Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Joku 17:31, 22 lip 2021

Przedostatni widoczek przepiękny. Podziwiam hortensje, jednak sporo zakwitło.
Co do tej luki w nasadzeniach to dla mnie byłoby istotne co jest w prawo od tej sosny. Kolejna hortensja na pniu mogłaby być, jakaś inna kulka liściasta, iglasta o zielonych liściach/igłach.
Alija 23:59, 22 lip 2021

Fotorelacja od Kapiasów świetna, dzięki, można sobie pooglądać.
Twoje hortensje zachwycające, ja mam tylko kilka, ale w tym roku bardzo marnie z kwitnieniem. Dobrze, że są jeszcze bukietowe, te są niezawodne.
Moje ślimali też uwielbiają piwo.
anabuko1 21:53, 25 lip 2021

Ewa777 napisał(a)
Moja tegoroczna nowość - Curly Sparkly

Ach te twoje śliczne hortensje
Dużo ich mas i różne.
I wszystkie piękne Ta nowa , taka inna , fryzowana.Śliczna
Ewa777 13:38, 26 lip 2021

Joku napisał(a)
Przedostatni widoczek przepiękny. Podziwiam hortensje, jednak sporo zakwitło.
Co do tej luki w nasadzeniach to dla mnie byłoby istotne co jest w prawo od tej sosny. Kolejna hortensja na pniu mogłaby być, jakaś inna kulka liściasta, iglasta o zielonych liściach/igłach.

Tak wygląda druga strona za sosną. Rosną tu rododendrony i drereń kwiecisty.
Brakuje mi czegoś wyższego po lewej stronie sosny. Po prawej wyrośnie kiedyś wyżej ten dereń.

Ewa777 13:42, 26 lip 2021

Alija napisał(a)
Fotorelacja od Kapiasów świetna, dzięki, można sobie pooglądać.
Twoje hortensje zachwycające, ja mam tylko kilka, ale w tym roku bardzo marnie z kwitnieniem. Dobrze, że są jeszcze bukietowe, te są niezawodne.
Moje ślimali też uwielbiają piwo.

Hortensje ogrodowe w tym roku nie dopisały. Te w donicach przynamniej kwitą.
Bukietowe u mnie dopiero zaczynają. Większość jeszcze w pąkach.
Ślimaków teraz jakby trochę mniej. Chyba udało mi się je wyłapać
Ewa777 13:44, 26 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

Ach te twoje śliczne hortensje
Dużo ich mas i różne.
I wszystkie piękne Ta nowa , taka inna , fryzowana.Śliczna

Długo zastanawiałam się nad kupnem tej Curly, bo jakość mnie nie zachęcała. Przy okazji zakupów w supermarkecie wyparzyłam ją za niska cenę, więc wzięłam na próbę. Teraz jestem zadowolona, bo pięknie kwitnie
Joku 17:27, 26 lip 2021

Tak patrzę na ostatnie zdjęcie, dla mnie mogłoby być ok. zwłaszcza że sosna przybierze na masie (czyli uzbroić się w cierpliwość na kilka sezonów).
Widzę jakąś kopułkę pomiędzy sosną i pierwszą hortensją - jakiś krzew? Nie urośnie wyższy?
Nie wiem ile tam masz miejsca. Może zmieściłaby się kalina sztywnolistna? Ma zielone (również częściowo zimą) liście i kwitnie, można ją ciąć bo w sumie to po czasie dość duży krzew. Kolejny dereń ( symetria)? Z bylin/ traw np. miskant, sadziec (nie lubi suszy).
Może ktoś jeszcze coś wymyśli, bo dość dużo ludzi do ciebie zagląda?
Ewa777 22:29, 26 lip 2021

Joku napisał(a)
Tak patrzę na ostatnie zdjęcie, dla mnie mogłoby być ok. zwłaszcza że sosna przybierze na masie (czyli uzbroić się w cierpliwość na kilka sezonów).
Widzę jakąś kopułkę pomiędzy sosną i pierwszą hortensją - jakiś krzew? Nie urośnie wyższy?
Nie wiem ile tam masz miejsca. Może zmieściłaby się kalina sztywnolistna? Ma zielone (również częściowo zimą) liście i kwitnie, można ją ciąć bo w sumie to po czasie dość duży krzew. Kolejny dereń ( symetria)? Z bylin/ traw np. miskant, sadziec (nie lubi suszy).
Może ktoś jeszcze coś wymyśli, bo dość dużo ludzi do ciebie zagląda?

Jolu, sosnę tniemy regularnie. Ona ma już około 14 lat.
Ta kopułka to jedna z hortensji ogrodowych, które w tym roku wyjątkowo przemarzły i nie zakwitnie.
Mi chodzi o coś na pniu, żeby było na wysokości hortensji bukietowych. Tam jest dość duża, zielona ściana tuj. Miejsca na roślinę na pniu na pewno wystarczy. Wokół sosny nie chce nic rosnąć. Robi się pustynia. Trawy i byliny nie dadzą sobie rady.

Może właśnie jakiś dereń.
Myślałam o hortensji na pniu, żeby była kontynuacja. Ostatnio zastanawiałam się nad magnolią. W tym miejscu nie mam kwitnącego drzewka wiosną.
Ewa777 17:57, 27 lip 2021

Dzisiaj wreszcie trochę popadało. Moje roślinki bardzo potrzebowały wody.

Schloss Wackerbarth

Rembrandt "Vibrant Verde"

Mój ulubiony (jedyny) fiolecik nn

Ewa777 18:00, 27 lip 2021

Bardzo ładnie rozrosła się w donicy You & Me Perfection

Miss Saori

Princess Diana

Magical Moonlight na pniu