Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

ryska 17:03, 06 lis 2015

Pięknie Zielona napisałaś, zgadzam się z Tobą w zupełności tylko takiego talentu do wyrażania uczuć nie mam. Pozdrawiam dwie zdolne Panie
Basilikum 17:17, 06 lis 2015

Zielona M pieknie sie wypowiedzialas
Danusiu wizytowka de best
Flower1 20:44, 06 lis 2015

Gardenarium napisał(a)

Irysy zwykłe czy syberyjskie Irenko? Bo to ważne. Ja wczoraj dzieliłam irysy ze starych karp i sadziłam samotnie w dużej ilości w pobliżu starych jabłoni. Można dodać do nich niskie trawki, przywrotnik też dobry.

Zobacz Irenko ten artykuł, jest tam sporo zdjęć inspiracji, które wybrałam ze swoich zdjęć https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/255-irysy-najpiekniejsze-kompozycje-w-ogrodzie

Danusiu piekne kompozycje z irysami ,mam nadzieje ze moje zakwitna w przyszlym roku ,w tym tylko czesc zakwitla mysle ze spowodowane to bylo tym ze karpy niektorych byly za mocno przysypane .Mam pytanko :co moze byc powodem tego ze irysy sie klada na boki ?mam brodkowe nie sa stare ,moze to wina odzywki obok rosna begonie i moze podpijaja od nich
Monika76 21:18, 06 lis 2015

Gardenarium napisał(a)
Jedna wiśnia na ulicy kwitnie różano na biało, inna na kremowo.

Danusiu co to jest za róża? Szukam i nie mogę znaleźć .
Pozdrawiam M.
Roszponka 22:09, 06 lis 2015

Danusiu przecudna Twoja, uaktualniona wizytówka. Hortensja z niebieskim oczkiem ma ślicze kolorki, balkon i ogród powala na kolana.
Gardenarium 08:14, 07 lis 2015

Zielona napisał(a)
Danuś, mam pytanie dotyczące Twojej wiśni Royal Burgudy. Wiem, że nie ma jej już w ogrodzie, ale czy kiedy była, to miała kwiaty wiosną? Ile lat u Ciebie rosła?

Nie wiem, co było przyczyną braku kwitnienia mojej i dumam, że może pierwszy sezon jako aklimatyzacyjny. Liści nie ma tak pięknych jak Nigra, ale kwiaty ma wyjątkowo pełne i na nie czekam. Ale czy się doczekam...?

Właśnie dlatego wywaliłam, bo nie kwitła, nie wiem co ta wiśnia ma w sobie, że na zdjęciach zachwyca, ale w ogrodzie już nie. Ja w każdym razie wykreśliłam ją ze swojej listy żelaznych roślin

Dziękuję Marto za pozostałe zdania...nie wiem co powiedzieć po prostu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:18, 07 lis 2015

Monika76 napisał(a)

Danusiu co to jest za róża? Szukam i nie mogę znaleźć .
Pozdrawiam M.

Ta róża podejrzewam że to 'White Little Pet'. Ona wg opisu jest niska.
Tak mi pasuje kwiatkami. Jej historia jest taka, nie wiem jak to się stało że ona tak wystrzeliła wysoko. Pewnie było tak. Posadzona pod wiśniami nie ma tam światła, ale ma nawadnianie. W zasadzie tej rózy wcale nie było przez lata widać, aż po murze przebiła się ponad mur. Potem wystrzeliła prostymi pędami w koronę wiśni szukając słońca.... a jak je znalazła, rozgałęziła się na wiśni i pokryła ją, wręcz osaczyła swoimi gęstymi pędami. Powstała "różana czapa" i teraz zaczynam się martwić o wiśnię.

Druga wiśnia jest zdominowana przez 'Constance Spry;, ma pędy po około 10 metrów, które zawijam i przywiązuję, omotałam wszystko, aby tylko nie wycinać. Gdyby pięła się po ścianie domu, pokryłaby cały dom. Polecam tę róże na mury wszelkie.

Trzecia róża to 'Pilgrim'.

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 13:10, 07 lis 2015

Zachwyciłam się różami, ja myślałam że takie to tylko w innych krajach mogą byc, cudne i ten rozmiar....
Madzenka 23:20, 07 lis 2015

Czekam na Twoje wiosenne cebule, bardzo jestm ciekawa kompozycji.
Monika76 09:43, 08 lis 2015

Danuś bardzo dziękuję Ci za informację. Powiedz jeszcze czy nie jest już za późno na posadzenie róż z gołym korzeniem?