Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 13:02, 28 lip 2021

Alija napisał(a)
Piękna ta Twoja hortensjowa kolekcja. Super!
Różności też mi się podobają. Mam chyba takiego powojnika,
ale mój ma o wiele, wiele mniej kwiatów.

Kolekcja hortensji ogrodowych lepiej by wyglądała, gdyby mi większość nie przemarzła w tym roku. Ale trudno - w przyszłym będzie lepiej. Myślę, że zaskoczą mnie pozytywnie (jeżeli nie będzie takich mrozów), bo wszystkie krzaczki dzięki wycince odmłodziły się

Powojnik w tym roku dał czadu
Ewa777 13:07, 28 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

WAW!!
Kolejne piękne hortki

Niektóre mają po 2-3 kwiaty, ale to też cieszy
Mamy piękne lato.
Tak słonecznego lipca nie pamiętam. Fakt, że musze codziennie podlewać, ale taka pogoda mi odpowiada
Ewa777 13:16, 28 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

Piękna.
Nie znam tej hortensji.Jeżówka też śliczna

Hortensja Skyfall godna zakupu. Nie rośnie zbyt wysoko, bo tylko do 1,20 m, ale kwiaty ma wielkie, gęste. Trzyma się prosto na sztywnych łodygach. Zakwitła wcześniej niż rosnąca obok Candlelight.

Ta jeżówka też mi się bardzo podoba. Gdy spotkam ją w sklepie, to kupię od razu jeszcze kilka doniczek. Ładnie przezimowała. Niestety mocno była podgryziona przez ślimaki, ale dała sobie radę Kolor ma niesamowity Dobrze się komponuje z hortensjami
mirkaka 05:51, 30 lip 2021

Trochę obrazków różnych.
Tu na tej rabacie, gdy ogrodówki nie dopisały, brakuje mi czegoś wyższego między hortensją na pniu a sosenką. Co Wy tu byście widziały/widzieli? Może jeszcze jesdna hortensja na pniu?

Ja bym pozwoliła sośnie rosnąć w górę, byłaby takim trzecim wymiarem, a jeśli Cię
luka denerwuję to może powojnik na wysokim stelażu?
Na pewno nie dawałabym kolejnej kulki na pniu, czy hortensji
Ewa777 09:41, 30 lip 2021

mirkaka napisał(a)

Ja bym pozwoliła sośnie rosnąć w górę, byłaby takim trzecim wymiarem, a jeśli Cię
luka denerwuję to może powojnik na wysokim stelażu?
Na pewno nie dawałabym kolejnej kulki na pniu, czy hortensji

Dzięki Mirko, za pomysły Sosna w górę nie rośnie, bo przycięliśmy ja mocno ze 2-3 lata temu. Teraz tylko przycinamy przyrosty, żeby była bardziej zwarta.
Powojnik w tym miejscu musiałby być do cienia. Może takiego poszukam.
Ciężkie to miejsce. Teraz mi przeszkadza, bo hortensje ogrodowe nie kwitną. Może w przyszłym roku nie będę miała tego problemu.
Dorota123 16:00, 30 lip 2021

Hortensje masz prześliczne, zostawiam swój zachwyt.
Ewa777 17:02, 30 lip 2021

Dorota123 napisał(a)
Hortensje masz prześliczne, zostawiam swój zachwyt.

Zapraszam do oglądania
anpi 00:54, 31 lip 2021

Ewa, hortensje cudne jak zwykle. Ta nowa przepiękna! Szkoda, że zima dla ogrodówek niełaskawa
Czy klona Shirasawy masz w donicy , czy w gruncie? Właśnie kupiłam i myślę czy go nie spróbować w donicy trzymać.
W lukę w rabacie może posadzić hibiskusa, można go wyprowadzić na drzewko, cięcie też dobrze znosi.
Ewa777 13:26, 31 lip 2021

anpi napisał(a)
Ewa, hortensje cudne jak zwykle. Ta nowa przepiękna! Szkoda, że zima dla ogrodówek niełaskawa
Czy klona Shirasawy masz w donicy , czy w gruncie? Właśnie kupiłam i myślę czy go nie spróbować w donicy trzymać.
W lukę w rabacie może posadzić hibiskusa, można go wyprowadzić na drzewko, cięcie też dobrze znosi.

To pierwsza zima od 15 lat, która tak zaszkodziła moim hortensjom. Jestem dobrej myśli, że kolejne będą o wiele bardziej przyjazne

Klona mam w donicy, ale na zimę dołujemy ją w ziemi.

Pomysł posadzenie na hibiskusa w tej luce bardzo fajny. Mam jednego właśnie poprowadzonego na drzewko i jestem z niego bardzo zadowolona. Jest teraz obsypany pakami. Niedługo zakwitnie
Ewa777 12:58, 01 sie 2021

Spacer po parku w Oliwie