Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ala106 09:01, 28 sty 2015

Witaj Ewo, u Ciebie jak w raju. Piękne róże i hortensje, o bonzai nie wspomnę, bo się wszystkim podoba . Śliczna sosna i werbena. Napaliłam się na nią, muszę mieć w tym roku , bo ja lubię takie babcine klimaty. No i skorzystałam z linka i zamówiłam sobie prenumeratę. . Pozdrawiam serdecznie.
Ewa777 14:11, 28 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

Ja uzależniona jestem
Oczy od kataru opuchnięte, a między zmianą chusteczek podglądam wątki. I czytam "Roztoczańskie klimaty" (pismo obrazkowe na dziś) polecone przez Joasię. To dopiero piękny ogród. Polecam.
Na jutro wzięłam dzień wolny, dziś szef kazał mi iść szybciej, mimo, że RP była. Sprawozdanie przeczytałam poza kolejnością i poszłam leżakować

Iwonko, kuruj się, bo zdrówko najważniejsze
Dziś rozmawiałam w sprawie zamówienia i potwierdzili mi, że roślinki bedą wysyłane, gdy będzie cieplej i się rozrosną. Niektóre nawet w maju
Ewa777 14:15, 28 sty 2015

Bal był rzeczywiście bardzo udany. To drugi taki w moim życiu. W ubiegłym roku była w szoku. Czułam się jakbym przeniosła się w czasie. Ludzie i obsługa poprzebierani. Lokal udekorowany na lata 20. W tym roku tematem było Moulin Rouge, więc były pokazy tańca zespołów ubranych w same pióra - cudnie Oprócz tego była też sala gier logicznych i silent disco
Ewa777 14:17, 28 sty 2015

Ala106 napisał(a)
Witaj Ewo, u Ciebie jak w raju. Piękne róże i hortensje, o bonzai nie wspomnę, bo się wszystkim podoba . Śliczna sosna i werbena. Napaliłam się na nią, muszę mieć w tym roku , bo ja lubię takie babcine klimaty. No i skorzystałam z linka i zamówiłam sobie prenumeratę. . Pozdrawiam serdecznie.

Witam Cię Alu Cieszę się, że Ci się podoba u mnie Bardzo lubię werbenę. Teraz jest taki wybór w kolorach, że trudno się zdecydować.
Widzę, że lubisz też jak ja storczyki. Muszę Ciebie odwiedzić koniecznie
Iwk4 15:13, 28 sty 2015

Kopiuję informację o wiosennym pryskaniu.
Miedzian - pleśń, grzyb (styczeń), temperatura ok. 7 st.
Promanal - przędziorki i inne ssące, poczekać po miedzianie (ok. 2 tygodnie), i w stadium pączka pryskać roślinki poniżej 10 stopni. W marcu już może być za późno

waldek727 napisał(a)

Pierwszy oprysk w ogrodzie zwalczający formy przetrwalnikowe grzybów wykonuje się miedzianem. Dopiero w drugiej kolejności stosuje się preparaty olejowe które skutecznie zapobiegają rozwojowi owadów ssąco-kłujących które obecnie są w stadium zimowego przetrwania.
Aby olej skutecznie stworzył film nieprzepuszczający powietrza temperatura otoczenia powinna oscylować w granicach 12*C. Oprysk wykonuje się w fazie bezlistnej tuż przed fazą pękającego pąka. Ze względu na skuteczność działania nie wolno zamieniać kolejności oprysków.
Dla przypomnienia:
100ml oleju parafinowego
5-6 litrów wody (deszczówki)
plus ewentualnie jakiś adiuwant.

ok. 15 - 16 stycznia ta informacja pojawiła się u Madźenki w poprzednim wątku.
Ewa777 18:02, 28 sty 2015

Iwonko, ale to opryskiwać wszystko? Krzewy i drzewka, tuje?

Dziękuję, Ci za informacje
Karol99 18:07, 28 sty 2015

Ewo, jeżeli drzewa są zdrowe i nie ma w twoim ogrodzie problemu z grzybami, to nie musisz opryskiwać wszystkich, tylko te do których masz wątpliwości
Ewa777 18:11, 28 sty 2015

Karolu, tylko problem tkwi w tym, że nie wiem, czy mam problem z grzybami Jak to wygląda?
Karol99 18:14, 28 sty 2015

Iglaki by miały jakieś porażone brazowe/ czarne pędy. Byś widziała po nich, że marnieją, a na liściastych to jakieś czarne plamy, dziwne wypukłości
Ewa777 18:18, 28 sty 2015

Karol99 napisał(a)
Iglaki by miały jakieś porażone brazowe/ czarne pędy. Byś widziała po nich, że marnieją, a na liściastych to jakieś czarne plamy, dziwne wypukłości

Ok, wygląda na to, że nie mam grzybów
Ale na te ssące, to można zadziałać profilaktycznie?