Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 07:36, 22 sie 2015

waldek727 napisał(a)

...
Dlaczego ten wątek śpi, zamiast tętnić życiem?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5154-ogrody-inspirowane-natura

Ano śpi, bo ja też śpię Wychwycenie zdjęć zajmuje dużo czasu, a z 12 tys zdjęć ostatnich trudno bez poświęcenia czasu wynaleźć najciekawsze fotki.
Również dlatego że miałam komputer w naprawie, znaczy nie miałam go wcale.
Mam zamiar napisać artykuł o takich ogrodach.. Muszę uaktualnić jakieś fotki z natury, aby porównać z dziełem ogrodnika..Co i raz przejeżdżam widząc takie obrazy, ale jak na złość nie daje się zatrzymać...zgroza normalnie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:42, 22 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Danusiu jakiś czas temu wyczytalam Twój wpis (niestety nie pamiętam gdzie) o odległości posadzonych przez Ciebie serbów przy ścianie betonowej czy płocie betonowym-niestety tego tez nie pamiętam. Wspominałaś, że dość blisko ale czy możesz podpowiedziec jak mniej więcej blisko sadzic serby od ścian betonowych czy też ogrodzen?

Zakochałam się w tych choinach i w jednej części mojego ogrodu w rogu chciałabym je miec po ok 5 sztuk na steone przeszkodą jest jednak brak wiedzy praktycznej no i plot betonowy

Kasieńko, to świerki nie choiny No może "choinki" byłoby prawie, prawie. W każdym razie te świerki sadzisz w różnych odległościach, wszystko zależy od wielkości ogrodu. W moim, gdzie każdy metr jest na wagę złota, mam posadzone dość blisko, około metra, tak że gałązki - szczególnie dolne, skazane są na zamieranie z powodu braku światła słonecznego w tym zaułku. Można je potem podkrzesać i pod świerkiem zmieści się jeszcze coś, hosty, nawet małe hortensje bukietowe albo żurawki, trawy.

Gdy posadzisz dalej, światła będzie więcej. Poza tym odległość zależy od tego, czy świerki są jako żywopłot prosto posadzony i szczelny czy luźna kompozycja grupy świerków.

Instagram Ogrodowiska
Monic 07:50, 22 sie 2015

A jak duże rosna platany kuliste?
One tez mają taką ozdobną korę?
Gardenarium 08:02, 22 sie 2015

Tutaj jest dokładny opis

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4863,platan-klonolistny-aplphens-globe_platanus-hispanica-alphens-globe

Instagram Ogrodowiska
Monic 08:09, 22 sie 2015

Tak, czytałam te informacje. Chodziło mi o takie informacje praktyczne - czy szybko przyrasta, jaki jest po kilku latach, jak z korzeniem, czy można go sadzić blisko rabat itp.
Dziękuję
Decyzja zapadła - dzisiaj kupię .
waldek727 08:39, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Mam zamiar napisać artykuł o takich ogrodach.. Muszę uaktualnić jakieś fotki z natury, aby porównać z dziełem ogrodnika..

Super Danusiu.
Wiele osób chciałoby mieć takie ogrody, ale wbrew pozorom nie jest to wcale takie łatwe zadanie. Twój artykuł poparty fotkami na pewno poszerzy horyzonty odnoszące się do takich ogrodów. Ogrodów nowoczesnych szytych na miarę natury.
Gardenarium 09:03, 22 sie 2015

Rankiem popadało...

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:04, 22 sie 2015

Róża 'White Cloud' będzie kwitła aż do mrozów, ma wiele pąków. To na potwierdzenie mojego artykułu do październikowej Werandy na temat "Jesienne róże"

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:07, 22 sie 2015

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:08, 22 sie 2015

Ważki - pamiątka 5 rocznicy Ogrodowiska znalazły nowe miejsce. Teraz fruwają na froncie i są widoczne przez bramę Każdy kto przechodzi pod moim płotem będzie je widział

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies