Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Jana 13:26, 23 sie 2015

Karol99 napisał(a)
Hortensje różowieją
bardzo ładnie, moje w większości zrobiły się brązowe, pewnie od suszy...:
Karol99 14:28, 23 sie 2015

Dziękuję, moje w półcieniu rosną więc nie odczuły tak upałów.
Maga76 22:35, 23 sie 2015

Karol99 napisał(a)
Ja tez chciałem zakupić książkę Danusi. U mnie w mieście raczej jej nie ma, więc chyba muszę zamówić przez internet. Ponoć jest świetna. Najważniejsze to nie spieszyć się z tworzeniem ogrodu, wszystko przemyśleć, zdecydować jaki styl ogrodu najbardziej pasuje. Potem już ciężko jest ogród przerobić.

Wracając do żywopłotu, tne go raz w sezonie na wiosnę, po bokach i z góry. Można byłoby ciąć dwa razy, ale ja mam tego żywopłotu dosyć dużo, jest to ciężka praca więc odpuszczamy. A zdjęcie niedługo zrobię i wstawię.

Dzięki za odpowiedź!
Ja kupowałam w internecie
Tylko raz w roku i tak ładnie wygląda. Cieszę się - bałam się, że napiszesz, że trzy razy w roku
Co do ogrodu to postaram się nie spieszyć, ale co pójdę do szkółki to wracam z łupami: dzisiaj - cis kolumnowy - ma jakieś 60-70 cm cm, buk kolumnowy - ok 100 cm, miskant - chyba morning light (nie było opisu, ale taki cienkowłosy), dwie kostrzewy sine oraz takie 4 krzaczki niby wrzośców - mają dzbanuszki jak konwalie.
Wedle rad Danusi, staram się wyobrazić sobie docelowy ogród i nie wprowadzać nie wiadomo ilu gatunków. Na razie mam hortensje, cisy, kosodrzewinę, miskanty, tuje, pieris japoński, jałowce, a z liściastych trzmielinę wysoko szczepioną na pniu i tego buka. Hmm... nie wiem czy to nie jest już zbyt wiele
To czekam na zdjęcia Twego ogrodu - hortensje masz piękne
L00zak 23:46, 23 sie 2015

Karol99 napisał(a)
Hortensje różowieją

Piękne hortki ile kiedy sadziłeś?
Karol99 08:09, 24 sie 2015

Maga76 napisał(a)

Dzięki za odpowiedź!
Ja kupowałam w internecie
Tylko raz w roku i tak ładnie wygląda. Cieszę się - bałam się, że napiszesz, że trzy razy w roku
Co do ogrodu to postaram się nie spieszyć, ale co pójdę do szkółki to wracam z łupami: dzisiaj - cis kolumnowy - ma jakieś 60-70 cm cm, buk kolumnowy - ok 100 cm, miskant - chyba morning light (nie było opisu, ale taki cienkowłosy), dwie kostrzewy sine oraz takie 4 krzaczki niby wrzośców - mają dzbanuszki jak konwalie.
Wedle rad Danusi, staram się wyobrazić sobie docelowy ogród i nie wprowadzać nie wiadomo ilu gatunków. Na razie mam hortensje, cisy, kosodrzewinę, miskanty, tuje, pieris japoński, jałowce, a z liściastych trzmielinę wysoko szczepioną na pniu i tego buka. Hmm... nie wiem czy to nie jest już zbyt wiele
To czekam na zdjęcia Twego ogrodu - hortensje masz piękne

Nie ma sprawy.

Rad Danusi trzeba słuchać, ona prawie zawsze ma rację.

Za hortensje dziękuję.
Karol99 08:10, 24 sie 2015

L00zak napisał(a)

Piękne hortki ile kiedy sadziłeś?

Dzięki

Sadzone były w zeszłym roku na jesieni.
Elik 08:58, 24 sie 2015

Ja mam evergoldy i jak do tej pory po zimie brzydko wyglądają (na razie przeżyły 2 zimy), ale je wtedy wczesną wiosną golę na łyso i odbijają.Nie są co prawda jakoś przesadnie bujne, ale to może też wina ziemi.
Piękne hortensje. Moje pobrązowiały ciut niestety,chyba słońce popaliło...
Karol99 09:15, 24 sie 2015

Właśnie Danusia też tak pisała i trochę mnie to zrazilo. Teraz nie wiem w końcu czy warto je kupić.
09:18, 24 sie 2015
carex evergold - zawsze po zimie tnę równo ładnie odbijają i o tej porze roku są u mnie pieknę ....w moim wątku rządek przy buku czarwonicy
Karol99 09:20, 24 sie 2015

Sprawdziłem u Ciebie, ładnie to wygląda.

Ale tniesz na równo czyli do ziemi? Czy na jakąś wysokość?