Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 19:36, 11 sty 2016

Ja tez mam taką nadzieję, liczę na to bardzo.
Sylvana 19:43, 11 sty 2016

U mnie berberysy wysiewają się w setkach w całym sezonie, nie nadążam wyrywać. Z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że wydaje mi się, że nasionko nie może być zakopane. One spadają i kiełkują na powierzchni, więc myślę, że jak chcesz je rozmnożyć to wystarczy rzucić na ziemię i lekko docisnąć.
Karol99 20:04, 11 sty 2016

Kurcze, a ja je lekko przysypalem ziemia. Rozsialem tez dookoła krzewu w razie czego.
Warmia 20:11, 11 sty 2016

Jestem bardzo ciekawa czy wyrosną. Bedę trzymać kciuki.
Karol99 20:18, 11 sty 2016

Dziękuję.
Niech chociaż 20 będzie
Agania 20:19, 11 sty 2016

Rozterkowo u Ciebie, u każdego jest coś nie dokończenie, albo nie dopracowane, ja staram się w każdym roku zrobić coś więcej, w Tm roku mam postanowienie powalczyć o świerki kłujące...mają mszycy świerkową i przygotowuję się do wysiewów, ale takich pomysłowych multiplatów nie mam
Karol99 20:28, 11 sty 2016

Ja z kolei musze zadbać o pewien odcinek żywopłotu z tuji, który przychorowal po zeszłej zimie. Juz jest trochę lepiej, ale jeszcze nie idelanie. Jak ostatnio patrzyłem w moim zeszycie, to mam wiele planów na ten rok. Moim głównym postanowieniem jest, że nie będę już nawozil ogrodu nawozami sztucznymi.
Sylvana 00:17, 13 sty 2016

W zeszłym roku zrobiłam sobie listę co muszę zrobić....powoli wykreślałam co zrobiłam a na skreślone miejsce dopisywałam trzy kolejne niespodzianki. Pod koniec sezonu jak spojrzałam co zrobiłam, a co zostało to wyszło na to, że nic nie zrobiłam bo lista jest dłuższa niż na początku....zdołowałam się....w tym roku działam bez listy

A co do tych berberysów to takie moje gdybanie....bo jak już pisałam nigdy ich specjalnie nie wysiewałam. Spróbuj różnych sposobów i zobacz, który najlepszy.
W zeszłym roku mój synek zbierał koraliczki z berberysa i powiedział, że będzie siał nowe krzaczki. Nie zdążyłam go zatrzymać i rzucił sobie przed siebie garstkę. Część spadła na trawę, część do kompostownika. Zapomniałam o tym i po 2-3 tygodniach odkryłam, że wszędzie mam berberysy. Wyrywanie tego z trawy zajęło mi chyba ze dwie godziny, z kompostownikiem było na szczęście szybciej. Tyle z moich doświadczeń
Karol99 07:01, 13 sty 2016

A ja z kolei w tym roku działam pierwszy raz z listą. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Jeżeli chodzi o berberysy to tak zrobiłem, część wysialem do doniczek, część na korę.
sylwia_slomc... 18:34, 13 sty 2016

Kibicuję na pewno powschodzą