Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

lojalna_ 20:33, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast

Toszka jak miło Cie goscic i Twoje dobre rady

Powiem Ci ostatnie zdanie mnie dobiło ....

Dzieki zapisałam i na pamiec kuje teraz ,

Te jak piszesz wiechecie własnie mam mimo ciecia ale kolejnosc u mnie nie ta była ...mam nadzieje ze dzieki Twojej i innych pomocy wiosna sie uda z lawenda porzadek zrobic i oczywiscie nowe okazy kupic
eda 20:35, 14 lis 2014

Jazzy chyba poszła spać moja Lena już chrapie na szczęście no i starszy w końcu na chatę wrócił można zamek przekręcić ha ha bo eMuś daleko...
lojalna_ 20:35, 14 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Jolu, ja o tym wiem dokładnie. Dla pocieszenia zostało ci też jeszcze 800 stron do nowego wątku, hi, hi.

Iwka nie sadze, zebym była w stanie tyle powypisywac jak ostatni miesiac..... Az taka twórcza nie jestem ....
lojalna_ 20:36, 14 lis 2014

eda napisał(a)
Jazzy chyba poszła spać moja Lena już chrapie na szczęście no i starszy w końcu na chatę wrócił można zamek przekręcić ha ha bo eMuś daleko...

Lena slicznie ...ile ma latek a mlody ile? Moj Kamil ma 15 i dziewczyne ...
lojalna_ 20:37, 14 lis 2014

Moj eMus z młodym poszli ostatnie plakaty rozwieszac ....kandydat hihi wiec tez sama siedze
katiaxx 20:38, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)

Toszka jak miło Cie goscic i Twoje dobre rady

Powiem Ci ostatnie zdanie mnie dobiło ....

Dzieki zapisałam i na pamiec kuje teraz ,

Te jak piszesz wiechecie własnie mam mimo ciecia ale kolejnosc u mnie nie ta była ...mam nadzieje ze dzieki Twojej i innych pomocy wiosna sie uda z lawenda porzadek zrobic i oczywiscie nowe okazy kupic

No.. Tosiunia to Kochana i złota dziewczyna
eda 20:38, 14 lis 2014

przegapiłam prawię !!!
100 lat nie 200 lat i oczywiście więcej ma być Najlepszego i miłego dalszego pobytu z nami

lojalna_ 20:39, 14 lis 2014

Kasiu kochana dziewczyno i miła Napisałam u Ciebie ze masz sliczna Rubensowska królewne sniezke hihi
lojalna_ 20:40, 14 lis 2014

eda napisał(a)
przegapiłam prawię !!!
100 lat nie 200 lat i oczywiście więcej ma być Najlepszego i miłego dalszego pobytu z nami

Juz sie martwiłam ze sie zgubiłas a Ty w kwiaciarni nocnej byłas ...dziekuje Ci bardzo jak miło
eda 20:41, 14 lis 2014

o kurcze a ja ulotki dziś przyjmowałam przez drzwi miłe były ha ha to powodzenia Lena 6 idzie Mateusz 16 idzie w nowym roku już będą mieli ha ha dziewczyny mówi że jeszcze nie ma ale przychodzą ha ha