Ze wszystkich tendencji architektonicznych to właśnie styl oparty na motywach rustykalnych w najbliższych latach będzie miał najszerzej otwarte bramy do większości ogrodów. Nie będzie to przejściowa moda, lecz długodystansowo stale rozwijający się trend nawiązujący do ogrodów naturalnych, swobodnych, krajobrazowych czy wręcz nostalgicznych charakteryzujących się dworskim klimatem zabarwionym nutą cechującą prowincjonalne wiejskie ogrody angielskie.
Nie będą to jednakże ogrody tak jakby mogłoby to się zdawać na podstawie powyższego opisu przesycone feerią barw, lecz ich sielska atmosfera podkreślana będzie kolorami ziemi. Tą szczególną cechę można będzie dostrzec w łatwy sposób zwłaszcza w małej architekturze ogrodowej gdzie poszczególne jej elementy poddawane będą procesom starzenia. Cechą charakterystyczną tworzenia tych ogrodów będzie ,,slow design garden" czyli rozważne, spokojne spełnianie własnych potrzeb z równoczesnym uwzględnieniem potrzeb środowiska i otoczenia. Pozorny chaos przypisany matce naturze w rzeczywistości będzie ułożony ręką projektanta i wykonawcy w bardzo przemyślany sposób. Tutaj Danusiu wielkie ukłony w Twoją stronę za podjęcie trafnej i dalekowzrocznej decyzji. Jestem przekonany, że jako prekursorka ale i za razem kontynuatorka rozwijająca swój styl świetnie poradzisz sobie w tym trudnym temacie.
Powrót do ogrodów rustykalnych w nowoczesnym wydaniu, przystosowanych do realiów naszego życia, wykorzystującym nowe technologie i materiały będzie niósł za sobą niewyobrażalne możliwości, jednakże będzie równocześnie wymagał od jego twórców dużej przewidywalności i wrażliwości. Cech które jak sądzę przypisane są Tobie Danusiu na stałe.
Uważam, że ogrody te nie będą powstawały pod wpływem chwilowego zauroczenia, lecz pod wpływem czasu który będzie im nadawał indywidualny, niepowtarzalny charakter. Dlatego też w ich nowym użytym przeze mnie określeniu posłużyłem się słowem ,,slow".
Życzę dużo przyjemności podczas projektowania i realizacji ogrodów które będą żyły w zgodzie z naturą. Ogrodów które Danusiu są tak bliskie Twojemu sercu.
Pozdrawiam cieplutko.