Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 10:38, 27 lip 2015

To są gonty, ale takie nietypowe bo wykonane z drewna. Wygląd domu jest niesamowity tak samo jak działki. Był on zbudowany przez samych górali.
Najlepsze jest to, że to tylko domek letniskowy..
szemusia 11:02, 27 lip 2015

Wracając do tematu rozmnażania - moje wsadzone wiosną patyczki hortensji (sztuk ok 40) przyjęły się w nikłym procencie Niby wiosną wszystkie miały zielone listki, ale podejrzewam, ze wypuściły z patyczków, ktore jeszcze nie miały korzonków. teraz tak naprawdę to może 5-6 sztuk będzie z tego. Nawet mają pąki kwiatowe, ale boję się ich ruszać, coby i tych nie zmarnować.
Stwierdzam, że skuteczniejszym sposobem rozmnażania hortensji są sadzonki zielone, pobierane właśnie teraz. Skuteczność ( w moim przypadku) prawie 80 %.
AgataBC 11:03, 27 lip 2015

Karol99 napisał(a)
To są gonty, ale takie nietypowe bo wykonane z drewna. Wygląd domu jest niesamowity tak samo jak działki. Był on zbudowany przez samych górali.
Najlepsze jest to, że to tylko domek letniskowy..

Karol to właśnie typowy gont jest drewniany-ja znam tylko takie W mojej okolicy jest kilka domów tak krytych. Ale to już rzadkość. Fajnie masz, że możesz to obserwować.
Karol99 11:05, 27 lip 2015

szemusia napisał(a)
Wracając do tematu rozmnażania - moje wsadzone wiosną patyczki hortensji (sztuk ok 40) przyjęły się w nikłym procencie Niby wiosną wszystkie miały zielone listki, ale podejrzewam, ze wypuściły z patyczków, ktore jeszcze nie miały korzonków. teraz tak naprawdę to może 5-6 sztuk będzie z tego. Nawet mają pąki kwiatowe, ale boję się ich ruszać, coby i tych nie zmarnować.
Stwierdzam, że skuteczniejszym sposobem rozmnażania hortensji są sadzonki zielone, pobierane właśnie teraz. Skuteczność ( w moim przypadku) prawie 80 %.

Ja wiosną też próbowałem rozmnożyć z patyków. Zadowolony, że wypuściły liście, już nawet obmyślałem miejsce gdzie je wsadzę i na 20 sztuk przyjęła się jedna..
Parę dni temu znowu naciąłem pędy zielne, wsadziłem do doniczki, liście przyciąłem. Wszystkie ładnie się trzymają, nawet wypuszczają liście ze środka, więc chyba powinno być dobrze.
Chciałbym bardzo, żeby się przyjęły
Karol99 11:07, 27 lip 2015

Agcia napisał(a)

Karol to właśnie typowy gont jest drewniany-ja znam tylko takie W mojej okolicy jest kilka domów tak krytych. Ale to już rzadkość. Fajnie masz, że możesz to obserwować.

A u mnie typowy gont to taki gumowy..
AgataBC 11:10, 27 lip 2015

Karol99 napisał(a)

A u mnie typowy gont to taki gumowy..

A szkoda. Kujawsko-pomorskie kojarzy mi się raczej z chatami krytymi strzechą
Powodzenia z hortensjami !
ewa004 11:34, 27 lip 2015

Mi na razie w 90 % udaje się rozmnażać przez przysypywanie gałązek .
Karol99 12:14, 27 lip 2015

Agcia napisał(a)

A szkoda. Kujawsko-pomorskie kojarzy mi się raczej z chatami krytymi strzechą
Powodzenia z hortensjami !

Niestety nie Teraz tylko betonowe dachówki. Ujrzeć taki domek to naprawdę rzadkość.
Dziękuje, może się uda.
Karol99 12:15, 27 lip 2015

ewa004 napisał(a)
Mi na razie w 90 % udaje się rozmnażać przez przysypywanie gałązek .

Moje teraz wyglądają tak, sadzonki ok. tygodniowe.
MirellaB 12:36, 27 lip 2015

Teraz te hortensje wyglądają bardzo ładnie,ale zimą szpaler badylków, no chyba, że tam coś zimozielonego jeszcze rośnie