Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

eda 19:59, 14 lis 2014

Wybacz że tak Ci marudzę Ewci niet Jazzy gdzieś się zaszyła i tworzy
BusyBee 20:00, 14 lis 2014

Jolu przezytałam u Ewy, że o lawendę pytałaś. Mnie radzono, żeby lawendy nie rozpieszczać początkowo posadziłam ją na brzegu rabaty, ale obawiałam się, że nie polubi wody ze zraszaczy podlewających trawnik...przesadziłam więc cały rząd na wybitnie gorące miejsce pod rozprażoną ścianą, w piachu, żwirze i odrobinie kompostu...na dno dołka warstwa żwiru. Podlewałam sporadycznie naprawdę mimo upałów...
Moja lawenda ładnie kwitła i urosła naprawdę dużo w tym sezonie..... ale inni znają się lepiej ode mnie
eda 20:02, 14 lis 2014

zaraz będę kwiatki wstawiąć świętowanie będzie bo 200 setka idzie wielkimi krokami

A tak do tematu to sprytną bestię masz i nie nakłuła się ?
eda 20:05, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Fidek z rana

ale śliczny śnieżny potfuuur cudowny duży będzie ?
eda 20:07, 14 lis 2014

kurcze spadam mój mały potforek nie może zasnąć idę lulać buziaki Wpadnę jeszcze jak pozwolisz paaaa
Toszka 20:09, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)

Z tym ciachaniem tez róznie, niektóre dziewczyny pisały, ze nastepnym razem nie zetna wszystkich gałazek tylko te przekwitniete a kwitnace zostawia do drugiego ciecia

Ja doswiadczenie nie mam ...

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast
Iwk4 20:25, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)

Ojejku niezłe straty masz ....tez szkoda zawsze to roslinki a teraz bałagan został

Iwka ja mam jeszcze cały ogród do zasypania ziemia, do obsadzenia wokoło drzewami, jeszcze musze wysiac trawe i zasadzic z 40 bukszpanów , 50 traw, troche kwiatów, łany lawendy haha to tak w skrócie

I jakis bank obrobic by sie przydało bo płotu z przodu domu nie ma ...

Jolu, ja o tym wiem dokładnie. Dla pocieszenia zostało ci też jeszcze 800 stron do nowego wątku, hi, hi.
lojalna_ 20:28, 14 lis 2014

eda napisał(a)
Wybacz że tak Ci marudzę Ewci niet Jazzy gdzieś się zaszyła i tworzy

Juz jestem marudz dalej prosze ...jezzy jeszcze nic nie wrzuciła
lojalna_ 20:30, 14 lis 2014

BusyBee napisał(a)
Jolu przezytałam u Ewy, że o lawendę pytałaś. Mnie radzono, żeby lawendy nie rozpieszczać początkowo posadziłam ją na brzegu rabaty, ale obawiałam się, że nie polubi wody ze zraszaczy podlewających trawnik...przesadziłam więc cały rząd na wybitnie gorące miejsce pod rozprażoną ścianą, w piachu, żwirze i odrobinie kompostu...na dno dołka warstwa żwiru. Podlewałam sporadycznie naprawdę mimo upałów...
Moja lawenda ładnie kwitła i urosła naprawdę dużo w tym sezonie..... ale inni znają się lepiej ode mnie

Dla mnie zielonej w tym temacie zupełnie kazda rada wazna dzieki Ci wielkie i szkoda ze tsk Cie mało ostatnio
eda 20:32, 14 lis 2014

Super porady dzięki Toszka pozdrawiam