Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 17:20, 28 lis 2015

AnnaCh napisał(a)
Karol, ale jak Ty to robisz? Zbierasz te czerwone owocki, wyjmujesz z nich nasionka i wsadzasz? Wsadzasz na zewnątrz, czy do doniczek?

Zbieram nasiona późną jesienią, jak zostaną już trochę przemrożone. Następnie zabieram je do domu i obieram z miąższu wydłubując nasiona. Jesto to baaardzo żmudna praca. I jak już skończę, od razu lub następnego dnia sieje do korytka i pozostawiam na dworzu. Ziemia w tym korytku musi być bardzo przepuszczalna, nie może być zbita. Nic kompletnie z nimi nie robię, a na wiosnę kiełkują. Wtedy przesadzam je do małych doniczek lub na stałe do gruntu i mam darmowe gotowe sadzonki.
Karol99 17:22, 28 lis 2015

kachat napisał(a)
Ja też posiałam berberysa Ale na leniwca Zerwałam czerwone owocki, wsadziłam w ziemię w ogródku, przyklepałam Dwa mi się same rok temu wysiały, może teraz też coś wykiełkuje

Ale mnie trochę zmobilizowałeś, chyba jednak wezmę parę owocków i je porządnie podziabię a nasiona do doniczek posieję.

A ty robiłeś kontrolowane miksy berberysowe (zapylałeś itp.) czy po prostu wziąłeś te co się same zapyliły jak leci?

Mi się rok temu trochę samo wysiało, a trochę ja sam. Ale w zeszłym roku nie byłem przekonany czy coś z tego będzie. Okazało się, żę wyhodowałem sobie ok. 20 berberysów. Teraz zebrałem nasionka ze wszystkich możliwych odmian. Nie robiłem żadnych miksów, same się zapylały.
I mam nadzieję, że na wiosnę doczekam się ładnych wschodów.
AnnaCh 17:22, 28 lis 2015

Muszę spróbować Jutro idę zebrać moje trzy owocki
Karol99 17:23, 28 lis 2015

AnnaCh napisał(a)
Muszę spróbować Jutro idę zebrać moje trzy owocki

Warto. Zobaczysz, że się uda.
Krys 21:04, 28 lis 2015

Dzieki Karol tez sie zabiore za wysiem,mnie sie udalo wysiac 4 lata temu hibiskusy i sa juz spore krzaki i pieknie kwitna,a berberysy tez rozmnozylam jaky mimo woli nie zbierajac wszystkich scietych galazek i sie ukorzenily
anabuko1 21:07, 28 lis 2015

Karol99 napisał(a)

Zbieram nasiona późną jesienią, jak zostaną już trochę przemrożone. Następnie zabieram je do domu i obieram z miąższu wydłubując nasiona. Jesto to baaardzo żmudna praca. I jak już skończę, od razu lub następnego dnia sieje do korytka i pozostawiam na dworzu. Ziemia w tym korytku musi być bardzo przepuszczalna, nie może być zbita. Nic kompletnie z nimi nie robię, a na wiosnę kiełkują. Wtedy przesadzam je do małych doniczek lub na stałe do gruntu i mam darmowe gotowe sadzonki.

Z wielką uwaga poczytałam o tych nasionach berberysów.
Dzięki za tak szczegółowe instrukcje.
spróbuje i ja tak zrobić
Karol99 21:15, 28 lis 2015

Krys napisał(a)
Dzieki Karol tez sie zabiore za wysiem,mnie sie udalo wysiac 4 lata temu hibiskusy i sa juz spore krzaki i pieknie kwitna,a berberysy tez rozmnozylam jaky mimo woli nie zbierajac wszystkich scietych galazek i sie ukorzenily

Mi się z gałązek nie udało rozmnożyć.
A z siewu zawsze coś wykiełkuje.

Chce jeszcze spróbować wysiać pęcherznice.
Karol99 21:15, 28 lis 2015

anabuko1 napisał(a)

Z wielką uwaga poczytałam o tych nasionach berberysów.
Dzięki za tak szczegółowe instrukcje.
spróbuje i ja tak zrobić

Nie ma sprawy. Sprawdzony sposób.
anabuko1 21:17, 28 lis 2015

Karol99 napisał(a)

Nie ma sprawy. Sprawdzony sposób.

To tym bardziej warto wypróbować
Karol99 21:22, 28 lis 2015

Ja w tym roku pierwszy raz wysieje kolumnowe. Mam nadzieję, że wykiełkują bo kolumnowe bardzo mi się podobają.