomysłów Danusi czekam okropiecznie.!!!!
I bardzo chcę by twoje "przepowiednie" Waldku spełniły się w 100%.

Nieustające głaskanko dla Pieski Danusiu.
Gardenarium 19:58, 02 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wprowadzasz CHFS do polskich ogrodów., czekam na minimalny chociaż przebłysk

Ależ proszę, oto dowód
Dla tych co nie wierzą że od lat robię takie ogrody I to że potrafię komponować byliny, a nie tylko bukszpany

Projekt

Dostawa roślin

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:59, 02 gru 2014

I nie są to zdjęcia z angielskich ogrodów.. a z mojej realizacji

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:00, 02 gru 2014

Instagram Ogrodowiska
baraga1904 20:07, 02 gru 2014

...zbliżenia wyglądają niesamowicie...całość w szerokiej perspektywie musi być fantastyczna...
...wciąż myślę jak takie elementy dodać do swojego ogrodu żeby był bardziej sielski i trochę mniej formalny... to bardzo trudna sztuka, ale chyba możliwa?
Gardenarium 20:08, 02 gru 2014

W trakcie tworzenia, jeszcze metka z nazwą nie zdjęta

Na rabacie tarasowej

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:09, 02 gru 2014

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:10, 02 gru 2014

Do tego jesienią dosżło mnóstwo roślin cebulowych, z czosnkami i tulipanami botanicznymi w roli głównej.

Inne zdjęcia z tej realizacji - pewnie niebawem w mojej książce o projektowaniu ogrodów.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:14, 02 gru 2014

baraga1904 napisał(a)
...zbliżenia wyglądają niesamowicie...całość w szerokiej perspektywie musi być fantastyczna...
...wciąż myślę jak takie elementy dodać do swojego ogrodu żeby był bardziej sielski i trochę mniej formalny... to bardzo trudna sztuka, ale chyba możliwa?

Całość mojej "produkcji" jest fantastyczna (a co tam, nieskromna jestem, ale mi się podoba, więc mam prawo), natomiast otoczenie tego "amfiteatru" jest w wielkim nieładzie, albowiem na całego trwa budowa rezydencji i wszędzie leżą stery desek.

Musiałam się nieźle nagimnastykować, aby ich nie było widać

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies