Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Borbetka 08:12, 27 maj 2013

Z każdego kulka - trochę będziesz musiała poczekać. Ja bym chyba wszystkie cztery złączyła i już miałabym prawie kulę - i to większą.
Kocurra 19:54, 28 maj 2013

Kto wie, co to się może dziać z cisami?
Mam mały, dwu-trzyletni zywopłot z cisa hicksii. Po ostatnim ochłodzeniu (chociaż jakiegoś mrozu nie odnotowałam, w okolicach zera raz w nocy czy dwa) u większości egzemplarzy, z pięknych jasnozielonych przyrostów zrobiły się pobrązowiałe, opadłe flaczki. Czy to od zimna? Czy te przyrosty się jakoś zregenerują, czy raczej oskubać je, bo brzydko to wygląda? Czy mimo wszystko będa rosły dalej, czy na straty je spisać?

Dla porównania- zdrowy szpalerek
Sebek 19:59, 28 maj 2013

Obetnij to co uschnięte, ma nowe przyrosty, więc jest OK
Gardenarium 20:21, 28 maj 2013

Bukla napisał(a)
Witajcie,
wczoraj zakupiłam 4 cisy bo nie mogłam się oprzeć i teraz się zastanawiam co bym mogła z nimi zrobić. Czy nadają się do uformowania w małe kule czy zostawić je w spokoju aby osiągnęły większe wymiary?

Pozdrawiam

Zrób z czterech jedną dużą kulę, bo na cięcie małe kulki - szkoda. musisz dużo ściąć. Posadż w jeden dołek.

Instagram Ogrodowiska
Kocurra 20:34, 28 maj 2013

Sebek napisał(a)
Obetnij to co uschnięte, ma nowe przyrosty, więc jest OK

Ha, w tym sęk, że to nie jest stare, uschnięte, tylko to są takie uwiędłe młode przyrosty- jeszcze kilka dni temu wyglądały zieloniutko i jędrnie jak pozostałe.
Gardenarium 20:47, 28 maj 2013

Obetnij je a jak nie chcesz to poczekaj, same odpadną bo przymroziło je. Były młodziutkier, wydelikacone,

Żadne tam straty, będą żyły i zaraz się odbudują.

Instagram Ogrodowiska
Kocurra 21:05, 28 maj 2013

Gardenarium napisał(a)
Obetnij je a jak nie chcesz to poczekaj, same odpadną bo przymroziło je. Były młodziutkier, wydelikacone,

Żadne tam straty, będą żyły i zaraz się odbudują.

O, to miła wiadomość - tzn ta, że nie na straty. Dziękuję za pomoc
slawol 14:01, 16 cze 2013

Witam Serdecznie
Ponowiam moją prośbę o pomoc. Tym razem załączam zdjęcia. Na jesieni posadziłem kilkadziesiąt cisów. Wszystkie na wiosnę łądnie sie zazieleniły i zaczęły rosnąć. Niestety kilka z nich rośnie na niżej położonym terenie gdzie utrzymuje się wysoki poziom wod. I tu cisy są uschniete w kolorze mocno rdzawym ( foto). Na domiar złego pojawiły się miseczniki. Większość drzewek więdnie. Pomocy.
Tracę nadzieje na uratowanie.

Pozdrawiam
Sławek
slawol 14:33, 16 cze 2013

Tym razem juz ze zdjęciami.
[img
Sebek 20:19, 16 cze 2013

Na pierwszym zdjęciu to na pewno miseczniki - polecam Polysect na te owady. Ten rudy już na pewno nie odbije, a ten ostatni być może jest do uratowania, ale wykop go stamtąd....

Wydaje mi się, że koniecznie musisz zrobić kilkanaście odwiertów w ziemi, żeby woda odpływała z gleby, bo wszystkie rośliny Ci padną od jej nadmiaru....